Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

w wiekszosci przypadkow nie wystarczy tylko "podmienic" uszkodzonego komponentu ...po prostu zalezy co padło od tego zalezy zakres pracy
    choc zdarzaja sie takie przypadki. kup go na allegro sprawdz czy dziala.... potem mozna sie zajac reszta

Skomentuj

Chciałbym kupić starszego SoundBlastera do komputera ze złączami PCI LowProfile. Czy te zwykłe będą pasować? Bo tych z opisem LowProfile jest bardzo mało albo sprzedający o tym nie piszą.

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
        w wiekszosci przypadkow nie wystarczy tylko "podmienic" uszkodzonego komponentu ...po prostu zalezy co padło od tego zalezy zakres pracy
        choc zdarzaja sie takie przypadki. kup go na allegro sprawdz czy dziala.... potem mozna sie zajac reszta
        Podpowiesz mi na który numerek zwrócić uwagę ? Nie mam go teraz przy sobie fizycznie, ale było słychać że dysk sie kręci( świszczy jak zwykle) w windowsie (7) go nie widać, bios mi go pokazuje. Jak podłączyłem go do innego kompa dell optiplex 2xx to wg sie nie chciał system ładować.

na oku mam to ;
        http://clevermet.targethost.pl/Photo...3200AAJB_1.JPG
        i to (jest już znacznie nowszy)
        http://img08.allegroimg.pl/photos/or.../78/6005827872

Skomentuj

Może tylko bootsector albo tablica partycji rozsypała, a nie sprzętowo?

Skomentuj

Pojęcia nie mam... Używałem dwóch dysków, system i jakieś programy na ssd, a na tym wirującym miałem masę innych przydatnych rzeczy, chciałem przenieść plik na drugi pc, ale nie wyłączyłem zasilania i przy podłączeniu chyba źle przyłożyłem wtyczkę od zasilania:mad:
            Wszystkie moje diy owe pliki poszły w...

Skomentuj

Oj, dyski na ata nie były hotswap..
              Ja nie ekspert, ale lata temu zdarzało mi się naprawiać takie softwarowe uszkodzenia. Poczytaj i spróbuj. Jest sporo softu do tego. M. in. jest fajny livecd, parted magic. Tam się ładuje z cd i tam jest sporo narzędzi.

Skomentuj

Spróbuje cos zdziałać...

Skomentuj

Natan pokazałeś co chcesz kupić ....ale nigdzie nie widzę (albo zle szukam) ...jaki dysk masz (ten co chcesz naprawić) - szukaj tej samej serii - w wiekszosci przypadkow najmniej roboty

jak beda to juz jakies "green", itd (w sesnie z tej innej serii) ... to bedzie dużo zmian bo one się różnią sterowaniem czasem silnikami itd..

powiem Ci, że cięzko molexa odwrotnie włożyć wiec nie wiem jak ty go odwrotnie "przyłożyłeś"
                  jezeli faktycznie odwrotnie poszło napięcie to szukaj tej samej serii bo bardzo duze prawdopodobienstwo ze sie cos na plytce sterowania uwaliło (to ze się kreci to jeszcze nie wszystko ;p)

Skomentuj

oryginalna bateria della mi się popsuła i teraz w pewnym momencie spada z prawie 40% do 7%... jakiś pomysł co z tym zrobić? domowo się da czy zostaje regeneracja?

Skomentuj

Moje 200g aluminium

Skomentuj

Natan, to jeszcze mozesz zobaczyć nr seryjny PCB jeśli jest nadrukowany. Ale to moga być inne dyski. Jeden ma 00WGA0 drugi ma 56WGA0. Ten nowszy w ogóle bez sensu.
                        Ale jeśli bios widzi dysk to zobacz czy widzisz go w zarządzaniu dyskami. Bo jeśli rozsypała się tablica partycji to nie zobaczysz dysku jako literka, ale zobaczysz go jako pusty. I wtedy możesz próbować odzyskać bez tykania sprzęty.
                        Last edited by Micwoj; 03.03.2016, 15:15.

Skomentuj

Stał sie cud
                          Odszukałem tego zarządzania dyskami, patrze.. nie ma, ale zaczynam kombinować, patrze co tam mam za opcje, jest "odśwież" no to nadusiłem go LPM i pojawiły sie moje dwie zaginione partycje z (jak to mi powiedziano w serwisie) uszkodzonego dysku... Zrobiłem kopie zaraz najważniejszych plików, uff...

I teraz mam kolejne pytanie, wszystkiego nie jestem w stanie skopiować, a chciałbym sie przekonać sie czy dysk jest faktycznie sprawny, czy to juz ostatnie podrygi. Mogę przeprowadzić np defragmentacje, albo przeskanować innym programem, czy lepiej dmuchać na zimne i kopiować puki sie da wszystko ?

Tak sobie teraz myślę, że jeśli w molexie jest masa na dwóch środkowych pinach, to mogłem przyłożyć wtyczkę akurat do nich którymiś zewnętrznymi na wtyczce..

Skomentuj

kopiuj póki możesz, potem baw się w diagnozowanie ja tak zrobiłem, a potem poprosiłem kogoś o analizę smart - i okazało się, że pomimo tego, że powierzchnia sprawna to niby głowica silnik ledwo żył i nie było wiadomo jak szybko zdechnie. po skopiowaniu podziałał dwa czy trzy dni i poszedł do śmieci...

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                              czy lepiej dmuchać na zimne i kopiować puki sie da wszystko ?
                              Jak jest taka sytuacja to nie czekać, nie wyłączać komputera używać jak najmniej i tylko jak najszybciej skopiowac co się da. Może jest dobry, może pochodzi godzinę i znowu zdechnie. Dysk wypierniczyć żeby nie kusiło jeszcze go użyć!
                              I broń boże defragmentacja, nic gordzego nie możesz zrobić.
                              Gratuluję farta. Fajnie że się udało.

Skomentuj

Dzięki Panowie za pomoc

Skomentuj

Skąd ściągnąć legalnie Windows XP i za pomocą jakiego programu zainstalować go na Ósemce?

Skomentuj

Legalnie to można kupić.

Skomentuj

Ponoć ze strony microsoftu można ściągnąć

Skomentuj

To: https://www.microsoft.com/pl-pl/down...s.aspx?id=8002 ?

Skomentuj

to jest wirtualny system ale tylko jeśli ma się licencję, legalnie ściągnąć nie można.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X