Zobaczcie co gra w sonus faber venere na górze :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)
Collapse
X
-
Jacku Zieliński, czy mógłbyś zmierzyć suwmiarką dokładnie średnicę kosza? A jeśli nie masz suwmiarki to jakoś miarką, ale żeby było dokładnie?
Mam obudowy z frezami akurat dokładnie na wymiar jaki podaje STX, i może by pasowały (choć wolał bym aby fizycznie kosz był mniejszy, chociaż o 1mm).
Skomentuj
-
Witam,
i myślę, że będzie idealnie to, czego oczekujesz. Wymiar (średnica zewnętrzna kosza, pod ewentualny frez) zmierzony suwmiarką to 178,25 , zmierzone w obu głośnikach w osiach gdzie wypadają otwory pod śruby mocujące.
A tak przy okazji zapytam fachowca. Czy nie lepiej jest pod względem stricte akustycznym jednak nie robić frezu pod GDN aby zmniejszyć odległość w osi Z między centrami akustycznymi głośników? Chodzi mi o wyrównanie czasowe czy jak to się tam fachowo nazywa. Czy tutaj górę bierze jednak to, że na rancie kosza występują zjawiska załamania czy innego ugięcia fali dźwiękowej i po to jest wlaśnie stosowane zlicowanie kosza z frontem?
Proszę o dwa słowa wyjaśnienia, ponieważ zamierzam "dopieścić" ten zestaw.
Pozdrawiam,
Jacek Zieliński
P.S.
Mam dużą suwmiarkę do 200 mm.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaZobaczcie co gra w sonus faber venere na górze
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz postaWitam,
zmierzony suwmiarką to 178,25 ,
P.S.
Mam dużą suwmiarkę do 200 mm.
---------- Post dodany o 20:53 ---------- Poprzedni post o 20:52 ----------
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaniewiele widac. i to nie awx
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz postaWymiar (średnica zewnętrzna kosza, pod ewentualny frez) zmierzony suwmiarką to 178,25 , zmierzone w obu głośnikach w osiach gdzie wypadają otwory pod śruby mocujące.
Muszę dokładnie zmierzyć ten frez, jak kupie głośniki i nie wejdą to będzie trochę lipa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz postaWitam,
Czy nie lepiej jest pod względem stricte akustycznym jednak nie robić frezu pod GDN aby zmniejszyć odległość w osi Z między centrami akustycznymi głośników? Chodzi mi o wyrównanie czasowe czy jak to się tam fachowo nazywa. Czy tutaj górę bierze jednak to, że na rancie kosza występują zjawiska załamania czy innego ugięcia fali dźwiękowej i po to jest wlaśnie stosowane zlicowanie kosza z frontem?
Jeśli chcesz wyrównywać czasowo to możesz pochylić ściankę.
Skomentuj
-
nepez/echo
Echo jak echo zawsze powraca :)
i dobrzez powiedział rawen "To kup seas-a i nie truj"
To co podaje Czech dotyczy AWXa z wgniecionym krążkiem przeciwpyłowym dustcap. Pisał podobno do STX ale nie odpisali więc się wku..ł i podał tak jak podał. Widać kurier potraktował głośniki niemiłosiernie a STX nie chciał wziąć odpowiedzialności za transport. \słusznie czy nie hmm nie wiem.
nepez, echo- sam sobie zmierz bo jak widzisz używasz pomiarów Czecha które nie mają wiele wspólnego z normalnym awx, nieuszkodzonym.
Tylko Czech podał takie rewelacje ale o sposobie za pomocą długopisu prostując dustcap awxa już nie raczył wspomnieć. Taki dostałem email na prv.
nepez - "Podobno nawet wystajce wkręty maja znaczenie"
nepez - podobno Antoni ma dowody, tylko po co ta dyskusja o milionie pomijalnych pierdołach?
Pochylenie ścianki - wreszcie coś sensownego napisałeś.
Skomentuj
-
Wystające wkręty w głośnikach dają sygnaturę na wykresie charakterystyki kopułek wysoko tonowych. Też widziałem kilka takich pomiarów. Pamiętam pomiary Beymy T2030 z zalepionymi wkrętami i bez.
Takimi poradami piekło jest wybrukowane. Producent powinien być zainteresowany wyjaśnieniem takich wątpliwości . Jeśli tego nie robi znaczy, że ma klientów gdzieś. Klienci jego również będą mieć.
Pochylanie ścianki ma sens w zależności od stosowanej zwrotnicy, nie dlatego że ładnie wygląda.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez fragment Zobacz postanepez, echo- sam sobie zmierz bo jak widzisz używasz pomiarów Czecha które nie mają wiele wspólnego z normalnym awx, nieuszkodzonym.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMialem AWX i tez w pomiarach wypadala dziura na okolo 1.5 khz. Te glosniki tak po prostu juz maja.
miałem to samoJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Ponieważ administrator nie zrozumiał mojego wpisu. Chyba uznał ze tu jest już taki high life w rodzaju bułkę przez bibułkię. Więc doprecyzuję.
Skrzynki oczywiście ładne (same głośniki też się raczej dobrze wpasowały nie widać żeby były za duże). W marketach widziałem znacznie gorsze wykonania kolumn innych znanych marek - choćby na Wharfedale w cenie ok. 1000 złotych nie dało się patrzeć z odległości mniejszej niż metr.
Chodziło mi tylko o to że nazwa Eltax nie koliduje z wykonaniem w chińskiej republice ludowej. Ale jak brana była za 300 złotych to ok, bo tyle teraz jest warta ta niegdyś dość dobrze uważana marka i samych skrzynek w tej cenie się gotowych nie dostanie raczej.
---------- Post dodany o 21:24 ---------- Poprzedni post o 21:10 ----------
p.s. widzę że dział nazywa się na luzie i w dodatku off topic. Jak zaczniecie moderować żartobliwe wpisy i wycofywać własne, to lepiej w ogóle sobie darujcie prowadzenie forum. blog załóżcie dla zaproszonego towarzystwa.
Skomentuj
Skomentuj