Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gra już długo i trudno o godnego przeciwnika, ale dopiero teraz jakoś wygląda. BOLT XLR projektu Borysa. Złożony dzięki pomocy gavron04. Może tej zimy dokończę kosmetykę obudowy, grawer, i popracuje nad kolorem frontu:

Skomentuj

Zapomniałem o jeszcze jednej ważnej osobie! Zatem jeszcze raz:

gavron04
      ​​​
      borys

​​​​​​​A MarekMitonski frezował mi front z dostarczonej mu dębowej deski.

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
        To może być ciekawie. Całe szczęście, że nie AKM albo ESS Sabre.
        Mnie też sabre w żaden sposób nie podchodzi… gra poprawnie ale brakuje mi „życia” nie ma tego czegoś po prostu. Takie są moje odczucia

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta

Mnie też sabre w żaden sposób nie podchodzi… gra poprawnie ale brakuje mi „życia” nie ma tego czegoś po prostu. Takie są moje odczucia
          Boże... czyli istnieją ludzie, którzy słyszą to co ja.... Miałem, słyszałem kilka DAC-ów na AKM i Sabre - większość gra poprawnie technicznie, super parametry, przepustowość do 384 kHz... I co? I nic, życia w tym nie ma. Mam obecnie w Atollu IN300 wbudowany DAC na AKM4490 i go nie używam, bo stary Arcam irDAC na Burr-Brown PCM1796 gra lepiej..., nawet z optyka z TV dźwięk jest lepiej dociążony niż z AKM.
          "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
          JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Istnieja jeszcze inne wynalazki, takie jak ja, ktore sluchaja muzyki z plyt CD, z odtwarzacza na 14 bitowych TDA1540 :) i jest mi z tym niezwykle sympatycznie.

Skomentuj

Wcześniej było ess9018 przy tym AD1865N to ess to zabawka dla dzieci, ess miotało basem wszystko było nachalne tutaj wszystko gra lekko nie męczy, jest melodyjne, ulubione kawałki odkrywam na nowo, sprzęt na całkiem innym poziomie bardzo przyjemnie się słucha no i dodatkowo całe urządzenie jest mega funkcjonalne PVC i selektor cyfrowy i uac z bt świetnie współpracuje, cały system uruchamia się razem z tv lub osobno z pilota plus całe zasilanie również od http://Matway-electronics.pl w całym projekcie było wielkie wsparcie od Mateusza w sumie to nie pierwszy projekt zrealizowany z jego pomocą, nawet z tylnym panelem pomógł ogarnąć temat, śmiało polecam

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Istnieja jeszcze inne wynalazki, takie jak ja, ktore sluchaja muzyki z plyt CD, z odtwarzacza na 14 bitowych TDA1540 :) i jest mi z tym niezwykle sympatycznie.
                Ja mam daci na tda1541 i ad1862 w drodze xlr na ad1865. Tda ekstra :)

Skomentuj

Zamieszczone przez arczar Zobacz posta
                  Zapomniałem o jeszcze jednej ważnej osobie! Zatem jeszcze raz:

gavron04
                  ​​​
                  borys

​​​​​​​A MarekMitonski frezował mi front z dostarczonej mu dębowej deski.
                  No jakieś znajome mi się to wydawało :)

Skomentuj

Zamieszczone przez arczar Zobacz posta
                    Gra już długo i trudno o godnego przeciwnika, ale dopiero teraz jakoś wygląda. BOLT XLR projektu Borysa. Złożony dzięki pomocy gavron04. Może tej zimy dokończę kosmetykę obudowy, grawer, i popracuje nad kolorem frontu:
                    Zdradzisz co to za zasilacz impulsowy?

Skomentuj

Micro Audio SMPS 630G. Teraz chyba to troszkę inny model v https://micro-audio.com/store/product/smps630-g/

Twórca jest bardzo przyjazny i pomocny człowiek z Arabii.
                      Last edited by arczar; 04.12.2024, 10:22.

Skomentuj

Po nastu latach, pora na zmianę na coś lepszego

Udało się trochę zarobić, trochę pomógł yoshi...

Skomentuj

Podłogówki 2drożne czy większe podstawkowe? Z czego zmieniasz i jakie są oczekiwania?

Skomentuj

V3 frontu do AD1865N

Skomentuj

Czołem,

Po dłuższym czasie obcowania z BAMTM przyszedł czas na podsumowanie. W Internecie jest niewiele opinii, więc wypowiem się, jak mogę najlepiej razem z nie akustycznymi przemyśleniami. Wbrew temu co widać na stronie Zapha nie są to małe kolumny. Nie jest je łatwo ukryć w pomieszczeniu. Są też masywne i mimo stania na gumowych nóżkach stabilne.
                              Co do grania, to nie system w stanie przedstawić pięknego opisu. Jak na razie napędzane są na amplitunerze, więc zapewnie nie pokazują swojego prawdziwego brzmienia. Pierwsza moja uwaga jest, że jeszcze nie stroniłem br. Artabox jeszcze leży w rozsypce. :( mam wrażenie że na wym napędzie zazwyczaj wychodzi to na plus, bo kolumny dostają naszej mało od pieca. Jednak często czuć dudnienie. Dla mnie średnica i wysokie są bardzo dobre. Bałem się trochę tych wysokotonowek, ale robią robotę.
                              Porównywałem je z konstrukcjami z AVS. BAMTM, mimo nie dostrojenia i napędu z Denona zjadały z połowę podłogowek. Grają bardzo swobodnie. Nie łapią zadyszki ale też nie narzucają się. Warte są swojej ceny i pracy włożonej w budowę.

Przy okazji może ktoś korzysta z Pioneera A-40AE. Wydaje mi się być ciekawa konstrukcja. Niedroga i solidną.

Co do malowanych frontów. MDF pokryłem izolantem a potem położyłem czarny samochodowy podkład i lakier w sprayu. Jak na moje zerowe doświadczenie z lakiernictwem i malowanie w ogródku to wyszło ok, ale widać morke i niedokładne wyszlifowane mdfu. Myślałem, że lakier pokryje coś co ledwo co wyczuwałem

Pzdr

W służbie amplifikacji

Skomentuj

Ma ktoś może pod ręką Scan Speaka D2905/970000 i może zmierzyć suwmiarką średnicę frontu?
                                Czy trzyma katalogową 104,3 mm, czy jest mu bliżej do 104,0 czy raczej do 104,5 mm?
                                "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

A ja znowu wracam, na start latfet w wersji jakby dual mono - wspólny tylko moduł wejściowy. Fotki z pracy:

a tutaj już odpalony i wyregulowany:

zero problemów, wszystkie zabezpieczenia podpięte i sprawdzone. Prąd ustawiony, cacy, teraz trzeba posłuchać. Na razie zmontowany na desce wymiarów wewnętrznych obudowy modushop :) Docelowo jeszcze wleci standby do włączania itd. Aktualnie sama wtyczka. Choineczka świąteczna :)
                                  Last edited by daniel69; 16.01.2025, 17:34.

Skomentuj

Zamieszczone przez Iceman Zobacz posta
                                    Podłogówki 2drożne czy większe podstawkowe? Z czego zmieniasz i jakie są oczekiwania?
                                    obojetnie co nie zrobie, to w malej kawalerce jestem zmuszony polozyc je na regale :(

zmieniam z VIFA XT18WH + XT19TD
                                    woofer daje rade, ale tweeter juz dawno odstaje jakosciowo i pora na cos lepszego

Skomentuj

Jak planujecie układ elementów w obudowie? Męczę się teraz okrutnie z DAC :/ Z wzmakiem słuchawkowym jakoś poszło, a tu nagle zwiększona ilość PCB do 3 + nastraszyli o zakłóceniach przy I2S i trochę w kropce jestem.

Skomentuj

Małe pudełka wystrugane w szopie:

Skomentuj

Poszły świnie po melinie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X