Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wątek motoryzacyjny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
    za 5 tysięcy to nie poszalejesz... ja bym za te pieniądze szukał stilo albo lancii lybry, ale to raczej diesel - benzyny były średnio udane... ew alfa 147/156, ale to już najlepiej mieć wiedzę i dostęp do warsztatu, ze względu na zawieszenie z przodu.
    takie wypowiedzi komplenie mijaja sie z moim celem.
    auto za tyle kupisz ale nie jest tanie w serwisowaniu!
    kazde z nich ma czesci duzo drozsze niz w/w vectra
    no i w tym budzecie za cholere bym sie nie pchal w diesla! :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      no i w tym budzecie za cholere bym sie nie pchal w diesla! :p
      Stare diesle to sama radość, wtryski, dwumasa, ogółem całe układy paliwowe, aku, turbo, no nic tylko brać.
      Akurat styczność z tematem mam bo w domu rodzinnym mam "fanklub siników od traktora", czyli 3 sztuki 1,9 różnych marek.
      Ostatnio siostra zapłaciła połowę wartości auta, bo silnik się zbuntował jak tubro rzygło olejem (jej wina w sumie to o turbo wiedziała dawna).
      Znajomy też poszalał kupił focusa chyba 1.8 TDCi i dość szybko władował 20% tego co za niego dał w regenerację wtrysków, przy okazji dwumasa mu się ledwo trzyma.

Skomentuj

tyle że nie będzie wymagało zostawienia u blacharza 3x tyle ile kosztowało w zakupie. plus 2.0 ekokibel w vectrze, który się lubi sypać. i zdecydowanie wolałbym kupić np za grosze lancie kappe 2.4 jtd, to stare 136 KM - raz, że będzie nieporównywalnie wygodniejsze niż vectra, a dwa, że będzie też tańsze w utrzymaniu. stara, pancerna konstrukcja, która w porównaniu z ekokiblem opla ma po prostu działać.

a dwa ostatnie posty... widać, że nie macie do czynienia z mechaniką i naprawami takich aut.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
          zdecydowanie wolałbym kupić np za grosze lancie kappe 2.4 jtd
          tez bym chcial to autko
          ale w razie stluczki blacharke dostac bardzo trudno :/

stoli ma brat
          kappe mial kolega mechanik
          a w diesla sie nie pcham z prostego powodu - te auta maja zazwyczaj duze przebiegi i sa bardziej dobite niz beznyzna w tym budzecie
          co innego stary merc - tego bym bral w ciemno z kazdym przebiegiem

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://www.otomoto.pl/oferta/lancia...tml#c89f96c992
          https://www.otomoto.pl/oferta/lancia...tml#b3c4a1fa8a
          tylko 2 kombi na otomoto - ale wybor

Skomentuj

wiesz w czym problem? że z tymi dieslami wcale nie jest tak źle jak piszesz. przykład... kupujesz coś z 1.9 tdi na pompie. kupujesz auto, które ma np 700k km przebiegu, robisz kolejne 100k km i sprzedajesz dalej. po drodze wymienisz tylko elementy eksploatacyjne... z jtd jest podobnie, to dobre silniki i mało awaryjne. ale kupując np wspomnianego focusa, musisz się liczyć z problemami. kupując diesla opla - jest to samo. kupując auto za takie pieniądze musisz się liczyć z tym, że się będzie sypać - jak nie silnik to zawieszenie, hamulce, albo nadwozie do generalnego remontu. a jeśli masz 5 tysięcy z wliczonym w to pakietem startowym(oleje, płyny itd) to możesz zapomnieć o jakimkolwiek sensownym samochodzie, co by to nie było. no i nie licz na to, że benzyna będzie mniej dobita, bo takie auto musi mieć lekką ręką 300 tysięcy przejechane - chyba że kupisz od jakiegoś dziadka, który je trzymał w garażu, ale takich samochodów prawie nie ma...

Skomentuj

czyli trzymam swoja ibize z przebiegiem 155k km :(

Skomentuj

Ibiza z takim przebiegiem zrobisz jeszcze 100 tysiecy bez zagladania w silnik.
                Nadkola nie gniją?

Skomentuj

kolega zajechal ten silnik przy 600k :p

wlasnie gnija... nadkola mnie nie interesuja. bardziej progi :/
                  wlasnie mam ciagle dylemat czy inwestowac w ibize czy zmieniac
                  ale jak widac zdania sa podzielone i w kazdego trzeba wkladac kase
                  a ze robie 5-10k km rocznie to chyba zostawie tego malucha

majowka to 9 dni wolnego. jak kasa sie znajdzie to pozyczam spawarke z pracy i robie blacharke

Skomentuj

Zrób progi i zabezpiecz podwozie.
                    Jak masz w gazie to w miarę ekonomiczne autko.
                    Lepiej odłożyć i kupić coś za kilka razy wiecej niż 5 tys zł
                    Swoją droga to jeszcze opłaty za starsze autka rosną.

Skomentuj

mam w aucie instalacje gazowa ale nie jest uruchomiona
                      i chyba odpuszcze jej uruchomienie bo do pracy mam tak blisko ze na gaz sie nie zdazy przelaczyc a w trase jade 3x w roku

Skomentuj

Co jest z nią nie tak? Jaka to instalacja?
                        U mnie się przełącza przy temp. silnika około 30°C wiec dość szybko. Jazda gaz czy benzyna nie zauważam różnicy w dynamice, a przy tankowaniu jest znacznie przyjemniej.

Skomentuj

nie jest uruchomiona :p
                          nie wiem co to jest. podlaczony jest parownik, pociagniete kable, przewod od butli do przodu i to wszsytko. trzeba to dokonczyc podlaczac i zalegalizowac. poprzedni wlasciciel nie skonczyl bo zmienil prace i sie szybko dorobil bmw :p

a w miejsce butli wpakuje sobie wzmacniacze i malego suba

- - - - - aktualizacja - - - - -

no to zmiana tematu - ktos ma doswiadczenie z dobrze wykonanymi reperaturkami?

Skomentuj

Nie wiem czy to teraz zalegaluzujesz.
                            PS. Na czym subek?

Skomentuj

legalizowac mial to poprzedni wlasciciel bo pracowal w serwisie samochodowym...

na suba mam kilka glosnikow. gti1200, aliante 12ltd, stxy 8" z dobrej serii, MDS08 i pewnie jeszcze cos sie znajdzie

Skomentuj

kolega zajechal ten silnik przy 600k :p

wlasnie gnija... nadkola mnie nie interesuja. bardziej progi :/
                                wlasnie mam ciagle dylemat czy inwestowac w ibize czy zmieniac
                                ale jak widac zdania sa podzielone i w kazdego trzeba wkladac kase
                                a ze robie 5-10k km rocznie to chyba zostawie tego malucha

majowka to 9 dni wolnego. jak kasa sie znajdzie to pozyczam spawarke z pracy i robie blacharke
                                to ma najwięcej sensu... podreperuj blacharsko, jak dobrze poszukasz to Cię to tanio wyjdzie, i jeździj... a kasę odłóż na lokatę na procent, np w amber gold

a co do wkładania kasy - co byś nie kupił, to musisz się liczyć z tym, że na wstępie trzeba zrobić olej, filtry, płyny i rozrząd. i pewnie coś poza tym się znajdzie...

Skomentuj

legalizowac mial to poprzedni wlasciciel bo pracowal w serwisie samochodowym...

na suba mam kilka glosnikow. gti1200, aliante 12ltd, stxy 8" z dobrej serii, MDS08 i pewnie jeszcze cos sie znajdzie
                                  Na 12" to już nie taki mały subek.
                                  Za drugim MDSem sam się rozglądam.

Skomentuj

Apropo samochodów, akurat sprzedaję https://www.olx.pl/oferta/mazda-5-2-...5-IDl27AA.html
                                    https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

panowie, ja mysle o zmianie auta za 1500zl na auto za powiedzmy 5000zl i zeby naprawy byly tanie
                                      Dacia

Skomentuj

pokaz mi dacie za 5000zl :/
                                        to jest tanie w salonie ale na rynku wtornym wartosc trzyma
                                        i to wcale nie takie zle samochody

Skomentuj

ja bym wolał lanosa albo lacetti... choć gdybym miał kupować dla siebie, to albo 147/156 diesel, albo jakiś vag 1.9 tdi, względnie 1.8t... ale to głównie dlatego, że jakąś tam wiedzę mam i bym mógł sam naprawiać.

Skomentuj

Czaruję...