Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

U mnie dwa Atomy C2550, to tego switch 1GB 16 portów, router z WiFi ac, kurde 50zł za prąd per miesiąc.
    Jak lecą transfery po 110MB/s to fajnie to wygląda.

Skomentuj

To jutro chyba juz osmo ;]
      Last edited by tomekk_; 03.03.2017, 16:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
        U mnie dwa Atomy C2550, to tego switch 1GB 16 portów, router z WiFi ac, kurde 50zł za prąd per miesiąc.
        Dlatego wybrałem Orange PI, 2W to nie jest dużo, być może sam HDD pewnie więcej pobiera, tylko że jest usypiany po iluś minutach bezczynności.
        Last edited by ampli; 03.03.2017, 17:33.

Skomentuj

No ja też postawiłem na energooszczędność.. APU2 jest dość mocno nastawiony na oszczędność prądu.. switch-a też kupiłem z obsługą oszczędzania prądu na portach nie używanych i z regulacjami mocy "nadawania" w zależności od długości kabli..
          No i już jest tylko jeden układ załatwiający routing/wifi/NAS..
          Tak to wygląda tymczasowo - ale już produkcyjnie.. trochę muszę przetasować z zasilaniem, żeby się ładnie zmieściło..

Przy okazji dwa dyski 3,5 cala oraz samo APU2 świetnie się mieszczą na półce 10''

Skomentuj

Maleństwo 8cm/11cm, nie całe 2x50W.

Skomentuj

Dlatego ja wolałem odpuścić takie rzeźby, choć też korciło - padło na Mikrotika i stojący obok NAS... I wyszło na to, że moja wiedza z konfiguracji zwykłych routerów nie ma w tym temacie żadnego zastosowania

Skomentuj

Wiele bym nie uciął, router bierze 10W Fritzbox 7490 (mikrotik RB800 leży z boku nie używany, bo WiFi ac na MT słabo śmiga).
                3 porty LAN na mieszkanie to za mało, wszędzie mam miedź pociągniętą, jedyne na wifi to smart home i mobilne klamoty, 3 ośmiu portowe switche zamieniłem na 1 szesnasto portowy więc z 30W spadło na 10.
                NAS i server VM bierze, ale 5 dysków 3,5" swoje musi łyknąć, do tego VM na razie tylko SSD ale pasuje doładować.
                Myślałem nad wirtualnym routerem, ale AP biorący mniej niż 10W z AC to nie bardzo ^^

Ogółem sieć mam tak zrobioną że stacje robocze mają tylko SSD na OS, reszta to sieć, nawet gry steam/origin/uplay/gog mam na iSCSI.

Skomentuj

Marcin to już masz na grubo zrobione... No i sprzętu sporo. A jak działa wifi ac na MT nie wiem, bo póki co u mnie tylko w domu tylko mój telefon ma ac no i też nie chcieliśmy strasznie drogiego routera... Dlatego padło na chyba najtańszy model z gigabitowym ethernetem, jedyny restart jaki był to jak brakło prądu w domu. A tak BTW - zdziwiłem się ostatnio, że WRT54GL jest jeszcze dostępny - nówka w proline 269 zł, jakieś 10 lat temu mniej kosztował

Skomentuj

To wrt-ki bede mog ze dwa jeszcze sprzedac.. Nawet asusa 500gp tez moze bym odnalazl... AC na mikrotiku chyba nie dziala wcale... Ja na razie olalem AC kupilem jakas karte WiFi za 20 z jakiego appla... 3 antenki.. w N do odslugi telefonow i czasem jakiegos tableta starcza.
                    @Marcin.. Fakty znie sprzetu masa.. I zrobiles juz pakiet ktory dopiero robie.. Ja tez wyjmuje dyski ze stacjonarki i zostawiam tylko ssd..

Tylko backup musze ogarnac.. Na razie byl robiony recznie.. Wiec interwaly rozne.. Chce miec teraz automat...

Skomentuj

W pracy ogarniam znacznie większe instalacje, ogółem to w domu to pipidupki dla zabawy ^^
                      Zanim wdrażam jakieś rozwiązanie w pracy zwykle je testuje w domu.

WiFi AC na MT działa, tylko musi być to MT z pci-e, np. RB800
                      http://www.korpol.pl/index.php?p2910...bm-2x-mmcx-led

Plus AC jest taki że film full hd przez wifi leci z NAS na laptopa, tam się odtwarza i streamuje przez Airplay na Apple TV, nie ma zmiłuj aby to poszło na n.
                      Choć ostatnio Apple coś zepsuło i transfer po wifi na macOS spadł czterokrotnie, a najnowszy iOS ma problemy z dostępem do zasobów SMB (ręce opadają).
                      Nie żebym taką gimnastykę z odtwarzaniem na co dzień odstawiał, ale daje to bardzo fajne efekty w postaci nie tnącej sieci, nawet przy kilku użytkownikach generujących spory ruch.

Nie na temat...
                      WiFi dla gości warto postawić, wtedy jak chcą neta to mają, a nie dostają hasła do głównej sieci. Fritz generuje też QRcode dla androidów więc można zrobić naklejkę dla gości.

NASy coraz bardziej wchodzą w życie, znajomy sklep tego coraz więcej sprzedaje, ja kilka znajomym poskładałem, ludzie niestety zwykle nauczeni stratą danych, zwłaszcza zdjęć nagle uświadamiają sobie że 8 letni dysk w kompie to słaby pomysł, a kto by płytkę wypalił. Jeszcze jak się dowiedzą ile kosztuje nagrywarka BR z opcją m-disk ^^
                      A potem płacze i żale, bo dzieci mają 20 lat, a całe archiwum wspomnieć poszło.
                      Mój obecnie ulubiony NAS w małych pieniądzach to HP Microserver gen8, 8GB ECC, 2*4TB HDD, 2* 8GB pendrive na Freenas.
                      Ogółem coraz częściej słyszę że ludzie (i to starsi ode mnie) mają goPro, aparaty, szmery bajery, kręcą filmiki na YT, totalnie dla zabawy, więc nie dziwi rosnąca popularność sieciowych pamięci.
                      Last edited by Marcin V; 04.03.2017, 11:31.

Skomentuj

WiFi AC na MT działa, tylko musi być to MT z pci-e, np. RB800
                        http://www.korpol.pl/index.php?p2910...bm-2x-mmcx-led
                        No tak, tylko gdyby policzyć koszty takiego AC na Mikrotiku to się zaraz okaże, że taniej będzie kupić jakiś gotowy router, do tego porządny NAS i jakieś dwa dobre dyski...

Skomentuj

@Marcin - tak myślałem, że gdzieś coś jeszcze grzebiesz.. ja miałem swoje sieci i serwery w złotej erze sieci osiedlowych.. teraz to niestety tylko hobby.. więc sporo trzeba sobie nadrobić wiedzą jak chce się coś na piechotę..

wifi dla gości miałem na openwrt.. teraz jeszcze muszę dorobić.. tylko czego się ostatni tknę to się wysypuje.. openmediavault - rozgrzebałem (oczywiście robiąc coś na skróty ;-) ) rozsypał się - właśnie postawiłem na nowo..
                          Boje się wifi tykać.. na razie działa - gościom powiem, że się popsuło - mam z miesiąc czasu, żeby temat ruszyć..

Dopiero dochodzę jak w tym openmediavaulte chodzą uprawnienia i uruchamiam minidlna.. skopiowałem właśnie cały dysk

na orange pi mam grajka.. z 'automatu' ostatnio aktualizujac wszystko poleciałem i jego.. rozjechałem sobie i2s.. znów trzeba pogrzebać..

mam nadzieje, że zacznie to wszystko biegać jak potrzeba...

Z APU2 spokojnie dysk wysyca 1 GBit łącze.. spokojnie ponad 90MB/s leciało.. jak Marcinie V dostajesz ponad 100 - chyba po tym wifi AC.. ?
                          Ja mam tak gęsto w okolicy na sieciach 2,4 Ghz, że raczej bez szans na rekordowe wyniki.. na 5 GHz.. musiałbym drugą kartę dać.. bo niestety mam jakieś tablety tylko 2,4..

Skomentuj

Mój grajek nawet ma obudowę, IR to świetna sprawa, tylko mogliby zamiast odbiornika lutować goldpiny, bo w większości przypadków jego pozycja nie jest zbyt szczęśliwa (a przecież nie każdy kupuje gotowe obudowy z plexi).

Na razie mam HDD 2.5, więc zasilanie idzie z USB, ale zastanawiam się jak rozwiązać kwestię HDD 3.5, czy zasilacz 12V + moduł LM2596 dla linii 5V to dobra opcja? Głównie zależy mi na tym, żeby nie zarżnąć dysku w szybkim tempie, bo wtedy cała idea dysku sieciowego straci swój sens.
                            Oryginalny zasilacz z kieszeni oczywiście jest spalony, bo był wykonany fatalnie.
                            Last edited by ampli; 04.03.2017, 18:30.

Skomentuj

10 bitowe PVC, selektor wejść, całość z panelem dla użytkownika i do tego własny pilocik :) Część już nawet oprogramowana :)
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

@LuSzTi
                                Będziesz coś udostępniał. PCB, kity lub gotowce?.

Skomentuj

Jakieś tam plany mam, ale najpierw muszę to oprogramować i wytestować, zresztą będę szukał dwóch beta testerów z ST-Linkiem jak już będę miał coś do pokazania :)
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                    zastanawiam się jak rozwiązać kwestię HDD 3.5, czy zasilacz 12V + moduł LM2596 dla linii 5V to dobra opcja?
                                    Lepiej zostań przy dyskach 2.5".
                                    https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                      10 bitowe PVC, selektor wejść, całość z panelem dla użytkownika i do tego własny pilocik :) Część już nawet oprogramowana :)
                                      Ooooo toooo, tooooo. Ja chcę, ja chcę. Najlepiej zaprogramowanego gotowca.
                                      Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                                        @Marcin - tak myślałem, że gdzieś coś jeszcze grzebiesz.. ja miałem swoje sieci i serwery w złotej erze sieci osiedlowych.. teraz to niestety tylko hobby.. więc sporo trzeba sobie nadrobić wiedzą jak chce się coś na piechotę..
                                        Od hobby się zaczęło.

wifi dla gości miałem na openwrt.. teraz jeszcze muszę dorobić.. tylko czego się ostatni tknę to się wysypuje.. openmediavault - rozgrzebałem (oczywiście robiąc coś na skróty ;-) ) rozsypał się - właśnie postawiłem na nowo..
                                        Boje się wifi tykać.. na razie działa - gościom powiem, że się popsuło - mam z miesiąc czasu, żeby temat ruszyć..

Dopiero dochodzę jak w tym openmediavaulte chodzą uprawnienia i uruchamiam minidlna.. skopiowałem właśnie cały dysk
                                        W OMV najlepiej ustawiać uprawnienia przez ACL i stosować zmiany do podkatalogów, a i tak się pogubi od czasu do czasu.
                                        Radzę też mieć ostatni działający config zapisany, bo distro ma tendencje samobójcze, czasem totalnie bez powodu bez aktualizacji czy czegoś gubiło funkcję, np. webpanell.
                                        Format i wgranie configu były szybsze niż naprawianie. Mówię o wersji standalone.
                                        Używałem chwilę jako NAS "gorszego sortu" w pracy i jako NAS w domu.
                                        Potem przesiałem się na freenas, jak główne rozwiązanie, a jako NAS "gorszego sortu "używam nas4free", obydwa lepsze od OMV i znacznie lepiej działają z Active Directory.
                                        Ogółem co do formatowania to freenasy zawsze mam w zapasie po instalowane na pendrive, jak by padł RAID z USB (bo na nich siedzą OS) to wkładam zapasowe wrzucam config i 4 min. wszystko działa. A błędy w sofcie to częsty problem, to samo z maszynami wirtualnymi, jak jakaś szaleje, ryp z backupu. Po problemie, a tą uszkodzoną biorę na bok i spokojnie rozgryzam problem.

Sieć dla gości ogarnia u mnie ten sam router co główne WiFi, dokładnie 3 sieci AC, BGN i guest, Mikrotik też to ogarnia.

na orange pi mam grajka.. z 'automatu' ostatnio aktualizujac wszystko poleciałem i jego.. rozjechałem sobie i2s.. znów trzeba pogrzebać..

mam nadzieje, że zacznie to wszystko biegać jak potrzeba...
                                        Linux, norma, przyzwyczaj się, zresztą MS też wycina numery, backup, albo wirtualne maszyny. Bez tego czasem można się zdziwić.

Z APU2 spokojnie dysk wysyca 1 GBit łącze.. spokojnie ponad 90MB/s leciało.. jak Marcinie V dostajesz ponad 100 - chyba po tym wifi AC.. ?
                                        Ja mam tak gęsto w okolicy na sieciach 2,4 Ghz, że raczej bez szans na rekordowe wyniki.. na 5 GHz.. musiałbym drugą kartę dać.. bo niestety mam jakieś tablety tylko 2,4..

Po miedzi leci do 110.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Panowie, może sobie otworzycie wątek albo przeniesiecie do wątku komputerowego. Do jest wątek Budowanie na ekranie i zwykle dotyczy pokazywania tego co się buduje, a nie dyskusji o oprogramowaniu.

Może jakiś Moderator uporządkowałby trochę temat. Proponuję nowy wątek, bo dyskusja chłopaków ciekawa.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X