Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wątek motoryzacyjny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Shizo Zobacz posta
    moja pierwsza Cordoba SX przez 3 lata podwoiła wartość tyle włożyłem w naprawy, książkę można napisać o pierwszych zakupach aut.
    Ja w moją Astrę, pierwsze własne auto, w tamtym roku włożyłem 4kzł a teraz nie mogę jej sprzedać za 5kzł :) Silnik po remoncie, nowa instalacja gazowa...i jeszcze parę innych drogich napraw, większość kłopotliwych rzeczy wymieniona na markowe części (SKF, Sachs) a teraz nie mogę jej sprzedać :)
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zmienię temat, jak czyścicie klimatyzację ?

Ja do tej pory miałeś środek TOYOTY z wężykiem którym wprowadzało się pianę w kratki nawiewu. Natomiast wiem że ta piana potrafi wyciec i narobić szkody w układach elektrycznych. Czy pod samochodem jest jakiś dostępny otwór rewizyjny którym można wprowadzić wężyk i psiknąć bezpośrednio na parownik ?

A testował ktoś z was ozonowanie ?

Skomentuj

Kolega ogarnia i mam zamiar do niego podjechać w tym mc zrobić swoją klime więc dam znać

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Ja ozonuje auto raz w roku
          Koszt 50zl
          Czas 1:30
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja też co roku czyszcze klimę ozonem. Teraz z ciekawości wszedłem na allegro i patrze że takie urządzonka nie są drogie, pytanie czy do oczyszczenia klimy w aucie styknie np takie coś:
            http://allegro.pl/ozonator-generator....html#imglayer (OZONATOR GENERATOR OZONU DO KLIMATYZACJI ZY-H103)

Skomentuj

Zabawka
              Szukaj dalej

Z tego co ja używam to kolega obsługuje tez hotele i warsztaty samochodowe
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

czyli coś sensownego zacznie sę pewnie od dodatkowego zera na końcu. W warsztacie gdzie robiłem jakiegoś cuda wielkiego też nie mieli a efekt był co roku taki sam - świerzo itp

Skomentuj

A jak wygląda proces ozonowania klimatyzacji w samochodzie ? Tą wytwornicę ozonu wstawia się do kabiny, czy podłącza jakimiś wężami ? Nawiew musi być włączony ?

Skomentuj

Ozon dość malo stabilny jest i szybko się rozpada wiec powinna wytwornicę być wysadzona do środka jak najbliżej miejsca gdzie samochód pobiera powietrze (nogi kierowcy/pasażera) obieg wewnętrzny i Klima na max (tj. Min.)

Skomentuj

Tez używałem pianki toyoty nie była zła ale preparat Wurth jest bardziej skuteczny. Rok temu zrobiłem 1 raz wurthem i było nieźle w tym roku wyszło idealnie bezwonne świeże powietrze. Podstawa to regularne używanie klimy przez cały rok a samo odgrzybianie najlepiej w słoneczny suchy dzień przez wężyk do odprowadzania skropliny wsunąć sondę na maksa i psikac na parownik płynnie wysuwajac. Nie przesadzać z ilością lepiej psiknac z trzy razy niż od razu za dużo. Później w nawiewy tylko ciut i na wentylator dmuchawy przy filtrze. Założyć nowy filtr kabiny najlepiej węglowy i później na obiegu wewnętrznym ogrzewanie na maks na 5min. Oczywiście nie siedzimy w środku! Należy pamiętać ze bakterie i grzyby lubią wilgoć dlatego trzeba na końcu dobrze osuszyć odkazone wnętrze. Jeden pojemnik za 30-40zł starcza na dwukrotne odgrzybianie mimo że ma tylko 300ml
                      Last edited by Shizo; 06.05.2016, 18:38.

Skomentuj

Wyciąga sie filtr przeciwpyłkowy z samochodu
                        Wyciąga sie z samochodu wszystkie rzeczy, najważniejsze żeby gumowe wyciągnąć i zapachy
                        Wkłada sie urządzenie do samochodu
                        Uruchamia sie samochod, klimatyzacje na obiegu zamkniętym, temp na minimum i nawiew na 80%
                        Ustawiasz urządzenie na 1h
                        Po godzinie urządzenie sie wyłącza a samochod z klima zostawia sie jeszcze na 20-30min
                        Wkładasz nowy filtr i myjesz nawiewy pianka
                        Te pod fotelem tez
                        W środku samochodu przez kilka dni czuć mocno basenem

- - - - - aktualizacja - - - - -

Należy unikać filtrów węglowych bo maja mniejsza przepustowość i są droższe
                        Zreszta same po 2-3 miesiącach sie robią węglowe
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak dobrze pamiętam dodatkowo przy ozonowaniu samochód powinien stać w zacienionym chłodnym miejscu, max 20 stopni

Skomentuj

Tego nie znam
                            Ale na 100% musi byc sucha pogoda
                            Nie moze byc po deszczu lub wilgotno
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

tutaj cytat z jakiegoś forum
                              "jeżeli chodzi o ozon to rozkłada się on przy temp powyżej 18 stopni, więc najlepiej robić to rano, lub bardzo dobrze schłodzić auto przed ozonowaniem. No i nie robić tego na słońcu ponieważ promienie słoneczne również rozbijają cząsteczki ozonu, więc robić w cieniu"
                              co by zgadzało się z fragmentem z wiki "Jest nietrwały termicznie i rozpada się stopniowo do tlenu już w temperaturze pokojowej."

a co od generatorów ozonu z tego co kiedyś się rozglądałem to nie ma co patrzeń na nic co ma mniej niż 5g/h ozonu

Skomentuj

Ma/miał ktoś coś takiego?? w ogłoszeniu jest sedan a ja biorę pod uwagę tylko kombii.

http://allegro.pl/mitsubishi-galant-...154512883.html (Mitsubishi Galant 2,5 Sport Edition*LPG*Opłaty)

Bo mam już dość poszukiwania Volvo 850/v70 .

o taki

http://otomoto.pl/oferta/mitsubishi-...tml#79bf64653f
                                Last edited by awaria; 14.05.2016, 21:32.

Skomentuj

Fajna sylwetka, czailem sie na niego, silniki ponoć udane choc rozrząd drogi, a no i gnije ...
                                  Gadalem z właścicielem takiego tyle mi powiedział w skrócie

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Galanty ciekawe, sam sie zastanawialem tez nad kombi z tym silnikiem ale wybralem bardziej "oklepane" audi...
                                    W kazdej v-ce jak wymieniasz rozrzad to zostawisz "troche" grosza... ale... ja u siebie wymienialem rok temu i na 80tys mam spokoj...
                                    No i dzwiek silnika... kupisz raz v-ke i juz innego nie bedziesz chcial

Skomentuj

U nas w Zamościu za przegląd pojazdu w stacji diagonstycznej ozonowanie klimatyzacji gratis

Skomentuj

Zamieszczone przez radecky Zobacz posta
                                        U nas w Zamościu za przegląd pojazdu w stacji diagonstycznej ozonowanie klimatyzacji gratis
                                        What ?

Skomentuj

Jak pojazd przechodzi badanie techniczne tj w stacji diagonstycznej to jako prezent może wybrać ozonowanie klimatyzacji (może źle się wyraziłem w poprzednim tekście). Super obsługa i naprawdę pomaga,jak to się mówi już nie capi w samochodzie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X