LuSzTi, Podsunąłeś mi pomysł na osłony głośników w drzwiach samochodu :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tool box - offtopic
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Cyrkiel do frezarki - wersja alternatywna
Fabrycznym cyrklem z mojej frezarki da się zrobić okrąg o minimalnej średnicy ok 220mm(!).
Przymierzam się do wykonania popularnego na tym forum projektu GDN 14 + GDWK PJ i muszę mieć możliwość wykonania frezów o mniejszej średnicy. Oglądając filmik Pawła dotyczący frezowania i komentarz, jakoby "tańczył z kablem" przy frezowaniu pomyślałem o zaradzeniu sobie z tym tańczeniem przy wykonywaniu własnego cyrkla.
Materiały
1. Oś obrotu frezarki na ramieniu
Mając taką część w komplecie z frezarką, jak na fotografii poniżej mogłem ideę mojego cyrkla oprzeć właśnie o ten kawałek okrągłej blaszki z kołnierzem.
2. Ramię cyrkla
Jako ramię posłużyła mi płyta z tworzywa ABS o grubości 3mm, wycięta z formatki A4 (210mm x 297mm).
Większy otwór ma średnicę kołnierza ze stalowego krążka, mniejsze natomiast mają średnicę stalowego kołka meblowego.
Myślę, że papier klejony na kanapkę do grubości ok 3 mm byłby lepszą alternatywną, niż sklejka o której niektórzy teraz pewnie pomyśleli :)
3. Oś obrotu ramienia
Oś obrotu cyrkla to stalowy kołek meblowy, skrócony z jednej strony do długości mniejszej jak grubość płyty ABS.
To wszystkie materiały, które są potrzebne - czyli bardzo niewiele.
Działanie
Nie będę się zbytnio rozpisywał, same obrazki "powiedzą" dużo więcej :)
Wiercimy otwór pod kołek
Dłuższym końcem kołka wciskamy go do płyty
Nakładamy na to nasze ramię
Tak wyglądają kolejne fazy obrotu przy frezowaniu, bez obracania frezarki :)
Efekt frezowania
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123Duzo szybciej by to szlo niz przesuwanie i ustawianie "płynnie".
dolphin123, np w moim przypadku nie mialoby to sensu bytu z 2 powodow.
1 - bicie na frezarce ktore jest zmienne
2 - ostrzone frezy ktore tez juz maja inny wymiar
a na "analogu" robie 3-4 korekty i mam taka srednice jaka chce
Skomentuj
-
Zamieszczone przez RpLandBicie wrzeciona, nieosiowe frezy
a co do frezów to nie chodzi o to że są one nieosiowe, tylko jak je naostrzysz to one się minimalnie zmniejszą (zmniejszy się ich średnica), to to samo jakbyś ciągle ostrzył nóż to w końcu z noża nie dostanie nic :razz:
Skomentuj
-
Faktycznie wadą jest, iż zmiana średnicy narzędzia (ostrzonego lub o innej średnicy) wymaga nowego środka obrotu, czyli nowego otworu. Zaletą natomiast, że wykorzystując jeden element mamy funkcjonalny cyrkiel ze 100% powtarzalnością frezowanej średnicy, a to istotne zalety w mojej opinii.
Właśnie zrobiłem próbę frezowania dla GDWK-10-200-8-PJ okręgu o średnicy 100mm i przy pierwszym podejściu uzyskałem okrąg o średnicy 101,25mm. Po korekcie (nowy otworek był potrzebny) uzyskałem w drugim podejściu okrąg o średnicy 100,15mm, w kolejnym frezowaniu również uzyskałem bardzo zbliżony wynik 101,10mm i to jest więcej niż zadowalające. PJ-tki, które kupiłem mają 100,05mm średnicy i pasują idealnie.
BTW, bicie w mojej frezarce jest pomijalne (zmierzona różnica 0,05mm), a frezy w doskonałej kondycji, bo są nowe. Zobaczę jak będzie po frezowaniu pierwszych frontów.
Skomentuj
-
Niestety nie każda tania frezarka się do tego nadaje. Moja na przykład ma oryginalny pierścień kopiujący, który po założeniu nie ma nic wspólnego z osią frezu i nie da się tego zmienić. Przesunięcie kilku mm !!! Okrąg wykonany takim zestawem przypominałby jajko raczej :) A frezarka to FERM, więc niby nie najtańsza z Biedrony.
Skomentuj
-
Panowie jest temat :)
Potrzebuję pomalować elementy z litego drewna - sosna. Bardzo ładne, jaśniutkie drzewo i chciałbym, żeby nie zmieniło koloru, żeby nie zrobiło się żółte ...
Istnieją takie lakiery na świecie? Bezbarwny jest niby bezbarwny, ale wiadomo, że kolor drewno deczko zmieni zawsze pod wpływem lakieru ...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez cudny90Panowie jest temat :)
Potrzebuję pomalować elementy z litego drewna - sosna. Bardzo ładne, jaśniutkie drzewo i chciałbym, żeby nie zmieniło koloru, żeby nie zrobiło się żółte ...
Istnieją takie lakiery na świecie? Bezbarwny jest niby bezbarwny, ale wiadomo, że kolor drewno deczko zmieni zawsze pod wpływem lakieru ...
sam sobie odpowiedziałeś :)
zawsze zmieni kolor
Skomentuj
-
albo lak. NITRO "nie ściemnia"
Ale jak na zewnątrz no to przyciemni bo już musi być inny lak. ...
W sośnie są usłojenia które i tak się uwydatnią w jakimś stopniu po lakierowaniu i raczej z tym nic się nie da zrobić...
PS jak to jak mówisz "jaśniutkie" drewno to raczej świerk a nie sosna...
Skomentuj
-
Skomentuj
-
skoro drzewo prosto spod pily to ja bym tego nie lakierowal jeszcze
kolor i charakter pociemnienia nie zalezy od lakieru tylko od zastosowanego rozpuszczalnika
nie zawsze zmoczony fornir wyglada tak samo jak polakierowany.
uzywajac lakierow nitro nalezy zwilzyc fornir wlasnie rozpuszczalnikiem nitro aby dowiedziec sie jak bedzie on wygladal...
ogolnie poszukaj lakierow z filtrami UV
mialem kiedys taki lakier ktory prawie nie zmienial koloru drewna - ale nie pamietam co to bylo. wiem ze firmy OLI
Skomentuj
-
Zamieszczone przez joy_plPanowie czym byście nie malowali, drewno(sosna, świerk) pod wpływem światła i tak ściemnieje. Już po kilku miesiącach będzie to widoczne, a po kilku latach będzie zupełnie ciemne...
RpLand przepisy są po to by je łamać :twisted:
Paweł S. trochę rozwiną temat i dobrze gada...
Cudny90 no sosenka może być jasna.... Ale musi wyschnąć chyba ze z suszarni (to też musi przynajmniej odparować)
Skomentuj
Skomentuj