Tak długo jak sprzedawca ma na części papiery, nie widzę problemu (no chyba, że chcesz kupić używane tuleje albo inne wahacze ;-) ).
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wątek motoryzacyjny
Collapse
X
-
Zamieszczone przez waloos Zobacz postaOczywiście to jest prawda. Jednak nikt się nie skarżył na Pirelki, Dunlopy czy Bridgestony.
Co do tych opon Premium, hmm to myslę że bardzo wiele działa tutaj marketing i uderzenie w czuły punkt czyli własne bezpieczeństwo. Chcąc nie chcąc ludzie kojarzą, że jeśli coś jest drogie to jest jakościowo lepsze, a co jak co na bezpieczeństwie nie można oszczedzać.
Klasa premium pewnie jest lepsza, ale trzeba sobie powiedzieć o ile. Gdy spojrzysz w jakiekolwiek testy w których podają wartości a nie oceny to zobaczysz, że różnica np w hamowaniu ze 100km/h między oponą najlepszą, a najsłabszą klasy średniej to są okolice 2,5-3m. Przy prędkości 100 w sekundę robisz 36m, te 3m to są okolice 0,1s. Wystarczy, że w nieodpowiednim momencie mrugniesz i cała przewaga opon premium jest tracona.
Oczywiście, na oponach oszczędzać nie można, jak kogoś stać niech kupuje opony premium, jednak trzeba sobie zdawać sprawę z faktycznej przewagi takich opon. W codziennym uzytkowaniu ważniejsza jest rozważna jazda niż te 3m w zapasie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaPrawda jest taka, ze opona po 4 latach nadaje sie na śmietnik
Fakt, "nowa" 4 letnia opona powinna już być mocno promocyjna, ale takie się nie zdarzają.
Wytłumacz mi jednak jak to jest możliwe, że po 4 latach nadaje się na śmietnik ? Masz to poparte jakąś tezą, czy to jest twoje zdanie ?
Producenci deklarują, że odpowiednio eksploatowana opona, nadaje się do użytku przez 5-7 sezonów. 5 sezonów kontaktu z promieniowaniem UV, zmiennymi temperaturami, błotem, kurzem, kwaśnymi deszczami, plamami po olejach itd. Skąd Ci się te 4 wzięły ?
Jedyny minus kupna opon np 4 letnich to fakt że po 4 sezonach, opona będzie już mocno tracić na właściwościach, a to dlatego że maksymalny wiek opon szacuje się na jakieś 8-10lat. Po tym czasie struktura chemiczna gumy jest już na tyle zmieniona, że nie nadaje się do jazdy. Dlatego powinna być mocno promocyjna.
Łukasz w tym roku zmienialismy w samochodzie gumy i zrobilem dosyć obszerne rozpoznanie rynku. Nie ma żadnych obaw kupować gumy sprzed roku czy dwóch, starsze zdarzają się rzadko.
Skomentuj
-
Panowie, co by nie było jeździcie autami i nie powinniście aż tak zwracać uwagi na wiek opony, 4 lata dla odpowiednio leżakowanej opony to mały uszczerbek na jej właściwościach.
Wy musicie wymienić opony po 30 tys. pewnie niektórzy więcej inni mniej bo też zależne od napędu i stylu jazdy. Póki opona nie ma pęknięć ani guzów, auto ma ustawioną zbieżność to będzie służyć aż do zdarcia bieżnika.
Co innego opony motocyklowe, ja zwracałem uwagę na wiek gdy jeździłem no ale miałem 180 kucy w maszynie o mniejszej wadze niż ilość koni i opona tylna starczyła mi na 4-5tys. km jazdy po samej Warszawie, musiałem kontrolować jej stan i temperaturę podczas jazdy.
W rok wymieniałem oponę 3 razy na tyle i raz na przodzie.
dodatkowo http://motogumy.pl/Opony_motocyklowe_wiek.aspx
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piotr f. Zobacz postaJestem na tak, jak masz używany orginał to lepiej niż nowa tandetna.
zdecydowanie lepiej kupic uzywany oryginal z demontazu niz przerabiac zamiennik tak zeby pasowal do auta
za czasow kiedy mialem malucha to tylko na szrocie robilem zakupy
pomijam tu oczywiscie czesci ktore sie zuzywaja - tutaj lepiej nie ryzykowac
UWAGI MODERATORAprzenosze to watku motoryzacyjnego
Skomentuj
-
Zamieszczone przez waloos Zobacz postaCo do tych opon Premium, hmm to myślę że bardzo wiele działa tutaj marketing i uderzenie w czuły punkt czyli własne bezpieczeństwo.
Także IHMO warto wziąć coś lepszego, "słychać różnice"
Niestety ponieważ mnie nie bardzo stać, to poruszam się w zakresie wyboru (podobnie cenowo) opona nowa w wersji budżet a używana w wyższej klasie. I kupuje używki, ale od znajomego i na razie miałem fart kupować opony w dobrym stanie. No, raz miałem kłopoty z nim, bo był po imprezie jak zakładał mi opony i wyważenie nie wyszło
Skomentuj
-
Jak dobra zniżka to może warto wziąć starsze. Jak w tej samej cenie, albo korekta kosmetyczna to warto chyba powalczyć o jak najnowsze. Przecież jak kupisz czteroletnie, a samochodem pojeździsz 5 lat, to kapcie do wyrzucenia. Jak kupisz świeże, to może wytrzymają więcej (o ile się nie zużyją, bo przy 50k rocznie to 5 sezonów raczej mała szansa). Nie?
Skomentuj
-
Shizo
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaPanowie, czy idzie gdzieś kupić opony na zimę z tegorocznej produkcji? Potrzebuję po dwie pary 275/40 R19 i 255/40 R19. Jak mam płacić ponad 3k PLN za parkę opon to chyba mogę wymagać, że mają być z tego roku :P
http://www.oponeo.pl/dane-opony/yoko...05-w#100305385
http://www.oponeo.pl/dane-opony/cont...xl-fr#97287119Last edited by Shizo; 22.10.2015, 10:44.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaWaloos nie wiem i nie bede z tobą dyskutował
Nie jestem technikiem a praktykiem
Robie ok 50tys rocznie, czesto zmieniam opony i mam swoje spostrzeżenia
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaNa pełne premium mnie nie stać, ale różnica w prowadzeniu się auta między tanimi a średniej klasy jest kolosalna.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez waloos Zobacz postajest różnica na tyle mała
Często gęsto ta "mała różnica" może uchronić przed wypadkiem.
Na niektórych rzeczach nie warto oszczędzaćmarcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Skomentuj
-
Shizo
Guma się starzeje nikt mi nie wmówi 3-letnia opona (nawet magazynowana) nie straci częściowo swoich parametrów a już tym bardziej po 3-5latach użytkowania
Tak samo różnice między oponami tanimi, droższymi i premium są i to czasami dość duże.
Zmieniając kiedyś (prawie nowe-uszkodzone na dziurze) najtańsze Barumy Bravuris na ciut droższe nowe Uniroyale Rainsport doznałem olśnienia że auto zaczęło dużo lepiej jeździć po mokrym, w znanych zakrętach mogłem nawet 20-30km szybciej jeździć, zmniejszyła się droga hamowania i opony przestały piszczeć w zakrętach.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Hermes Zobacz postaNa niektórych rzeczach nie warto oszczędzać
Ja wolałbym oszczędzić kasę na 2 czy 3 kompletach i przeznaczyć ją na coś takiego. Nie dość że się czegoś nauczysz, to jeszcze frajda
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Hermes Zobacz postatu słowo "na tyle mała" rjest kluczem.
Często gęsto ta "mała różnica" może uchronić przed wypadkiem.
Na niektórych rzeczach nie warto oszczędzać
Zgadzam się z kolegą waloos, pomijając dramatycznie słabe opony , nie będzie wielkiej różnicy a nawet lepiej będzie wymienić tą tańsza oponę o sezon wcześniej niż dobijać do końca te droższe i podobno lepsze.
Czasem zdjęcie nogi z gazu i zmniejszenie prędkości nawet o 5 km/h daje więcej niż ta różnica na oponie. Niestety u wielu kierowców daje się zauważyć odwrotne sprzężenie zwrotne które polega na rozumowaniu, że jak kupiłem lepsze opony to mogę szybciej jechać. Owszem możesz ale nadal twój zapas bezpieczeństwa wcale się dzięki temu nie poprawił a może nawet zmniejszył. A lepsza opona chyba ma służyć temu żeby było bezpieczniej a nie temu zeby szybciej jeździć..
Skomentuj
-
Nie bede sie rozpisywal jedak roznica jak dlambie jest znaczaca. Tydzien temu zmienilem opony w aucie sluzbowym, na poprzednich mialem problemy z ruszeniem na mokrym a bywaly przypadki ze przy wyjsciu z zqkretu i dodaniu gazu na budziku bylo 60-70km/ h a faktycznie jechalem moze 20. Po zmianie opon problem prawie nie wystepuje. Podobnych sytuacji nigdy nie zaobserwowalem w aucie prywatnym ale tam zawsze mialem opony premium. Sluzbowa fura ma az 80 koni mechanicznych wiec jest to prawdziwe monstrum i moze dlatego byly problemy
Skomentuj
-
Inną rzeczą jest to , że na podstawie zestawień i testów nie da się wyznaczyć tej najlepszej opony. Np opona dobrze trzymająca na mokrym ma np gorsze parametry hamowania na suchym i na odwrót. Do tego jakby brac jeszcze zmienność temperatury to może być jeszcze inaczej.Last edited by Yoshi_80; 22.10.2015, 13:02.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez waloos Zobacz postaHermes ale marketingowcy własnie na tym bazują. Jeśli inżynierom uda się wyciągnąć 5% więcej z nowej opony to oni mają to tak przedstawić jakby te 5% miało Ci życie uratować.marcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sylvek Zobacz postaNie bede sie rozpisywal jedak roznica jak dlambie jest znaczaca. Tydzien temu zmienilem opony w aucie sluzbowym, na poprzednich mialem problemy z ruszeniem na mokrym a bywaly przypadki ze przy wyjsciu z zqkretu i dodaniu gazu na budziku bylo 60-70km/ h a faktycznie jechalem moze 20. Po zmianie opon problem prawie nie wystepuje. Podobnych sytuacji nigdy nie zaobserwowalem w aucie prywatnym ale tam zawsze mialem opony premium. Sluzbowa fura ma az 80 koni mechanicznych wiec jest to prawdziwe monstrum i moze dlatego byly problemy
Miałem to samo jak kiedyś kupiłem Dębicę zimową (pierwsze opony jakie w życiu kupowałem), w aucie z 150km i tylnim napędem była to po prostu jazda na lodzie ... ja swoje auto swoje. No ale ja mówię o zimie, jak twoje na mokrym miały problemy z ruszeniem (przednim napędem 80km) to to była padlina, która nie powinna być dopuszczona do sprzedaży.
Co do opon klasy premium vs dobre opony klasy średniej ... 99.999% ludzi nie zauważy różnicy, ale jak ktoś ma nadmiarową kasę i ochotę to niech kupuje śmiało :-)Last edited by gi; 22.10.2015, 13:36.
Skomentuj
Skomentuj