Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W wot główną rolę gra procesor a konkretnie jak najmocniejszy jeden czy tam dwa rdzenie/wątki więc to zły przykład. Nie mylę się bo przecież sam mam taką samą kartę i widzę jakie ma obciążenia z danymi komponentami... . W większości gier zarówno z xeonem jak i tą i3 była obciążona na 90-100%. Jak już piszesz o wot-cie to włącz sobie w afertburnerze OSD i zobacz co obciąża wot i w jakim stopniu. Do wota rzeczywiście taki procesor z mocniejszym pojedynczym rdzeniem/wątkiem zrobi różnicę. W innych grach niekoniecznie chociaż oczywiście w każdym przypadku lepsza będzie ta i5. Nie ma sensu radzić Ci co kupić no bo i jak? Omijaj po prostu jakieś wersje energooszczędne z obniżonymi zegarami i tyle. Co byś nie kupił to będzie mniej więcej tak samo działać a te 0.1GHz w tą czy w tą różnicy nie zrobi.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Właśnie sprawdziłem czy nic w wocie się nie zmieniło...oczywiście że nie :p . Od początku powstania gry ciągle to samo. Pierwszy rdzeń jest na 100%, drugi na ~70-80% a pozostałe dwa to max 30% (zakładam że może być to system lub nawet programy w tle). Grafika jest obciążona na ledwo 60-70% więc jeśli chcesz grać w wota to mocniejszy procesor rzeczywiście pomoże...w innych grach raczej nie (z tą kartą). No może jeszcze watch dogs 2 bo to też bardzo mocno procesorowy tytuł.
    Last edited by Oskar29; 03.08.2018, 23:27.

Skomentuj

Masz rację widzę ,że znasz temat,bo właśnie tak było,w watch dogs 2 była wielka różnica,ale w to raczej nie gra.Wstrzymam się puki co i będę polował na wielką okazję i5 7400.No i może z czasem ceny grafiki pujda na łeb,bo 1050 2gb na razie daje radę w wot i farming symulator.

Skomentuj

Na pewno spadną mocno jak wyjdzie seria gtx11xx. Wtedy sklepy będą wyprzedawać gtx10xx i może będzie można coś dorwać w ciekawej cenie. Na rynku używek na tak duży spadek bym nie liczył, ale zobaczymy. Rynek używek rządzi się własnymi prawami bo liczą się rzeczywiste osiągi a nie znaczek .
        Last edited by Oskar29; 04.08.2018, 11:08.

Skomentuj

Pierwsze ploty są takie.
          Nie GTX11xx a GTX20xx, najwyższa 2080 ma kosztować 6k zł.
          Więc ceny nie spadną, a jak spadną to kopalnie zjedzą wszystkie GTX1070 jakie się w tych cenach pojawią.
          Jak się gracze wypną a moc będzie odpowiednia, to nvidia pchnie to w górnictwo i będzie na plusie.

Tak jak AMD z Vegami, wyszły to ludzie: gorące, drogie, wolne, niedobre. Na co AMD odpowiedziało idealnie, "a tu są stery do kopania, jak by ktoś potrzebował".
          Efekt? Vegi znikły z rynku lepiej niż można by marzyć. 500 musieli odkurzyć bo tak ludzie brali radeony do kopania.

Myślę że ostatnie lata pokazały że dla producentów hi-endowych GPU czasy gdy gracze byli głównym rynkiem się skończyły, teraz są co najwyżej warci uwagi ^^
          Last edited by Marcin V; 04.08.2018, 14:41.

Skomentuj

Może to nie jest tak źle z drugiej strony...jak ludzie będą siedzieć na starszych podzespołach to może się wreszcie nauczą optymalizacji :p .
            Last edited by Oskar29; 04.08.2018, 15:54.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
              Może to nie jest tak źle z drugiej strony...jak ludzie będą siedzieć na starszych podzespołach to może się wreszcie nauczą optymalizacji .
              Gdy obowiązywało prawo Moore'a nie optymalizowano sprzętu i softu nie dlatego, że się komuś nie chciało lub nie potrafił, tylko dlatego bo się to nie opłacało. Teraz gdy przyrost mocy obliczeniowej procesorów spowolnił zaczyna opłacać się zwiększanie wydajności przez optymalizacji softu i hardware'u. Skorzystają na tym mniejsze firmy i start-upy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                Gdy obowiązywało prawo Moore'a nie optymalizowano sprzętu i softu nie dlatego, że się komuś nie chciało lub nie potrafił, tylko dlatego bo się to nie opłacało. Teraz gdy przyrost mocy obliczeniowej procesorów spowolnił zaczyna opłacać się zwiększanie wydajności przez optymalizacji softu i hardware'u. Skorzystają na tym mniejsze firmy i start-upy.
                Ta emotka nie była tam bez powodu :) . To było pół żartem pół serio.

Skomentuj

Ogółem to optymalizacja jest zawsze podstawą, a grach AAA trudno jest w czasie produkcji o 30 klatek/s na GTX1070, a co dopiero na konsoli ^^
                  Ale poza grami soft rozwija się jak chce i przeglądarka czasami potrafi bardziej dopiec kompowi niż nie jeden indyk.

Skomentuj

Padła mi myszka. Stare wmo 1.1a od m$. Teraz się zastanawiam. Są na allegro niby nowe wmo 1.1a za 15zł. https://allegro.pl/myszka-optyczna-m...435292933.html . Szukam czegoś do 30-40zł. Jedyne wymagania które mam to trwałość. Ma wytrzymać jak najdłużej . Na wmo podkręciłem sobie lekko programowo "szybkość poruszania wskaźnika" (jak to jest pięknie opisane w windzie) i było git. W tej chwili mam nieprzyjemność korzystać z takiego ustrojstwa. Sam sensor nie jest zły ale reszta to makabra. Kształt jest do niczego, jest za mała, ma nie poodzielane przyciski LPM i RPM (kto wpadł tam w ogóle na taki debilny pomysł, spróbujecie na czymś takim chwilę pograć w cokolwiek wykorzystującego myszkę to zobaczycie o czym piszę), wykonanie w porównaniu do wmo jest poniżej krytyki.

Podsumowując. Mam szansę znaleźć coś podobnego jakościowo do wmo w tej kasie czy po prostu brać wmo?
                    Last edited by Oskar29; 19.08.2018, 15:49.

Skomentuj

Może trafi się okazja w biedronce na coś ( nie hi endowego) tego typu https://allegro.pl/myszka-gamingowa-...510229278.html
                      Ja kupiłem z rok temu chyba za 30zł w koszu z wyprzedażami bo żona moją "pożyczyła na chwilę". Myślałem, że chiński badziew rozpadnie się w miesiąc a jest niczego sobie ( wliczając ciągłe " tatuś nic się nie stało" gdy dzieciom spada ze stołu). Duży plus, że ma programowalne przyciski i czułość wskażnika ( a chciałem po to kupić 10 razy droższego mad catza)
                      Last edited by ruffpl; 21.08.2018, 08:27.

Skomentuj

Kupiłem przedwczoraj następne dwie sztuki wmo . Problem się rozwiązał :p .

Skomentuj

Z myszek.. do pracy.. nie do grania.. to ja polecam pionowe myszki..

Kupiłem taką..
                          https://m.aliexpress.com/item/32738013467.html

Tylko ja akurat kablową.. I bajka.. miałem klopoty z bolacym nadgarstkiem.... wszystko idealnie.. mega wygodna... bardzo polecam..

Skomentuj

Nie no bez przesady .

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                              Programy CAD lepiej się tym obsługuje niż zwykłą myszką?

Skomentuj

Do CADa, a dokładniej środowiska 3D, to klasyczna myszka + manipulator.

Skomentuj

ta myszka to normalna myszka.. tylko troche wieksza.. ja też cad-a nią obsługuje.. mnie się strasznie spodobała.. do domu też sobie zamówiłem.. a kosztuje śmieszne pieniądze w stosunku do innych ergonomicznych myszek..

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                                    Z myszek.. do pracy.. nie do grania.. to ja polecam pionowe myszki..
                                    Kupiłem taką..
                                    https://m.aliexpress.com/item/32738013467.html
                                    Tylko ja akurat kablową.. I bajka.. miałem klopoty z bolacym nadgarstkiem.... wszystko idealnie.. mega wygodna... bardzo polecam..
                                    Zastanawiałem się nad nią. Jednak wybrałem coś pośredniego do CAD. Jest idealna i polecam Rapoo MT750. Najtaniej (23$) można kupić w Joybuy. Koło miesiąca polowałem na promocję - trzeba być cierpliwym.
                                    https://www.joybuy.com/product/Rapoo...600109104.html
                                    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Aktualizacja Windowsa

Na laptopie od nowości mam system Windows 8. Czy po aktualizacji do Windowsa 10 będą mógł potem przywrócić starą wersję systemu?

Skomentuj

Nie wiem czy tak jeszcze jest ale na początku w10 był jakiś tam okres kiedy system przechowywał backup w8 na dysku. Nie pchaj się teraz w w10. Przeczytaj co się dzieje po ostatniej aktualizacji. Kasują się same pliki. Na twoim miejscu zostałbym na w8...i tak wolę w7 :p .

Skomentuj

Mozesz na wszelki wypadek wgrac ( do win8) program do tworzenia obrazu partycji, zrobić backup na usb i jakby co przywrócić całą partycję jeśli win10 się nie spodoba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X