Zamieszczone przez siewcu
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wątek motoryzacyjny
Collapse
X
-
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaa czy Ty bys potrafil w naglej sytuacji odpowiednio zareagowac?
wiedza teoretyczna, a pamiec miesniowa to zupelnie co innego.
wydaje mi sie ze jednak 90 jak nie 99% kierowcow nie zareaguje odpowiednio
Zamieszczone przez LubMich Zobacz postapomyliłeś nadsterowność - wyjeżdża tył samochód skręca mocniej niż byś chciał..
z podsterownością - płuży przód - samochód nie chce skręcić..
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaCoś mi się wydaje, że nie mam z tym żadnego problemu.
pamietm jak mialem malucha. spadl pierwszy snieg to pojechalem sobie na plac poszalec. wtedy (18 lat!) to taka kontra byla dla mnie zupelnie naturalna
w obecnym aucie mialbym jednak trudniej - mam mniej miejsca i ciezko mi sie kierownica kreci :/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaNic nie pomyliłem.
Z podsterowności... Można pompować kierownicą, można dociążyć przód, można hamować lewą nogą, ale to takie półśrodki. Można wreszcie spróbować podciąć ręcznym, wejść w nadsterowność, wytracić przy tym trochę prędkości i z niej już wyjść, ale ile osób zdąży?
A jak ucieka tył, to jeśli masz miejsce, to naturalne odruchy pozwolą wyprowadzić.
Zamieszczone przez LubMich Zobacz postajak w przednim napędzie zacznie tył odjeżdżać to też raczej kontrować kierownicą niż dodawać gazu..
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaNawet trzeba się bawić,Last edited by Micwoj; 22.11.2016, 10:41.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaZamieszczone przez .3liteNic nie pomyliłem.
Dla niedoświadczonego kierowcy lepiej podsterowność - łatwiej ogarnąć..
Dla tego co coś umie - jak woli sobie ustawić ;-) łącznie z nadsterownościa..
Sam mam lekko nadsterowny samochód i tak lubię.. ale żona dopiero ostatnio zaczyna się przyzwyczajać do takiego zachowania samochodu.. ;-)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postanooo - 2x drozej!czyli smialo mozna kupic 2komplety opon!
a nie sorki - zmienilem rozmiar i wychodza w akceptowalnej cenie
mozesz kolege wypytac o wiecej?
wszedzie testuja te opony w warunkach zimowych i mokrych, ale nikt nie pisze o tym jak sie spisuja latem
kazdy ma inne zdanie na temat opon
ale jedno jest pewne - kolejne beda NOWE!
czy sezonowe czy caloroczne to jeszcze nie wiem
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaA bzdury waćpan gadasz, jak ci się dobrze trafi to nie ma problemu. Ja już dojeżdżam czwarty albo piąty zestaw. Jeżdżę dość sprawnie i dla mnie różnica zachowania opony jest bardzo wyczuwalna. Upierdliwy jestem. Może trafiłeś zniszczone.
Zamieszczone przez LubMich Zobacz postaale dyskusja ;-)
@.3lite -
pomyliłeś nadsterowność - wyjeżdża tył samochód skręca mocniej niż byś chciał..
z podsterownością - płuży przód - samochód nie chce skręcić..
Z kontrami to zazwyczaj jest tak, że te pierwsze które się robi są dużo za późno.. i dużo za słabe..
W skrócie pisząc, zasada jest taka:
-umiesz wyprowadzić auto z poślizgu nadsterownego i się nie boisz jego pojawienia - lepsze opony na przód
-nie umiesz wyprowadzić auta z poślizgu nadsterownego i się tego boisz - lepsze opony na tył
Dlaczego? Przednia oś skręca i hamuje, czyli odpowiada za sterowność pojazdem - pomimo tego lepsze opony zakłada się na tył, bo kowalski nie ogarnie kuwety jak mu dupa ucieknie. Ci którzy potrafią jeździć zakładają lepsze opony na przód, bo daje to skręcanie i hamowanie a jak pójdzie bokiem to i tak ogarną... A dużo bardziej przyda się większa pewność, że auto skręci albo zahamuje w odpowiednim momencie. A logicznie rzecz biorąc, powinno się mieć 4 dobre opony, bo tak jest najbezpieczniej. Kosztuje to niestety trochę $$$, ale ma to bezpośrednie przełożenie na bezpieczeństwo. I, żebyście nie myśleli - mając nowsze auto z esp i zakładając stare opony nie ma co się łudzić, że esp uratuje cztery litery(pomnożyć razy ilość ludzi w aucie zsumowaną z ilością ludzi w autach dookoła, które mogą oberwać rykoszetem). To tylko elektronika, a elektronika bywa zawodna i jedyne co to robi to przyhamowuje odpowiednio koła, żeby zniwelować poślizg. Na podsterowny nie poradzi(a w tym przypadku nagłupsze co można zrobić to wcisnąć hamulec do oporu i czekać, bo tak auto nigdy nie skręci) absolutnie nic, a na nadsterowny... Mi się zdarzyło obrócić w aucie z esp, właśnie ze względu na słabe opony.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaNawet trzeba się bawić, ponieważ takie nawyki potrafią uratować życie. Niby tylko "zabawa", ale jaka cenna
czyli najzwyklejszy odruch
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaTylko śnieg to u nas ostatnio rzadkość,
Zamieszczone przez sylvek Zobacz postateraz ma w a4 cztery takie opony i w drugim aucie na przodzie.
jakby nie patrzec, michelin to zacna marka i watpie zeby produkowali buble
Skomentuj
-
Nie doczytałem wszystkich postów ale mogę co nieco napisać jako raz zawodowy kierowca, dwa posiadacz szybkiego auta.
Opona to jedyny element który ma kontakt z podłożem i jak dla mnie najważniejszy.
Zimowa opona względem letniej w zimie staje się lepsza dopiero poniżej określonej temperatury. O to tu głównie chodzi. Poniżej określonej temp opona letnia po prostu twardnieje i traci przyczepność oraz swoje właściwości
Paweł chcesz dobre opony a nie masz kasy - może kup teraz jeden komplet a letnie potem.
Możesz również posłuchać rady dolphina i zaatakować raty.
Pamiętasz moje Punto? Tanie zdezelowane auto a opony nowe i dobrej klasy.
Nie oszczędzaj na tym. Co do używanych opon. Jeżdżę zazwyczaj na nowych oponach premium lub sportowych dobrej klasy. Używam sezon do dwóch po czym wywalam. Znajomi chętnie kupują ale ja wiem jak na nich jeździłem i co się z nimi działo. Nie kupił bym sam po sobie. Naprawdę przeszło mi bawienie się w używki.
Kupując oponę zerknij do testów - sprawdź drogę hamowania w różnych warunkach oraz aquaplaning. Co z tego że kupisz nową tanią jak nie dasz rady zatrzymać się w nagłej sytuacji za kimś.
Co do technik jazdy i ich doskonalenia. Masa atrakcji typu caruso kierownicy jest organizowana w PL. Nie dość że świetna zabawa to jeszcze jaki wzrost umiejętności. Jest tylko jeden problem - ludzka mentalność. Większość ludzi zdało prawo jazdy a to już "coś znaczy". Pomijam że oprócz przepisów akurat ten kurs nie uczy żadnej techniki prowadzenia pojazdu a tym bardziej zachowania bezpieczeństwa. Faktem jest też że jesteśmy narodem który wszystko robi najlepiej i nie potrzebuje się dokształcać :)
A na drogach jest jak jest. Pewnie długo się nie zmieni ten stan rzeczy.
Na koniec dodam - dlaczego inne narodowości nie stosują używek? Tylko ich używki jadą do nas?
Skomentuj
-
@siewcu
Rzadko trzeba w fwd robić kontre bo są ustawiane mocno na podsterowność... to jest łatwiejsze do ogarnięcia przez podstawowego kierowcy...
jak tył zaczyna cię wyprzedzać to właśnie zaczynasz mocniej skręcać nisz bys chciał.. zwał jak zwał. I proszę bez wycieczek do mojego doświadczenia bo nie masz o tym bladego pojęcia..Last edited by LubMich; 22.11.2016, 20:45.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez brainlogout Zobacz postaNa koniec dodam - dlaczego inne narodowości nie stosują używek? Tylko ich używki jadą do nas?
Natomiast jak kupowałem nowe ale tańsze, to zawsze coś.. A to po 2 sezonach po bieżniku, a to 3 z 4 bomble jakieś wyłaziły i trzeba było parkę zmieniać... Nie warto. Tym bardziej że własności trakcyjne też dużo gorsze niż te używki. Naprawdę po przesiadce na wyższą klasę ale używaną odczułem sporą różnicę.
Skomentuj
-
Nie neguję całkowicie używanych opon. Dopiero teraz doczytałem że pisałeś o max rocznych w dobrym stanie. Zgodzę się, tyle że ile takich kompletów trafia do PL?
Większość to x letnia opona która w dotyku przypomina elastyczny plastik a nie oponę, teraz pytanie ile aut ma takie kapcie założone?
Osobiście nie szukam oszczędności na oponach. Tym bardziej że zazwyczaj jest to oszczędność pozorna. Ile sezonów latasz na komplecie używek? Jestem pewien że nowe użytkował byś dwukrotnie dłużej a cena dwukrotnie większa. Prosty rachunek.
Paweł w jakim rozmiarze szukasz tych opon i do jakiej kwoty?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta@siewcu
Rzadko trzeba w fwd robić kontre bo są ustawiane mocno na podsterowność... to jest łatwiejsze do ogarnięcia przez podstawowego kierowcy...
jak tył zaczyna cię wyprzedzać to właśnie zaczynasz mocniej skręcać nisz bys chciał.. zwał jak zwał. I proszę bez wycieczek do mojego doświadczenia bo nie masz o tym bladego pojęcia..
Skomentuj
-
To Paweł dyskusje wywołałeś
Lepsze opony na przód czy na tył? Auto z napędem na przód, tył czy 4x4? tutaj ładnie pokazane różnice:
https://www.youtube.com/watch?v=emdmodQJIhM
Sam zamontowałem lepsze, nowe na przód ale tylko z tego względu, że jak napada śniegu to nie jestem wstanie podjechać u siebie pod stromy wjazd na gorszych oponach.
Kupiłem 2szt nowych matadorów w rozmiarze 165/65 r14 płaciłem 160zł szt. do tego wyważenie i montaż gratis. A za rok kupie pozostałe dwie takie same i też nowe.
Wielosezonowe to może sobie kupić pan Stasiu który wyjeżdża raz w tygodniu swoim seicento do kościoła, a nie kierowca który robi kilka tysięcy km rocznie. Poza tym jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego :flapper:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez brainlogout Zobacz postaPaweł w jakim rozmiarze szukasz tych opon i do jakiej kwoty?
rozmyslalem tylko o tych wielosezonowkach pod katem zakupu w przyszlosci. jak juz psialem opony letnie potrafia zaskoczyc na mokrym i o ich zmianie mysle w pierwszej kolejnosci
a zapytalem teraz, bo mialem upatrzone kola z zimowkami ale pomyslalem ze moze nowki?
185/60 R14
zastanawiam sie tez nad 185/65 R14 dla wiekszego komfortu
miejsce w nadkolach mam, a jedyny chyba minus to zrownanie predkosci rzeczywistej ze wskazaniami
Zamieszczone przez Trol. Zobacz postaWielosezonowe to może sobie kupić pan Stasiu który wyjeżdża raz w tygodniu swoim seicento do kościoła, a nie kierowca który robi kilka tysięcy km rocznie. Poza tym jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego
zwroccie uwage ze najwiecej tych opon uzywa sie za granica a nie w polsce!
ale w/w michelin to zupelnie inna bajka!
testy moze sponsorowane, ale widac ze daje rade!
cena akceptowalna, tylko pojawia sie pytanie o trwalosc
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postazwroccie uwage ze najwiecej tych opon uzywa sie za granica a nie w polsce!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postazastanawiam sie tez nad 185/65 R14 dla wiekszego komfortu
Oczywiście nie mówię tu wcale o jakiejś sportowej jeździeLast edited by piotreq123; 23.11.2016, 09:44.
Skomentuj
-
@siewcu.. może weź sobie doczytaj choćby wikipedię jak jest opisana nadsterownosć.. https://pl.wikipedia.org/wiki/Nadsterowno%C5%9B%C4%87 zacieśniasz zakręt mocniej niż wynika to ze skrętu kół i kierownicy..
Ustawienie samochodu na podsterownosć - a oczywiście, że tak się robi - wystarczy trochę sztywniejszy stabilizator z przodu. Sam mam powymieniane ale właśnie z usztywnieniem tyłu i w efekcie z nastawem lekko nadsterownym.. tak samo możesz zagrać geometrią - choć tą mam poustawianą bliską fabrycznym nastawom..
i nadal nie chwal się jakimś poślizgiem tylko pisz merytorycznie... a więcej zamętu siejesz każąc nie odpuszczać gazu w zakręcie i nie hamować.. bo tak się dzieje tylko w kilku specyficznych przypadkach.. i jak ktoś zacznie tak postępować przy pierwszych przypadkach poślizgu to skończy głęboko w rowie..
Skomentuj
Skomentuj