Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czytać potrafię od 35 lat. Z STXem ma tyle wspólnego że użył jego skrzynek.
    I nie tyle wpisów nie rozumiecie co kontekstu forum - dotyczy to nie tylko tego wątku i nie tylko jednego moderatora. Warto brać pod uwagę tematykę działu, w którym znajduje się wątek.
    Zamiast robić drugą elektrodę gdzie na jednego forumowicza przypada jeden moderator z wyłącznością na pouczanie.

Skomentuj

sobiepanski nie odróżniasz eltaxów od stxów, już pouczasz chociaż sam nie wiesz o czym dyskusja. Byłoby lepiej zacząć właśnie od elektrody a zbiegiem czasu zawitasz na \diy

przykład:
      Zamieszczone przez sobiepanski Zobacz posta
      Takimi poradami piekło jest wybrukowane. Producent powinien być zainteresowany wyjaśnieniem takich wątpliwości . Jeśli tego nie robi znaczy, że ma klientów gdzieś. Klienci jego również będą mieć.
      Na każde Antoniego wezwanie ma zgłaszać się STX?

Skomentuj

A ty ich rzecznikiem jesteś ? Marketing szeptany, to kiepski sposób sprzedaży, zwłaszcza kiedy się za niego biorą mądralińscy.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
          gratuluje, doigrales sie tygodniowego odpoczynku!
          swoja droga sprawdza sie po raz kolejny powiedzenie kolegi: "gówniarz to stan umyslu"

Skomentuj

Czech nie podaje rzetelnych pomiarów (podawane przez pepiczka wykresy dotyczące awx to wstrząs wtórny po negatywnie rozpatrzonej reklamacji, tyle się również wczoraj dowiedziałem na ten temat w stx)
            Poniżej wykres awx18 z wczorajszej produkcji w stx. Odchylenie to tylko 1,5-2 dB od linii referencyjnej 90dB dla głośników "niewygrzanych". \mój wygrzany ma zaledwie 0,5 dB inaczej niż podany wykres na stronie stx.
            Wiele firm powinno stawiać za wzór taką charakterystykę. \dodam że byłem świadkiem pomiaru i ustawień pomiaru/setapu w Clio i tu uwaga! pomiar zamieszczony prze ze mnie nie jest w ogóle uśredniany! Celowo został podany na moją prośbę zakres średniotonowy z rzekomą zapadłością, od 300 d0 3000 \hz.
            Nie wiem czy dobrze pamiętam ale pepiczek podał zapadłość 15dB dla 1,5 kHz ale nie wspomniał o prostowaniu dustcap wgniecionego niby przez kuriera i prostowanego po tym długopisem. Ktoś kto uwierzył Czechowi i co gorsza zainstalował pułapkę dla 1,5 kHz to spaprał projekt w tak ważnym zakresie.
            Wiem że dużo osób z tego forum jeździ na pomiary do stx więc jaki problem poprosić o ponowny pomiar?

Dziwi mnie fakt echa i innych nowych jak ten wyżej i mam podejrzenia co do tej "stałej" nagonki na stx. Ja osobiście chyba sobie odpuszczę ten temat bo nie mam zamiaru brać udziału w następnej telenoweli z stx.

podaję wykres wczorajszy z stx zrobiony w mojej obecności :

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              secundo - trwale odksztalcone zawieszenie to bledne przechowywanie glosnika i faktycznie dyskwalifikuje glosnik z uzywania
              No fakt, że błędnie przechowywany. Ale jak to jest w praktyce, czy wygrzanie głośnika wyrówna parametry i cofnie odkształcone zawieszenie do pozycji początkowej? Chyba powinno pomóc.... choć pewnie wszystko zależy od konkretnego przypadku.

Skomentuj

Nie to zebym sie czepial, ale ten najnowszy pomiar znacznie odbiega od tego co producent podaje na stronie.

http://www.stx.pl/uploads/images/GDN...-parametry.jpg

Sporo ludzi mierzylo u siebie Awx, wiec moglyby smialo wrzucic swoje pomiary. Nawet jesli byly robione na miku panasonika, to w zakresie 300-5khz jest on kompletnie liniowy. No panowie, pokazcie swoje pomiary AWX.

Skomentuj

Zakres 200Hz-21kHz, pomiar na Panasonicu, bez wygładzenia

Skomentuj

Zamieszczone przez woj999 Zobacz posta
                    Ale jak to jest w praktyce, czy wygrzanie głośnika wyrówna parametry i cofnie odkształcone zawieszenie do pozycji początkowej?
                    niestety nie
                    ale to tez zalezy w jakim stopniu jest to odksztalcone. czesto zdaza sie ze odksztalcenie jest na tyle duze ze glosnik mechanicznie pracuje tylko na min i max
                    grac taki glosnik bedzie, ale nie mam pojecia jaka bedzie roznica

Skomentuj

http://imageshack.us/a/img827/9454/charkaawxfaza.jpg
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W jakich warunkach to jest pomiar?

Skomentuj

Seas excel jest wielokrotnie droższy od STX a ma charakterystyki rozjechane o 15 dB !
                          Dlaczego nie powstał temat o przypadłości niepożądanej SEASÓW ?

STX nawet dla egzotycznych pomiarów bez podawania warunków ma może maks. 3-4 dB ale jak to się ma do zapadłości/wzniesień ponad 15dB znakomitego Excel Seasa? Widać kasa, kasa to prestiż (tylko prestiż nie ten z oferty Seasa :) "

To bardzo dobry przykład porównanie taniego STX AwX do bardzo drogiego Excela SEasa, gdyż wynika z niego że głośnik drogi nie może być kiepski po mimo że ma charakterystykę jak ostatni chiński shit, tylko jak to się ma do liniowości przetwarzania bez ton gruzu w postaci elementów zwrotnicy? Jestem zwolennikiem jak najmniejszej ilości "śmieci" w zwrotnicy. Pogromca już mnie przekonał do wyższości plastiku nad stalą-temat zamknięty, sorry :) więc czekam na reakcję wyższości rozjechanej charaktrystyki 15dB Seasa w porównaniu do w miarę liniowej 3-4dB STX AWX?
                          Last edited by djramoss; 18.04.2013, 21:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez djramoss Zobacz posta
                            Seas excel jest wielokrotnie droższy od STX a ma charakterystyki rozjechane o 15 dB !
                            Dlaczego nie powstał temat o przypadłości niepożądanej SEASÓW ?

STX nawet dla egzotycznych pomiarów bez podawania warunków ma może maks. 3-4 dB ale jak to się ma do zapadłości/wzniesień ponad 15dB znakomitego Excel Seasa? Widać kasa, kasa to prestiż (tylko prestiż nie ten z oferty Seasa :) "
                            Echh, pojęcia nie masz skąd biorą się takie charakterystyki a biadolisz. Poczytaj o rezonansach głośników twardo-membranowych, jak je się niweluje, a jakie korzyści płyną z takich rozwiązań. Laickim okiem oceniłeś głośnik który ma b.duże możliwości nie mając w sumie podstawowej wiedzy w materii głośnikowej. Pozdrawiam i polecam edukacje :)

Skomentuj

wiem że nie o rezonanse chodzi lecz o temat nieliniowości :)

Skomentuj

Ale ten temat na przykładach które przytoczyłeś nie ma sensu. To zwykła prowokacja :)

Skomentuj

źródłem prowokacji jest podawanie charakterystyk bez podawania warunków pomiaru ( czeski film i jego pomiary to zupełnie sprawa do pominięcia) :)

Skomentuj

Przeciez nikt nie ma zadnych zarzutow co do STX, ze model AWX ma dziury czy nierownosci w pasmie. Piszemy tylko o tym, ze niektorzy uzytkownicy w swoich pomiarach zauwazyli zapadlosci na srednich tonach, ktore mniej wiecej pokrywaja sie z pomiarem na czeskiej stronce.

Skomentuj

Czech podał wykres dla AWX którego nikt inny nie potwierdził prócz ciebie, ponoć -15 dB. Zrób pomiar opisz warunki i wtedy będziemy mieli fakt a nie czeski film, ok?

Skomentuj

Wyslij glosniki do mnie to Ci zmierze, dawno juz nie mam AWX u siebie :) Zachowal mi sie tylko jeden, stary pomiar z duzym wygladzeniem, dziura ma 5dB...

---------- Post dodany o 00:40 ---------- Poprzedni post o 00:38 ----------

Poza tym nie widze u czecha dziury na -15 dB tylko jakies 7db. To znaczna roznica.

Skomentuj

mozecie juz z tym skonczyc?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X