Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jasne, dzięki za wyjaśnienia. Właśnie o tę górkę mi chodziło i o jej przyczynę. Jakoś na pomiarach producenta jest ledwo widoczna, a tu bardziej :)
    Zresztą napisałem "tak mi się wydaje". Przy okazji, czy ta utrata sztywności jest aż tak dobrze zlokalizowana w funkcji częstotliwości?

Skomentuj

Jeżeli głośnik byłby uszkodzony to ta dziura powinna wyjśc w pomiarze NF gdzie mamy niemalże całkowitą izloalcję od pomieszczenia, dyfrakcji itd. Ale takiego pomairu nie widziałem, więc nie wiadomo.

Skomentuj

Nearfield measurement of STX GND 180-140-8 AWX 2-5 mm from dustcup, 30ms window, no smoothing.

Impedance graph of the manufacturer has 250 Ohm vertically, I have 50 Ohm vertically, so the mechanical resonnance is more clearly visible.

Skomentuj

To ja nie mam więcej pytań.

Skomentuj

A czy ktoś mógłby wrzucić jakieś nasze pomiary tego głośnika? Szczerze to parę konstrukcji jest ale z pomiarami tak cienko..

Skomentuj

przeciez juz kilka osob wrzucilo tutaj - cofnij sie troche

Skomentuj

Np ja wrzuciłem swoje pomiary na osi - http://diyaudio.pl/showthread.php/96...l=1#post346311

Nie wiem o co chodzi z tym "antypikiem" w okolicy 1kHz, ale z tego co pamiętam, to taki dziób skierowany w dół wywala u mnie chyba przy każdym pomiarze NF - a przynajmniej przy znacznej większości pomiarów midwooferów. Nigdy nie przejmowałem się tym, bo wychodziłem z założenia, że jest to jakiś błąd pomiarowy, skoro powtarza się za każdym razem (lub prawie za każdym razem - musiałbym posprawdzać archiwalne pomiary), w tym samym miejscu i przy różnych głośnikach. Na moim pomiarze NF AWX'a też ten dołek występuje.

Skomentuj

To tez fakt, bardzo wiele midwooferow ma taka dziure na bliskim pomiarze, jednoczesnie sa pewne zaburzenia w impedancji.

Skomentuj

W takim razie się to potwierdza, poza tym ślad jest widoczny na impedancji nawet na pomiarach producenta.

Skomentuj

Nie jestem specem od produkcji i budowy przetwornikow, ale jesli na impredancji cos sie zlego dzieje, to chyba powodem jest brak zachowania pracy tlokowej glosnika w tym miejscu. Cos rezonuje, cos sie lamie i efekty sa. Ale lepiej niech wpadnie tu SW i cos skrobnie na temat.

Skomentuj

Zamieszczone przez VMAudio Zobacz posta
                        Nearfield measurement of STX GND 180-140-8 AWX 2-5 mm from dustcup, 30ms window, no smoothing.
                        Ok, now everything is clear :)

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                        Np ja wrzuciłem swoje pomiary na osi - http://diyaudio.pl/showthread.php/96...l=1#post346311
                        Nie wiem czy przy pomiarze on Axis, przy bardzo wąskiej dziurze, program może ją "przeoczyć" . Pomiar w polu bliskim ma rozdzielczość z mniejszym krokiem częstotliwosci.

Skomentuj

Yoshi, a jak wygląda sprawa "wiarygodności pomiaru NF powyżej częstotliwości basowych"? Pytam, bo wspomniane jest o tym w praktycznie każdym tutorialu do programów pomiarowych, więc teraz nie wiem czy zakres w okolicach tego 1kHz można w pomiarze NF uznać za wiarygodny? Idąc tropem powtarzalności tej dziury. która występuje w moich pomiarach NF różnych głośników, nie wiem teraz, czy jest to jakiś mój błąd pomiarowy, czy... czy co innego jeszcze?

Skomentuj

http://www.artalabs.hr/AppNotes/ARTA-HB-D2.3.pdf strona 25. Pomiar szerokopasmowki z roznej odleglosci.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              http://www.artalabs.hr/AppNotes/ARTA-HB-D2.3.pdf strona 25. Pomiar szerokopasmowki z roznej odleglosci.
                              A przypadkiem nie przy różnych poziomach sygnału wejściowego ?
                              Last edited by Racjonalny; 14.05.2013, 11:21.

Skomentuj

Poziom sygnalu ten sam. Zwroc uwage na spadek dB w zaleznosci od odleglosci mikrofonu. Swietnie widac tez baffle step.

Skomentuj

Szwabski nie mój język, ale chyba piszą tam o różnym wzmocnieniu, a nie różnej odległości mikrofonu, bo jest słowo "gain", a nie widać "dystans". No i te dwie charakterystyki są jednokładne, tzn. są identyczne, tyle, że przesunięte, a przy pomiarze z różnej odległości powinny być choćby trochę różne. Ktoś tu dobrze szprehenzi?

Skomentuj

Oczywiscie mowimy o obrazku 6.2.11.

Skomentuj

No, teraz git. Tylko, że on nie jest na stronie 25 .

Skomentuj

qwa sorry, mialo byc 95... diabel mi machnal ogonem przed nosem i jakies glupoty napisalem.

Skomentuj

Ja absolutnie nie szprehenzi, ale na stronie np 123 widać chyba kilka pomiarów NF. Ciekawostka, że zaznacza się na nich taki sam dzyndzel tuż powyżej 1kHz, jak na moich (i kilku innych) pomiarach. Powtarza się to również w kilku innych miejscach w załączonym opracowaniu. Przyznam jednak, że jedynie pobieżnie przejrzałem opracowanie, więc póki co daleki jestem od uznania tego za jakąś regułę - ale do myślenia to daje.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X