Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wątek motoryzacyjny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Tylko zlać i jeździć... mówili..

Skomentuj

majster rozwalil mi mieszkanie i wymienia rury...
      wiec zabralem sie za grzebanie przy aucie

wymiana hamulcow byla latwiejsza niz mi sie wydawalo
      nowe tarcze nie bija, klocki tra rownomiernie, nic nie piszczy...

poczekam troche nad sprawdzaniem ich jakosci

Skomentuj

wypad na warszawe z nowymi hamulcami
        zwykla jazda po miescie bez szanestw
        jest zdecydowanie lepiej!
        tylko dotkne hamulec i juz zaczyna zwalniac!

ostre hamowania nie zalecane przez pewien czas wiec nie testuje

na urlopie wymienie jeszcze plyn hamulcowy

Skomentuj

Po dodaniu i puszczeniu gazu słychać tak jakby bulgotanie z wydechu w momencie gdy obroty spadają do obrotów biegu jałowego. Dodatkowo w tym samym momencie czuć lekkie wibracje ale dosłownie minimalnie ledwo wyczuwalne.

Auto jest żwawe, szybko się zbiera, przebieg 131 tyś rozrząd wymieniony 2 tyś km temu.
          Objaw zaobserwowałem na gorącym silniku, rano sprawdzę na zimnym.
          Dodatkowo wymieniona przepustnica i sonda lambda.
          Wydech jest szczelny, rośnie ciśnienie jeśli go zatkam ręką i lekko spadają obroty

ktos cos? w niczym to nie przeszkadza, ale mnie ciekawi co jest przyczyna.
          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Paliwo przelatuje przez komore i spała się w wydechu ? A ogień z rury nie leci?? 😃 Myślałem że to tylko w sportowych autach się dzieje..

Wysłane z mojego Mi-4c

Skomentuj

To nie jest dzwiek spalanego paliwa, poza tym dzieje sie tylko podczas schodzenia z obrotow

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                poza tym dzieje sie tylko podczas schodzenia z obrotow
                no i sie zgadza
                pompa paliwa rozpedzona daje duza dawke paliwa. nagle silnik jej nie potrzebuje
                i zamiast wrocic do zbiornika idzie do komory spalania

mozna sprawdzic czy powrot jest drozny

jak wiadomo, moj samochodzik jest wyposazony w ABC (Absolutny Brak Czegokolwiek :p )
                pomyslalem o dolozeniu chociaz wspomagania

czy ktos moze wie czy wystarczy zmienic tylko przekladnie kierownicza + pompa wspomagania?
                tam chyba nie ma elektroniki zadnej?

zabawa nie najtansza - ok 250zl za komplet uzywanych czesci

Skomentuj

Z tego co mi wiadomo w starszych autach nic "prądowego" we wspomaganiu nie ma. Popatrz sobie za zestawem naprawczym jeśli istnieje, nowe uszczelniacze na pewno nie zaszkodzi a majątek to nie jest. A puki części a blacie zawsze łatwiej wymienić . Szczególnie jeśli graty długo leżały na regale.

Wysłane z mojego Mi-4c

Skomentuj

to pomysle o tym pozniej. mam szerwsze opony niz fabryka przewiduje i na czystej nawierzchni ciezko sie kreci. na piasku lub w ruchu jest juz zdecydowanie lepiej

pierw musze uruchomic gaz

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      no i sie zgadza
                      pompa paliwa rozpedzona daje duza dawke paliwa. nagle silnik jej nie potrzebuje
                      i zamiast wrocic do zbiornika idzie do komory spalania

mozna sprawdzic czy powrot jest drozny
                      Dodam jeszcze ze czuc lekko paliwem z tyłu auta, musze zlokalizowac ten wezyk od powrotu.

edit: a czasem pompa paliwa nie pracuje ze stala predkoscia i wytwarza stale cisnienie na listwie wtryskowej?
                      Last edited by Bumpalump; 26.06.2016, 16:13.

Skomentuj

edit: a czasem pompa paliwa nie pracuje ze stala predkoscia i wytwarza stale cisnienie na listwie wtryskowej?
                        nie wiem dlaczego myslalem wtedy o maluchu, ktory ma mechaniczna pompke

a czy elektryczne pompki dzialaja ze stala wydajnoscia? tego nie wiem. w prostych autach zapewne tak. w nowszych wszystko jest mozliwe

Skomentuj

Stawiam na wycięty katalizator, u mnie po wywaleniu kata pojawił się podobny dźwięk do bulgotania jak silnik schodził z obrotów.
                          Pompa nie ma tutaj nic do tego, to wtryskiwacze regulują dawkę paliwa, a pompa daje stałe ciśnienie.

no i sie zgadza
                          jak wiadomo, moj samochodzik jest wyposazony w ABC (Absolutny Brak Czegokolwiek :p )
                          pomyslalem o dolozeniu chociaz wspomagania

czy ktos moze wie czy wystarczy zmienic tylko przekladnie kierownicza + pompa wspomagania?
                          tam chyba nie ma elektroniki zadnej?

zabawa nie najtansza - ok 250zl za komplet uzywanych czesci
                          Dokładałem u siebie w Polo III wspomaganie. Nie ma tam nic związanego z elektryką, był u mnie jeden czujnik prawdopodobnie od ciśnienia oleju w układzie ale ja go nie podłączałem. Jak to te same silniki to potrzebujesz: przekładnie, pompę, podstawę pod pompę i alternator, napinacz, pasek i nowy alternator bo są inne mocowania.
                          A i oczywiście komplet węży ze zbiorniczkiem
                          Last edited by Trol.; 26.06.2016, 16:30.

Skomentuj

Panowie, od zawsze mialem auta ubezpieczone w PZU. Czy mozecie polecic cos tanszego i rownie bezproblemowego w odszkodowaniach jak PZU?

Skomentuj

nie wiem dlaczego myslalem wtedy o maluchu, ktory ma mechaniczna pompke

a czy elektryczne pompki dzialaja ze stala wydajnoscia? tego nie wiem. w prostych autach zapewne tak. w nowszych wszystko jest mozliwe
                              Daje jeszcze filmik jak to slychac
                              https://www.youtube.com/watch?v=19x1MGIq-as

Skomentuj

Masz katalizator ? Albo strumiennice ?

Wysłane z mojego Mi-4c

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                                  Masz katalizator ? Albo strumiennice ?

Wysłane z mojego Mi-4c
                                  Mam auto od miesiaca i zabij mnie ale nie mam pojecia czy jest czy moze ktos go wycial

Skomentuj

Sprawdź albo opłukać któryś z tłumików może coś w środku się rozpadło i dzwoni.

Wysłane z mojego Mi-4c

Skomentuj

Jutro podjade na warsztat niech sprawdza

Skomentuj

Jutro podjade na warsztat niech sprawdza
                                        Jeśli nie musisz to nie chodź z takimi rzeczami na warsztat bo przestaną cie tam lubić...
                                        Poszukaj na necie jak ten katalizator wygląda w twoim aucie, podnieś na lewarku podłóż coś pewnego pod spód i popatrz co tam masz.
                                        Jeśli ktoś wstawi po chamsku rure to na 100% zaraz zobaczysz. strumienica pewnie bedzie dużo mniejsza niż wnęka przygotowana na kata, a jeśli bedzie katalizator to pewnie bedzie ładnie wszystko do siebie pasowało. Takie moje teorie, najprostsze do sprawdzenia.

Skomentuj

Nie pojade aby sprawdzili czy mam kata, tylko by posluchali fachowym uchem tych odglosów ;p
                                          na kanal moge podjechac nawet zaraz i zerknac pod auto.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X