Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiar, pomiarem a ja bym sie zapytał po co?
    Obudowe dobierasz doświadczalnie, zwrotke projektujesz na "żywym" organizmie więc po co ci to?

Pomiar impedancji rozumiem.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez nepez Zobacz posta
      No i ktoś dotknął sie już do tych STX ze szklanymi membranami?
      http://www.stx.pl/wm-stx-6-5-1-5-200-8-f-s-fg.html
      moje beda wyslane we wtorek

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
      Czy ktoś z forumowiczów jest w posiadaniu tych http://www.stx.pl/wm-stx-5-1-160-16-f-a-fc.html głośników?
      tez wyjada we wtorek

Jak jest z jakością wykonania i zgodnością parametrów zmierzonych z danymi w karcie katalogowej?
      tego nawet nie chce mi sie komentowac.

Kiedyś niektóre STX-y miały trwale odkształcony dolny resor co dla mnie było dyskwalifikujące.
      primo - stx kiedys a stx od kilku lat to zupelnie inna bajka.
      secundo - trwale odksztalcone zawieszenie to bledne przechowywanie glosnika i faktycznie dyskwalifikuje glosnik z uzywania

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        Pomiar, pomiarem a ja bym sie zapytał po co?
        więc po co ci to?
        Po to żeby nie wtopić dwóch stówek. Gdybym chciał eksperymentować ze wszystkim co jest na rynku musiałbym napaść na bank i kupić dodatkowe dwa życia.

Skomentuj

Po to żeby nie wtopić dwóch stówek.
          Hahaha, to weź sobie przetestuj inne głośniki w cenie STX-a Dlaczego nie spytasz o inne głośniki czy mają prawdziwe parametry? Bo są gorsze? ...aż mi się nie che tego komentować...

Skomentuj

@nepez piszesz ze parametry różniły sie znacząco, a mierzyłeś te głośniki wygrzane czy moze proso z pudełka?
            bo to jest raczej nie mozliwe aby różnily sie o 100%
            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Przecież jest norma wg której mierzy sie głośniki.
              Spełnisz wszystkie założone w niej warunki to wtedy bedzie miało to sens.
              Inaczej zawsze będziesz miał inne wyniki.
              InacZej takie pomiary bedą bez sensu
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mam prośbę do osoby która posiada kopułki AWX i ceramik STX. Czy mógłbyś zmierzyć jaka jest średnica górnej krawędzi otworu płytki frontowej?
                Last edited by Echo1; 12.04.2013, 08:40.

Skomentuj

Czy mógłbyś zmierzyć jaka jest średnica górnej krawędzi otworu płytki frontowej?
                  daj to na rysunku bo nie wiem o jaki wymiar chodzi

Skomentuj

I przy okazji mam pytanie czy rozstaw śrub którymi są przykręcone aluminiowe fronty jest jednakowy w obu głosnikach?
                    Załączone pliki

Skomentuj

Jak jest z jakością wykonania i zgodnością parametrów zmierzonych z danymi w karcie katalogowej?
                      Robiąc pomiary przekonałem się, że różnica parametrów zmierzonych może różnić się nawet o 100% od danych w karcie katalogowej.
                      Ze względu na twój błąd pomiaru.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Ze względu na twój błąd pomiaru.
                        Pomiary metodą obudowy testowej oraz masy dodanej dały bardzo podobne wyniki parametrów T-S.

Skomentuj

Pomiary metodą obudowy testowej oraz masy dodanej dały bardzo podobne wyniki parametrów T-S.
                          http://diyaudio.pl/showthread.php/17...l=1#post260395
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

nie mam teraz AWXa na stanie, ale front od ceramika to zupelnie inna bajka. tutaj wykonanie jest juz na duzo wyzszym poziomie. sam front jest grubszy
                            podana srednica w ceramiku to 41mm. w AWXie bedzie mniejsza bo front jest cienszy. chociaz sam frez jest na 3mm wiec oba moga miec takie samo

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                              @nepez piszesz ze parametry różniły sie znacząco, a mierzyłeś te głośniki wygrzane czy moze proso z pudełka?
                              bo to jest raczej nie mozliwe aby różnily sie o 100%
                              Nic takiego nie pisałem

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Hahaha, to weź sobie przetestuj inne głośniki w cenie STX-a Dlaczego nie spytasz o inne głośniki czy mają prawdziwe parametry? Bo są gorsze? ...aż mi się nie che tego komentować...
                              Bo pytam o te konkretne STXy, nie o "każde inne".

Nie pytałem o prawdziwość parametrów. Czytajcie wpisy dokładnie włącznie z ich autorstwem.

Mnie chodzi o charakterystykę i impedancję. STX nie słynie z dokładności w prezentowaniu parametrów. Był tego przykład w pomiarach AWX zamieszczonych na pewnej czeskiej stronie internetowej.

Skomentuj

Nic takiego nie pisałem
                                Mnie chodzi o charakterystykę i impedancję. STX nie słynie z dokładności w prezentowaniu parametrów. Był tego przykład w pomiarach AWX zamieszczonych na pewnej czeskiej stronie internetowej.
                                http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani..._vysledky2.php

Skomentuj

Mnie chodzi o charakterystykę i impedancję.
                                  Pomiary każdy producent wygładza więc o co Ci chodzi ?

Poza tym nie rozumiesz chyba specyfiki takich pomiarów.
                                  Nie porównuj tych pomiarów do pomiarów producenta bo nie to mają na celu.
                                  Porównaj te pomiary między sobą . Bo one służą do porównania różnych głośników !
                                  Po to zostały wykonane.

No i co z tego dziwne żeby dały różne.

Skomentuj

To dlaczego ludzie mierzący Seasy twierdzą, że powtarzalność i zgodność parametrów z danymi producenta jest bardzo dobra?

---------- Post dodany o 11:54 ---------- Poprzedni post o 11:49 ----------

raven1985 czy kiedykolwiek robiłeś pomiary głośników?

Skomentuj

no i co na tych pomiarach Ci się nie zgadza w tym AWX ?
                                      Oprócz tego że został przesadnie wygładzony przez producenta ?
                                      To dlaczego ludzie mierzący Seasy twierdzą, że powtarzalność i zgodność parametrów z danych katalogowych producenta jest bardzo dobra?
                                      To kup seas-a i nie truj .

Skomentuj

To dlaczego ludzie mierzący Seasy twierdzą, że powtarzalność i zgodność parametrów z danymi producenta jest bardzo dobra?
                                        Charakterystyka powinna wyjść bardzo podobnie. Tak wychodzi dla seasów i nawet dla tonsilów, dla tesli tez wychodziła podobnie. Jeśli się coś nie zgadzało to raczej TS z powodu różnic warunków pomiarowych. Czechowi wyszła dziura powyżej 1khz

Skomentuj

raven1985 czy kiedykolwiek robiłeś pomiary głośników?
                                          Wiesz co.
                                          Daruj sobie takie komentatorze.
                                          Jesteś kolejnym nowym, wchodzisz i szukasz dziury w całym.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X