Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zabierz na politechnike i zaproponuj im pomiar jakos ciekawostke

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    A po co mierzyc cos, co juz ktos zmierzyl?
    a skad wiesz jaka dokladnie plyte ma?
    plyty mdf jak i wiorowe roznia sie mocno miedzy soba skladem, gestoscia jak i zywicami

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      zabierz na politechnike i zaproponuj im pomiar jakos ciekawostke
      Nie mam znajomości na wydziale mechanicznym.

Skomentuj

a skad wiesz jaka dokladnie plyte ma?
        https://www.makeitfrom.com/

plyty mdf jak i wiorowe roznia sie mocno miedzy soba skladem, gestoscia jak i zywicami
        Oczywiscie, ze sie roznia, ale nie na tyle, zeby pomylic mdf ze sklejka czy litym drewnem.

Skomentuj

Jak zamocować aluminiową rurkę żeby nie została zgnieciona i jednocześnie nie obracała się podczas gwintowania?

Skomentuj

przetoczony uchwyt tokarski

Skomentuj

Zależnie od średnicy, jak masz oprawkę zaciskową do tulejek ER odpowiedniej średnicy, to można śmiało zastosować. Czasami tak mocowałem śrubki/kolce za gwint i toczyłem, nic się nie ugniatało :)
              Last edited by Meteo; 25.12.2017, 11:38.

Skomentuj

Rurka ma średnicę 13mm. Potrzebuję jakiegoś taniego rozwiązania bo dla jednej rurki nie będę kupował uchwytu tokarskiego ani tulejki zaciskowej z oprawką.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                  Rurka ma średnicę 13mm.
                  wiertarka?

Skomentuj

Może zalać tą rurkę na czas obróbki jakimś materiałem, topliwym w niskiej temperaturze. Parafina ? Ołów z ciężarka wedkarskiego ? Cyna ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                      Jak zamocować aluminiową rurkę żeby nie została zgnieciona i jednocześnie nie obracała się podczas gwintowania?
                      pewnie pod mikrofon coś kombinujesz ? .... powiem Ci, że lepiej po prostu poszukać odpowiedniej rurki... kiedyś były w castoramie aluminiowe o średnicy 1mm większej niż wkładka panasonica.

Skomentuj

obstawiam, że nie chodzi o rurkę do wkładki tylko o tę, która ma robić za statyw...

Skomentuj

Co sądzicie o pobielaniu linki przed montażem w złączu śrubowym przy dużych prądach (powyżej kilkunastu A)?

Spotkałem się z opinią, że z czasem takie połączenie staje się luźne i może się wypalić, także zastanawiam się czy jest sens w ogóle to robić.

Skomentuj

rozmawialem o tym z irkiem. irek w pracy takie skrzynki pradowe sklada...
                            i mowil ze tam sie nie lutuje polaczen bo cyna potrafi WYPAROWAC! :o

czyli bezpieczniej bedzie uzyc tulejki

Skomentuj

W automatyce z tego co widziałem to albo linka w zacisk śrubowy, albo tulejki zaciskowe, albo zaciskane konektory.
                              Sam zwykle lutuje tylko tam gdzie łączę dwa przewody, a potem termokurczka.
                              Np. przy 12V i prądzie około 60A (koparki kryptowalut), odcinki przewodu 30mm skręcam i lutuję, to w termokurcz, nigdy nie zawiodło.
                              A miałem sytuację że przy przeglądzie miałem zamiast żółtej izolacji, brązową na całym przewodzie a połączenie było ok, czasami świadomie przeciągam strunę z A/mm^2.
                              😏
                              W zaciski jeśli dokumentacja na to zezwala tulejki, jak nie to zaciskane Y, albo oczka.

Skomentuj

Jednak obciąłem pobielone kikuty i pożyczyłem praskę z Knipexa, swoją drogą tak obrobione przewody wyglądają dużo bardziej profesjonalnie, tylko nie rozumiem cen tego narzędzia a nie wiem czy te najtańsze bez żadnego mechanizmu nadają się do czegoś (czy ewentualnie wchodzi w grę zaciśnięcie kombinerkami).

Swoją drogą na opakowaniu stycznika (25A) był rysunek mówiący, że bez tulejki dozwolony jest montaż tylko 16mm2, a wszystkie mniejsze (do 0.75mm2) albo muszą mieć tulejkę, albo należy zastosować drut.

Skomentuj

Praska Knipexa zaprasowuje równo i ładnie na kwadrat.
                                  Ja mam taką zwykłą zaciskarkę "kombinerkową" z chwytami na różne grubości tulejek i też daje radę.
                                  Kombinerkami to chyba lipa bo zgnieciesz i co dalej?
                                  Jest do kupienia zaciskarka Neo Tools podobna do Knipexa za około 100zł, ale jak to zaciska to nie wiem.

Skomentuj

Tego Neo nawet taniej widziałem.

A przeszkadza coś głęboko wbita śruba z zacisku? Nie wszędzie są blaszki, a ręcznie ciężko uzyskać moment jak w dokumentacji aparatury.

Skomentuj

Zachęcony przez Panią w sklepie kupiłem wałek Osmo do nakładania wosków Osmo i niestety się trochę zawiodłem. Nierówno nakładały się warstwy, powstawały plamy na których było mniej wosku. Po dwóch wartstwach przeszlifowałem lekko powierchnie i nałożyłem trzecią znowu wałkiem. Fornir nabrał w końcu trochę charakteru, ale nadal są miejsca w których jest mniej i więcej wosku. Da się to usunąć i nałożyć na nowo ? Czy wosk wnika tak głęboko że nie da rady?

Skomentuj

Wosk najlepiej nakładać wcierając go.

Całkowicie nie usuniesz, ale jak przeszlifujesz do gładkiego to wystarczy.
                                        Potem wcieraj cienkimi warstwami.
                                        Fornir masz już teraz zabezpieczony więc wystarczy tylko nałożyć warstwę po której fornir będzie ładnie wyglądał.

Skomentuj

Moze miales problem z powierzchnia i olej nie mogl rownomiernie penetrowac drewna? Zasadniczo to czym sie ten olej naklada, nie ma wiekszego znaczenia, znaczenie ma to, co pozniej z tym nadmiarem zrobisz...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X