Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zobaczcie co gra w sonus faber venere na górze :)
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A co gra bo za bardzo nie wiedze..?

Skomentuj

Witam,

moje 18FG już dojechały:

Ładne, zastrzeżenia odnośnie kosza chyba jednak uzasadnione. Ale do sposobu pakowania do pudełek można mieć największe zastrzeżenia. Kuszenie losu. Żadnego zabezpieczenia w postaci styropianu a głośniki włożone ukosem w za małe pudełka.

Pozdrawiam,
        Jacek Zieliński

Skomentuj

wyglądają dobrze. Kosze rzeczywiście jakieś "cienkie" mogłyby chociaż mieć przetłoczenie pod wkręty. Jeśli są tak dobre jak pokazują w katalogu spokojnie mogłyby za dwie-trzy dyszki więcej być na aluminiowym koszu.

Skomentuj

Jacku Zieliński, czy mógłbyś zmierzyć suwmiarką dokładnie średnicę kosza? A jeśli nie masz suwmiarki to jakoś miarką, ale żeby było dokładnie?
            Mam obudowy z frezami akurat dokładnie na wymiar jaki podaje STX, i może by pasowały (choć wolał bym aby fizycznie kosz był mniejszy, chociaż o 1mm).

Skomentuj

suwmiarką nie da rady. Zazwyczaj są do 150-170mm. STX podaje 179mm

Skomentuj

Witam,

i myślę, że będzie idealnie to, czego oczekujesz. Wymiar (średnica zewnętrzna kosza, pod ewentualny frez) zmierzony suwmiarką to 178,25 , zmierzone w obu głośnikach w osiach gdzie wypadają otwory pod śruby mocujące.
                A tak przy okazji zapytam fachowca. Czy nie lepiej jest pod względem stricte akustycznym jednak nie robić frezu pod GDN aby zmniejszyć odległość w osi Z między centrami akustycznymi głośników? Chodzi mi o wyrównanie czasowe czy jak to się tam fachowo nazywa. Czy tutaj górę bierze jednak to, że na rancie kosza występują zjawiska załamania czy innego ugięcia fali dźwiękowej i po to jest wlaśnie stosowane zlicowanie kosza z frontem?
                Proszę o dwa słowa wyjaśnienia, ponieważ zamierzam "dopieścić" ten zestaw.

Pozdrawiam,
                Jacek Zieliński

P.S.

Mam dużą suwmiarkę do 200 mm.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  Zobaczcie co gra w sonus faber venere na górze
                  niewiele widac. i to nie awx

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                    Witam,

zmierzony suwmiarką to 178,25 ,

P.S.

Mam dużą suwmiarkę do 200 mm.
                    A jednak.... dał radę :-)

---------- Post dodany o 20:53 ---------- Poprzedni post o 20:52 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    niewiele widac. i to nie awx
                    Kopułka wygląda jak Usher lub Scan Speak

Skomentuj

Wymiar (średnica zewnętrzna kosza, pod ewentualny frez) zmierzony suwmiarką to 178,25 , zmierzone w obu głośnikach w osiach gdzie wypadają otwory pod śruby mocujące.
                      Nie mogę znaleźć mojej suwmiarki, ale jak mierzę miarką to wychodzi mi dokładnie frez 179mm (pewnie taki robiłem, był pod Ushera 177mm).
                      Muszę dokładnie zmierzyć ten frez, jak kupie głośniki i nie wejdą to będzie trochę lipa.

Skomentuj

Witam,

Czy nie lepiej jest pod względem stricte akustycznym jednak nie robić frezu pod GDN aby zmniejszyć odległość w osi Z między centrami akustycznymi głośników? Chodzi mi o wyrównanie czasowe czy jak to się tam fachowo nazywa. Czy tutaj górę bierze jednak to, że na rancie kosza występują zjawiska załamania czy innego ugięcia fali dźwiękowej i po to jest wlaśnie stosowane zlicowanie kosza z frontem?
                        Dosuniesz w ten sposób najwyżej o 1cm. A 5mm rant kosza może mieć już znaczenie dla wysokich częstotliwości. Podobno nawet wystajce wkręty maja znaczenie. Nie usłyszysz tego ale widziałem gdzieś pomiary głośników z wystającymi z zalepionymi wkrętami. I było widać różnicę.
                        Jeśli chcesz wyrównywać czasowo to możesz pochylić ściankę.

Skomentuj

nepez/echo

Echo jak echo zawsze powraca :)
                          i dobrzez powiedział rawen "To kup seas-a i nie truj"

To co podaje Czech dotyczy AWXa z wgniecionym krążkiem przeciwpyłowym dustcap. Pisał podobno do STX ale nie odpisali więc się wku..ł i podał tak jak podał. Widać kurier potraktował głośniki niemiłosiernie a STX nie chciał wziąć odpowiedzialności za transport. \słusznie czy nie hmm nie wiem.

nepez, echo- sam sobie zmierz bo jak widzisz używasz pomiarów Czecha które nie mają wiele wspólnego z normalnym awx, nieuszkodzonym.
                          Tylko Czech podał takie rewelacje ale o sposobie za pomocą długopisu prostując dustcap awxa już nie raczył wspomnieć. Taki dostałem email na prv.

nepez - "Podobno nawet wystajce wkręty maja znaczenie"
                          nepez - podobno Antoni ma dowody, tylko po co ta dyskusja o milionie pomijalnych pierdołach?
                          Pochylenie ścianki - wreszcie coś sensownego napisałeś.

Skomentuj

Wystające wkręty w głośnikach dają sygnaturę na wykresie charakterystyki kopułek wysoko tonowych. Też widziałem kilka takich pomiarów. Pamiętam pomiary Beymy T2030 z zalepionymi wkrętami i bez.
                            Takimi poradami piekło jest wybrukowane. Producent powinien być zainteresowany wyjaśnieniem takich wątpliwości . Jeśli tego nie robi znaczy, że ma klientów gdzieś. Klienci jego również będą mieć.
                            Pochylanie ścianki ma sens w zależności od stosowanej zwrotnicy, nie dlatego że ładnie wygląda.

Skomentuj

Witam,

no to praktycznie skończone:

Co sądzicie ???

Nieeee, żartowałem, badałem możliwość instalacji 18FG w posiadanych skrzynkach Eltax Discowery i sprawa rozbija się o potrzebę zwiększenia średnicy freza dosłownie o piczny włos.

Pozdrawiam,
                              Jacek Zieliński

Skomentuj

Zamieszczone przez fragment Zobacz posta
                                nepez, echo- sam sobie zmierz bo jak widzisz używasz pomiarów Czecha które nie mają wiele wspólnego z normalnym awx, nieuszkodzonym.
                                Mialem AWX i tez w pomiarach wypadala dziura na okolo 1.5 khz. Te glosniki tak po prostu juz maja.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Mialem AWX i tez w pomiarach wypadala dziura na okolo 1.5 khz. Te glosniki tak po prostu juz maja.
                                  zgadza sie
                                  miałem to samo
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mniejszy AWX też ma dołek przy 1,5kHz?

Skomentuj

Witam,

wpis do usunięcia. Pomyłka.

Jacek Zieliński

Skomentuj

Ponieważ administrator nie zrozumiał mojego wpisu. Chyba uznał ze tu jest już taki high life w rodzaju bułkę przez bibułkię. Więc doprecyzuję.

Skrzynki oczywiście ładne (same głośniki też się raczej dobrze wpasowały nie widać żeby były za duże). W marketach widziałem znacznie gorsze wykonania kolumn innych znanych marek - choćby na Wharfedale w cenie ok. 1000 złotych nie dało się patrzeć z odległości mniejszej niż metr.

Chodziło mi tylko o to że nazwa Eltax nie koliduje z wykonaniem w chińskiej republice ludowej. Ale jak brana była za 300 złotych to ok, bo tyle teraz jest warta ta niegdyś dość dobrze uważana marka i samych skrzynek w tej cenie się gotowych nie dostanie raczej.

---------- Post dodany o 21:24 ---------- Poprzedni post o 21:10 ----------

p.s. widzę że dział nazywa się na luzie i w dodatku off topic. Jak zaczniecie moderować żartobliwe wpisy i wycofywać własne, to lepiej w ogóle sobie darujcie prowadzenie forum. blog załóżcie dla zaproszonego towarzystwa.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                          czy ty czytac nie potrafisz? co twoje wpisy maja wspolnego z STXem?!
                                          to jest temat o glosnikach STXa a nie o eltaxie!
                                          ale oczywiscie, to ja nie zrozumialem nic nie wnoszcego wpisu...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X