Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wątek motoryzacyjny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Saab

Skomentuj

Koniec z LPG czas na Wodór. Muszę kiedyś to przetestować w moim Polo, jak silnik padnie to na szrocie kupi się następny

Skomentuj

Dzięki Panowie w sprawie tych sekwencji, chyba pójdę po rozum do głowy i spróbuję obniżyć koszta eksploatacji.

Co do Pana od wodnego auta to nie ma co się za mocno chwalić takimi pomysłami - mafia paliwowa nie śpi !

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
          Saab
          domyslam sie ze to nie odpowiedz na moje pytanie?

Skomentuj

Ale to pewnego rodzaju dopałka, nie zamiennik dla Diesla, czy PB.

Swoją drogą - wiadomo, auto najlepiej idzie gdy powietrze jest gęste i mokre, mniej pali i ma większego kopa - więc pomysł na parę jest dobry, tyle że wymaga jeszcze sterownika - w przypadku gaźnika, jak np. u mnie w Renówce, po podaniu deko większej dawki powietrza - niestety należało by podać większą ilość paliwa by zachować prawidłowy skład mieszanki. Lub po prostu tej pary musiało by być idealnie dopasowane hmm powiem że temat ciekawy, aż wypróbuje, akurat mam z kolektora wydechowego rurę która doprowadza ciepłe powietrze do filtra powietrza - trochę przerobię i puszczę za filtrem, prosto do gaźnika, dam zbiorniczek z deszczówką i zobaczymy co ten wynalazek ma na myśli ;D

Skomentuj

Toyota Carina 2.0

Skomentuj

Paweł S. powiedz mi szczerze masz kontakt z mazda RX8? Moj kolega mechanik akurat sobie 3lata temu sprawil ten pseudo samochod.... 2 lata eksploatacji i 3silniki padly kazdy mial przebieg granicach 70-90k km. Taniej mu wychodzilo wstawiac inne niz remontowac. Spalanie auta to okolo 14l dodam tylko ze zawsze mial najslabsza wersje ~190HP. Teraz to auto stoi z pelnym ospoilerowaniem a i tak nikt tego nie chce kupic juz prawie przez rok.

Skomentuj

jak sie dba tak sie ma ,widze ze ten twoj mechanik slabo ogarnia wankla. Zajzyj na forum mazdy mozliwe ze po prostu ma duzego pecha

Skomentuj

Nie mam bo mnie nie stac. Ale o wanklu swego czasu wiedzialem bardzo duzo bo przygotowywalem sie do pisania pracy dyplomowej na ten temat.

Wankla kazdy mechanik sie boi!
                    Nawet nie ma pojecia jak prosty jest to silnik w budowie, ale naprawy sie nie podejmuje...
                    Nie wiem jak jest teraz, ale jak ja szukalem pare lat temu to w polsce tylko 3 firmy profesjonalnie naprawialy wankla.

Spalanie 14 litrow to malo czy duzo? A ile pali 6 cylindrowe bmw o takiej mocy?

Skomentuj

mogę potwierdzić na swoim przykładzie 232 KM / 296 Nm w benzyna/manual (6 cylindrowe BMW) - od 15 do 20 L /100 km

Swoją drogą w Polsce silnik wankla jest jak ASB - wszyscy mechanicy się ich boją

Skomentuj

Zamieszczone przez dzabij Zobacz posta
                        W obecnych samochodach "pół" samochodu zajmuje silnik, zbiornik paliwa i układ przeniesienia napędu. W samochodach elektrycznych napęd można schować we wękach kół czy nawet w piastach. Na nawet "tradycyjne" akumulatory zostaje mnóstwo miejsca. Na dziś problemem jest masa akumulatorów, objętość nie jest taka istotna.
                        No jak "patrzyłem" na Teslę to jednak objęctość miała znaczenie

Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz posta
                        Honda nad takim czymś pracuje, poczytaj o FCX Clarity.
                        Dziękować.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        bzdur sie naczytasz i jeszcze w to wierzysz...
                        Nie wiem jak inne "bzdury", ale to są wiadomości z drugiej ręki od posiadaczy-znawców-maździarzy - raczej pewne (aso też potwierdzają).

Zamieszczone przez Trol. Zobacz posta
                        Muszę kiedyś to przetestować w moim Polo, jak silnik padnie to na szrocie kupi się następny
                        Wprawdzie z Polo to nie problem, bo tanie są, ale z wymianą silnika to raczej uważaj

Skomentuj

Panowie czy to normalne że sprężarka od klimy sama się włącza i wyłącza co kilka sekund? Auto honda civic 6gen. Przyznam że to trochę irytujące...

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                            Panowie czy to normalne że sprężarka od klimy sama się włącza i wyłącza co kilka sekund? Auto honda civic 6gen. Przyznam że to trochę irytujące...
                            Rozumiem, że chodzi Ci o to że za często? Sprawdź czynnik (gaz).

Skomentuj

Zamieszczone przez krzych.s Zobacz posta
                              Rozumiem, że chodzi Ci o to że za często? Sprawdź czynnik (gaz).
                              Wydaje mi się że za często, podczas jazdy ze stałą prędkością (np.90) czuć po prostu jakby auto robiło kangurki, a na postoju po wkręceniu np. 2tyś obrotów odpalam klimę i efekt jest taki że obroty falują między 1,5-2k.

Skomentuj

No to pierwszy krok tym bardziej, sprawdź czynnik. Jeśli jest go za mało to sprężarka próbuje, ale przestaje, bo widzi, że nie da rady. Tak przynajmniej było w niektórych przypadkach, ale jak wiadomo, klima klimie nierówna. No i życzę Ci, żeby to był tylko standardowy niedobór czynnika. Jak Ci kasy nie żal to możesz od razu sprawdzić szczelność.

Skomentuj

Dodam jeszcze że klima chłodzi sprawnie-ponad 30 w cieniu a w aucie ziąb. Ale przez te skakanie obrotów po mieście nie da się jeździć :/ Czynnik prawdopodobnie jest do napełnienia, bo w tym roku nie było nic przy niej robione. Jak ktoś ma jeszcze pomysły to piszcie.

Skomentuj

No to ja jeszcze dodam, że na ponad cztery lata posiadania samochodu tylko raz napełniałem klimę, bo trzyma całkiem dobrze szczelność. Oczywiście ubywa, bo to normalne, ale po dwóch latach nadal było dużo. Dziwne jest to, że Ci dobrze chłodzi... to może wskazywać na coś innego, ale wcale nie musi.

---------- Post dodany o 17:47 ---------- Poprzedni post o 17:28 ----------

A to i ja zapytam - serwis oponiarski jakiś dobry w Warszawie? (kupiłem nowe opony, zależy mi na: dobrym założeniu, klejeniu, zaworach, żeby mi później z czasem powietrze nie schodziło jak mam obecnie, oraz perfekcyjnym na miarę możliwości wyważeniu - wiele razy już męczyłem się z "trzepotaniem" opon przy dużych prędkościach po kiepskim wyważeniu)

Skomentuj

a jestes pewny ze to sprezarka a nie jakas inna przyczyna falowania obrotow?

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                                        a jestes pewny ze to sprezarka a nie jakas inna przyczyna falowania obrotow?
                                        Tak jak pisałem, trzymam auto na 2 tysiącach z wciśniętym sprzęgłem, nawiew odpalony nic się nie dzieje, dokładam AC i obroty zaczynają falować, słychać też dobrze "pstryk" odpalającej się sprężarki.

Skomentuj

Gdyby silnik wankla byl naprawde tak dobry i niezawodny, to wszystkie auta by taki posiadaly. Niestety fakty sa takie jakie sa. Silniki tlokowe jeszcze dlugo beda w uzyciu.

Co do mazdy, to czesto kumaci ludzie stosuja swapy na amerykanski V8 LS1, i to jest dopiero konkretny samochod. Oczywiscie milosnicy marki beda bronic wankli, choc sami w duszy wiedza, ze to kupa.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X