Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Napisali mi że nie mogą potwierdzić że moja karta jest kompatybilna z tym...

Skomentuj

Jak usunąć konto apple ID?

Skomentuj

Swoje czy cudze? Załóż drugie i pierwsze skasuj ale musisz znać hasło.

Skomentuj

Jak odkupowałem Maca to instalowałem od początku system i odrzuciłem Windę dla rozrywki.
          Last edited by Artmag; 25.09.2016, 12:45.

Skomentuj

Jakiś skuteczny darmowy program do testowania pamięci/procesora/płyty kompa stacjonarnego możecie polecić?
            Od kilku dni walczę ze swoim kompem który strasznie zamula podczas korzystania z neta ale się nie zawiesza.
            Sprawdziłem łącze ma prawidłową przepustowość, dyski pracują też prawidłowo, zainstalowałem system od nowa, rozebrałem cały komp - wszystko wyczyściłem i NIC - to samo.
            Co dość nietypowe miałem problem zainstalować prawie każdy program antywirusowy, udało się w końcu Kasperskiego i po kilku godzinach skanu - zero wirusów.
            Jakieś pomysły macie?

Skomentuj

Do przeprowadzania testów pamięci używałem poczciwego memtest http://www.memtest86.com/ (Link do strony memtesta)

Skomentuj

Sprawdź czy nie masz bad sektorów na dysku takim programem hdd tune

Skomentuj

Zamieszczone przez Shizo Zobacz posta
                  Jakiś skuteczny darmowy program do testowania pamięci/procesora/płyty kompa stacjonarnego możecie polecić?
                  Od kilku dni walczę ze swoim kompem który strasznie zamula podczas korzystania z neta ale się nie zawiesza.
                  Sprawdziłem łącze ma prawidłową przepustowość, dyski pracują też prawidłowo, zainstalowałem system od nowa, rozebrałem cały komp - wszystko wyczyściłem i NIC - to samo.
                  Co dość nietypowe miałem problem zainstalować prawie każdy program antywirusowy, udało się w końcu Kasperskiego i po kilku godzinach skanu - zero wirusów.
                  Jakieś pomysły macie?
                  Programiki do testów można sobie spokojnie darować,często nie wykazują żadnych błędów a komputer się wiesza.
                  Ja byś miał problem z RAM-em to system by generował komunikat o błędzie krytycznym za każdym razem w innym module komputera.
                  Wejdź do bios -u i sprawdź:

czy SMART jest włączony ,jakie są napięcia i temperatury -może mostek południowy się przegrzewa?Może winny jest zasilacz.
                  Jaka to jest płyta główna i dysk?
                  Ale raczej wygląda mi to na problem z samym systemem -czyli najnowsze poprawki ,sterowniki i biosy też należy zainstalować.
                  Last edited by czart; 30.09.2016, 10:50.

Skomentuj

Komp jest stary ale chodził bardzo płynnie. Mam wzorowy obraz dysku zrzucony Ghostem na DVD który sobie odtwarzam jak tylko zawali mi się system albo jest jakiś wirus. Od lat to działało idealnie. Teraz to wygląd tak jakby pierwsze uruchomienie było normalne ale pierwsze aktualizacje np. firefoxa i lagi nie z tej ziemi.
                    Temperatury w normie, w biosie nic nie zmieniane od lat. Komp się nie wiesza tylko np. kilka minut zatrzyma się wczytywanie jakiejś strony www.
                    W menadżerze zadań obciążenie procesora tylko kilka %, jedynie co to jedyny zasobożerny proces to firefox którego użycie pamięci wynosi 300-400 tys KB ale tak jest też na przykład na kompie w pracy z którego teraz pisze.
                    Miałem też nietypową sytuacje że w onecie nie mogłem maili wysyłać serwer zwracał je do czasu aż nie zainstalowałem najnowszej przeglądarki www a wcześniej tego nie było.
                    Obstawiam coś dyskami może z taśmami od dysków, nie wiem. Mam na podmianę trochę słabszą płytę główną procesor i pamięć ale to zajmie duzo czasu którego trochę szkoda w weekend

Skomentuj

Dysk systemowy w średniej kondycji ale ogólnie program pokazuje "Health OK"

drugi dysk (taki sam) trochę lepszy
                      Last edited by Shizo; 30.09.2016, 14:20.

Skomentuj

Pierwszy dysk do utylizacji.

Skomentuj

Dlaczego do utylizacji? 5 lat temu już miał podobne parametry i dziala cały czas prawidłowo, zrobiłem memtest wszystko wyszło w 100% ok, jakieś pomysły?

Skomentuj

Nieistotne, parametr 05 musi mieć wartość 0, dodatkowo warto choćby na próbę podmienić zasilacz.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                              dodatkowo warto choćby na próbę podmienić zasilacz.
                              dokladnie! przez kiepski zasilacz ubilem 3 dyski!
                              kupilem dobry uzywany zasilacz i od tej pory problemy sie skonczyly!

Skomentuj

Tylko ze mam porządny zasilacz... Nie gram w gry nie mam wymagającej karty graf wystarczył by mi połowę słabszy zasilacz myślę że to nie to. Lagi pojawiają się ewidentnie na pprzeglądarce Firefox i stronach Onetu. Coś mi się wydaje ze to nie komp szwankuje tylko coś przez te nowe programy, Flashe, Javy itd.

Skomentuj

Tylko ze mam porządny zasilacz... Nie gram w gry nie mam wymagającej karty graf wystarczył by mi połowę słabszy zasilacz myślę że to nie to. Lagi pojawiają się ewidentnie na pprzeglądarce Firefox i stronach Onetu. Coś mi się wydaje ze to nie komp szwankuje tylko coś przez te nowe programy, Flashe, Javy itd.
                                  Dobry czyli jaki zasilacz ? jakiej marki ? A Przeglądarka robi ruch na dysku . Był swego czasu problem z sterownikami Nvidia vs Firefox ... ja przeszłem wtedy na chroma bo miałem cały czas Bsody . zdążyłem pół kompa wymienić z sprawnych na ... sprawne cześci :P . Dysk już się żegna z tobą zrób backup , szykuj karton po butach i saperke .
                                  Last edited by Natalleos; 30.09.2016, 17:57.

Skomentuj

Zamieszczone przez Natalleos Zobacz posta
                                    Dobry czyli jaki zasilacz ? jakiej marki ?
                                    nie ma już naklejek, nie pamiętam już jaki ale był drogi, wymieniłem go z 10lat temu:biggrin: jak poprzedni się spalił.
                                    a przeszłem wtedy na chroma
                                    - niestety Chrome nie chodzi już na XP :razz:
                                    zdążyłem pół kompa wymienić z sprawnych na ... sprawne cześci
                                    - dokładnie z tego powodu wolę podpytać i wszystko posprawdzać programowo
                                    Dysk już się żegna z tobą zrób backup , szykuj karton po butach i saperke .
                                    Na tym dysku mam tylko windowsa i jakieś nieistotne rzeczy, reszta danych jest na płytach DVD i przenośnym dysku. Zdziwiłbyś się ile te dyski Seagate przepracowały, w ilu kieszeniach w kawiarenkach internetowych były 15 lat temu i nie padły.
                                    Poniżej zrzut ekranu z 2010r tego dysku z innego programu Hard Disc Sentinel gdzie niby już były problemy:

Skomentuj

Może w takim stanie jeszcze długo pociągnąć, ale nie musi, "zużyte" dyski wyraźnie spowalniają cały system, uszkodzony dysk może sprawiać problemy nawet jak nie jest systemowy.

To że zasilacz był drogi niewiele oznacza, znajomy miał Tracera 800W i myślał, że jest to dobry i mocny sprzęt.

Skomentuj

(...) Lagi pojawiają się ewidentnie na pprzeglądarce Firefox i stronach Onetu. Coś mi się wydaje ze to nie komp szwankuje tylko coś przez te nowe programy, Flashe, Javy itd.
                                        Ja bym zaczął od wywalenia wszelkich programów pseudo'antywirusowych o ile takie masz,
                                        następnie zapuścił skaner https://pl.malwarebytes.com/mwb-download/thankyou/
                                        i dalej adwcleaner https://adwcleaner.pl/adwcleaner/pobierz-program/

Skomentuj

Zamieszczone przez Makaron Zobacz posta
                                          Ja bym zaczął od wywalenia wszelkich programów pseudo'antywirusowych o ile takie masz,
                                          następnie zapuścił skaner https://pl.malwarebytes.com/mwb-download/thankyou/
                                          i dalej adwcleaner https://adwcleaner.pl/adwcleaner/pobierz-program/
                                          a ja przeciwnie zacząłbym od wyjęcia baterii z płyty głównej i wyczyszczenia pamięci CMOS przede wszystkim , a potem
                                          wgrałbym najnowszą wersję BIOS-u .Jak było to nieruszane przez 10 lat to strach pomyśleć co tam mogło się zagnieździć przez tyle czasu :lol:
                                          Lecz faktycznie te anty- wirusy są zbędne i tak -mogą tylko przeszkadzać
                                          Tak czy inaczej w tych systemach obowiązuje jedna zasada: nigdy po łebkach , a zawsze krok po kroku ,sic!
                                          Last edited by czart; 30.09.2016, 22:31.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X