Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak pisalem wczesniej, chcialbym zobaczyc pomiary tego glosnika, w porownaniu do innych przetwornikow, jak np u zapha. Mnie interesuja liczby, wartosci, nad ktorymi nie ma polemiki.

Co do oplacalnosci to kwestia osobista, co kto potrzebuje i ile chce lub moze wydac. Nie kazdy chcialby doplacic drugie tyle do samochodu, ktory normalnie pojedzie 300km/h, aby pojechal 330km/h. Prosta analogia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Nie kazdy chcialby doplacic drugie tyle do samochodu, ktory normalnie pojedzie 300km/h, aby pojechal 330km/h. Prosta analogia.
      Dokładnie o to chodzi :) Niestety na rynku tak właśnie jest.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        Zamieszczone przez Pogromca mitow

. Najchetniej zobaczylbym pomiary znieksztalcen tych glosnikow.

są na tyle niskie do 2.5k że nie ma się czym przejmować i co oglądać
        A proszę bardzo http://techtalk.parts-express.com/sh...-Fountek-FW146

Skomentuj

GDN 13/50/9
          Brzmienie odwrocone o 180 stopni Tonsil koloryzuje i gra melodyjnie. Foutek technicznie, prezycyjnie i nudno. Jesli chodzi o SQ to fountek jest wyzej.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
            Ale wracając do Fountek "vs" Seas - różnica w jakości wykonania jest ogromna, tu nawet nie ma co się spierać
            Founteki mają często porysowane, odbarwione kosze na froncie... miałem tak ze wszystkimi, w tych co teraz przyszły również.

Skomentuj

A ja polutowałem do końca swojego nowego Jiga :-) jutro uruchomienie.

Skrytykowany wcześniej za prowadzenie ścieżek, ale cóż spróbujemy odpalić.
              Last edited by Marios; 15.06.2014, 00:02.

Skomentuj

Projekt małego subwoofera na głośniku Visaton W200S w 85% skończony ale niestety nie uniknąłem kilku błędów:/ Podczas szlifowania lakieru między nakładaniem kolejnych warstw porobiłem tak jakby odbarwienia tzn. gdzieniegdzie za mocno przeszlifowałem i porobiłem jaśniejsze plamy dodam że lakierowałem lakierem akrylowym. Druga sprawa tak jak widać na jednym z foto ( zaznaczyłem na czerwono) przebił się klej (odpowiednik butaprenu) i wyszły plamy ciemniejsze. Zdzierać cały lakier do zera i na nowo lakierować czy może macie inny pomysł?

Kolejna sprawa to strojenie BR... Obudowa to 32l i strojona na 40Hz. BR 7cm/17cm. Wytłumiona tylko tylna ścianka gąbką z materaca... Chodzi mi o to że bas nie jest twardy trochę jakby dudnił... Nie jest źle ale jednak w 100% nie jestem zadowolony z tego dzwięku. Tak się zastanawiam czy zmieniając strojenie albo wytłumienie jestem w stanie wycisnąć maximum co jest w stanie pokazać ten głośnik. W WinISD charakterystyka przedstawiała się poprawnie ale rzeczywistość to inna bajka ale to mój pierwszy projekt więc mam co się uczyć.

Last edited by regan3000; 15.06.2014, 08:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez regan3000 Zobacz posta
                  Druga sprawa tak jak widać na jednym z foto ( zaznaczyłem na czerwono) przebił się klej (odpowiednik butaprenu) i wyszły plamy ciemniejsze. Zdzierać cały lakier do zera i na nowo lakierować czy może macie inny pomysł?
                  Nic z tym już nie zrobisz.
                  Żeby się tego pozbyć musiał byś wymienić fornir.

Skomentuj

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
                    Nie nadaje się czy co???
                    Za tani :)

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                    marian :thumbsup:
                    Chodzi o te cewki blisko siebie?
                    Podłączone "na krótko" i na szybko, byle się wygrzewało :)

Skomentuj

Skomentuj

Jeszcze nie wiem jak to zrobię, ale zrobię :)

Obudowy z założenia będą uniwersalne, pod dywanikami będą odkręcane panele, jeśli zmieni się koncepcja głośnika, to wystarczy tylko wymienić panel z frezem na głośnik i dociąć nowy dywanik.
                        Najgorzej to będzie z lakierem, chyba nie dam rady u siebie tego zrobić, nawet przygotować ich do lakierowania z racji gabarytów.
                        Myślę nad fornirem modyfikowanym, ciemnym, mało pasiastym.

Skomentuj

Grubo Marian. Powodzenia, szkoda tylko że nie fornir naturalny na takie paczki..

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                            szkoda tylko że nie fornir naturalny na takie paczki..
                            Z naturalnym miałem zawsze problem, nie mam takiego zaplecza stolarskiego aby jemu podołać.
                            Po za tym, modyfikowany jest szerszy.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Potrzebuje klej poliuretanowy / taki który puchnie. Jaki byłby dobry polecenia? Czy takie w tubie do pistoletu się nadają

Skomentuj

Marian, widze ze chodzi Ci po glowie, to samo co mi :P

Skomentuj

Marian, widze ze chodzi Ci po glowie, to samo co mi
                                  A co Tobie chodzi po głowie?
                                  Też chcesz zrobić Wilsony? :flapper:

Skomentuj

No cos podobnego do Wilsonow, ale do czasu az nie zrobie porzadku z kompresorem, to sie za robote nie biore. Tego sie praktycznie nie da ladnie zrobic w fornirze, lepiej polozyc lakierek. Chyba ze od razu ze sklejki i po temacie.

Skomentuj

Płytka jest mała, 4 cm na 7 cm.

Musiałem wreszcie płytkę zrobić do mojego projektu przedwzmacniacza RIAA - stwierdziłem, że tym razem zaprojektuję ścieżki na polygonach :P Zdążyłem już ścieżki zmienić od czasu wysłania tych prototypów ale to nie problem.

Zobaczymy jak będzie się sprawował, do tej pory nie byłem zadowolony z gotowych rozwiązań (ceny przedwzmacniaczy RIAA są chore i nie mają nic ciekawego).
                                      Last edited by .3lite; 17.06.2014, 23:08.

Skomentuj

Masz jakieś proste ciekawe RIAA do polecenia? Bo właśnie męczę gramofon.. :)

Skomentuj

Ja w sumie projektowałem coś nowego, chciałem w miarę dobrze pokryć krzywą RIAA (i w symulacji to się udało), ale nie wiem jak się sprawdzi w rzeczywistości cały układ. Elementy zakładałem b. dobrej jakości - użyty został wzmacniacz operacyjny LT1028, który jest bodajże do tej pory królem niskich szumów (co jest dobrą rzeczą do wzmocnień rzędu 60 dB dla wkładki MC), do tego bufor na LT1010 i dodatkowe DC Serwo jako mój eksperyment (Raven stwierdził, że można go usunąć ponieważ sam offset będzie mały). Rezystory też jak najlepsze - nisko szumne Vishay Dale, ewentualnie coś innego.

Na razie przetestuję go i sprawdzę jak się sprawuje, jak wszystko będzie OK to mogę udostępnić (nie chcę dawać czegoś co nie zostało dobrze sprawdzone).

Skomentuj

Czaruję...
                                          X