kup lepiej tutaj zwykłe, opony pod kolce są mega miękkie i znikają w oczach na asfalcie... lepiej sprzedaj komuś, można dobry pieniądz za to wziąć
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wątek motoryzacyjny
Collapse
X
-
Tak się składa, że w zeszły weekend odwiedziłem Muzeum Peugeota w Sochaux. Miejsce to dość niezwykłe, ponieważ zawiera cały przekrój produktów jakie zostały wyprodukowane przez firmę Peugeot. Od narzędzi datowanych na początek XiX wieku, poprzez młynki do kawy, pierwsze bicykle, motocykle, radia aż po samochody. Pod ręką był tylko smartphone i niestety dość oszczędne oświetlenie wnętrza. Jakość zdjęć niestety nie powala.
Nie wiem czy wiecie ale Peugeot jest trzecią firmą na świecie, która zbudowała silnik spalinowy! Od tego momentu uniezależnili się od dostaw z zewnątrz.
Pierwsze samochody przypominały dorożki, którym zabrano napęd konny. Bieżnik w stanie idealnym
Zwróćcie uwagę na jedną ciekawą rzecz, te pojazdy mają kierownicę raz po lewej a raz po prawej stronie. Dopiero po kilkunastu latach istnienia motoryzacji producenci stwierdzili, że w przypadku ruchu prawostronnego lepiej jest umieścić kierownicę po lewej stronie.
Po paru latach pojawiły się pierwsze akumulatory, a w światłach pojawiły się żarówki.
Zabawka od Bugatti w muzeum Peugeota? Był to prezent od Ettore Bugatti dla dziecka Pana Peugeota. Napęd? Elektryczny :) Auto powstało na początku lat 20 ubiegłego wieku, mniej jak 100 sztuk zbudowano.
Warsztat z lat 30 XX wieku. Odnoszę wrażenie, że od tamtego czasu nie wiele się zmieniło :) Nawet ludzik Michelin jest w "formie"
Limuzyna z przed niemal 100 lat, z pierwszym Dieslem od Peugeota. Rozmiar tego samochodu robi wrażenie, współczesne sedany to maleństwa.
Jak myślicie ile 100 letnie auto może palić? Otóż może palić bardzo mało, jedyne 5 l/100 km.
601 Roadster, najpiękniejsze auto w muzeum.
Jak poprawić aerodynamikę? Otóż należy zabudować światła w grill chłodnicy :)
Jak już wspomniałem na początku, Peugeot to nie tylko samochody. Kilka szosówek znanych z dróg Tour de France również można było spotkać w muzeum.
Moja ulubiona część każdego motoryzacyjnego muzeum, tu czuć zapach benzyny wysokooktanowej...i odrobinę diesla :p
B grupowa 205 T16, wspaniała maszyna. Jean Todt i jego zespół stworzyli rewelacyjny samochód, który dawał radę...
... nawet na piaskach rajdu Paryż-Dakar :)
Doświadczenia zebrane przy budowie 205 T16 zostały wykorzystane przy budowie 405 T16, który wygrał w 1988 i 1989 wyścig na szczyt Pikes Peak. Na Youtubie można znaleźć film z tego przejazdu, polecam :)
306 Maxi, parę lat temu można było spotkać ten samochód podczas Rajdu Polski.
206 WRC, kto nie jeździł takim w CMR04?
V10, 80 stopni, 3,5 litra pojemności, 670 KM. Ten silnik trafił do 905 Le Mans
Wspomniałem o dieslu, oto i on. V12, 100 stopni, 5,5 litra pojemności, 700 KM i 1200 Nm. Widzicie zwężkę przy turbo? Wygląda na to, że w tym silniku jest więcej potencjałuTen silnik trafił do 908 HDi FAP Le Mans.
907, czemu to auto nigdy nie wyszło z fazy prototypu? Brakło odwagi do eksploracji tego segmentu rynku?
A tą taksówkę poznajecie?Last edited by taz; 08.10.2016, 23:44.Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
Skomentuj
-
Z boku ten 907 wygląda fajnie ale z przodu...
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez taz Zobacz postaA tą taksówkę poznajecie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz postaPanowie planuje sprzedać swoją E36 😢 i zakupić Mazde 3 w benzynie.
Skomentuj
-
3 też wpierdziela rudy, ale pomimo tego, że bardzo nie lubię bmw, nie wiem czy bym zmienił na mazdę - to jednak japończyk, wszystko w środku trzeszczy, bo plastiki średniej jakości i średnio spasowane. niemniej to auto jednak będzie sporo młodsze... ja bym osobiście wolał 159 1,9 jtd, świetne auto.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaAles wymyslil...
Skomentuj
-
Ja z kolei wymyśliłem, żeby astrę H zamienić też na taką mazdę 3.
Oglądałem 2 sztuki z roczników 2008 i 9 - poza powierzchowną korozją na elementach zawieszenia (z resztą tak jak i w astrze), na blachach nic nie widziałem.
Albo dobrze trafiłem, albo wyszykowane już były, a nie miałem ze sobą miernika lakieru.
Siostra jeździ z kolei mazdą 2 z 2007 i tam drzwi są już ładnie zjedzone więc coś w tym musi być.
Skomentuj
-
Godna polecenia skoda octavia 1 lub 2 w benzynce silnik 2.0 mozna znaleźć w gazie,lub silnik diesel 1.9 tdi mam taka w kombi z 2007 r.
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaja bym osobiście wolał 159 1,9 jtd, świetne auto.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz postaPewnie myślisz że to ulep... no napewno nie sprzedam za 15tysi jak Mazdy chodzą...ale takich już mało.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaKrystek, nie lepiej poszukac ladnej e46?
niby drobiazg, ale kosztowne i czeste
Skomentuj
-
Zamieszczone przez szastal Zobacz postaa z drugiej strony to 99 rok już
Skomentuj
Skomentuj