Chopy, to jest forum. Przedstawiłem swój punkt widzenia i nikogo do niczego nie namawiam. Wymieniamy się poglądami, więc po co te uszczypliwości?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wątek motoryzacyjny
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaRozbić się można na każdym kilometrze z tych 1200 :) . To tak jakbyś powiedział: "a w d..ie mam tą wymianę tego paska. Skoro ma wytrzymać te 80tysi to wytrzyma, a co z tego że ma kilka lat za dużo" :) .Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaBo to niebezpieczny punkt widzenia. Ktoś inny się Ciebie posłucha i będzie miał problem
. Ja też przedstawiłem swój punkt widzenia :) .
Gdzie jest napisane, że 7-mio letnie gumy są niebezpieczne, albo zakazane? :)
Kolega jeździ cały rok - lato i zima - na starych (w waszej terminologii) letnich i nie miał przez 12 lat żadnej kolizji. Przebiegi roczne rzędu kilkunastu tysięcy km. Od kilku lat ma drugi komplet opon.
W moim pierwszym aucie były 15-letnie gumy (od nowości auta), ale ich nie zmieniłem, bo wiedziałem, że jeżdżę mało i niedługo i tak miałem zmienić auto. Przeżyłem ja i inni użytkownicy dróg.
Wszystko zależy od zastosowania, intensywności użytkowania i rozumu kierującego.Last edited by Bebok; 01.09.2017, 01:19.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bebok Zobacz postaGdzie jest napisane, że 7-mio letnie gumy są niebezpieczne, albo zakazane?
Przyjmuje się jedynie że 10'cio letnie opony uważa się za stare i dobrze wymienić, no chyba że już wcześniej widać jej zużycie.
Opona do 3-5 lat, uważana jest za nową, pod warunkiem należytego składowania, później jako leżak magazynowy.
Ale trzeba dobrze poczytać bo producenci dają gwarancję do pewnego czasu od daty produkcji.
Skomentuj
-
Namieszaliście mi ^^
No auto to tak z uwagi na dzieci, bo już nie dało rady za bardzo śmigać pieszo, zwłaszcza jak chore.
Opony się trzymają jak na razie nie najgorzej (bieżnika 5mm), ale często przy ruszaniu bez szarżowania słyszę że któraś piszczy.
Gorzej że ze dwa razy musiałem zdrowo depnąć na hamulec ma mokrym, to abs robił co mógł a auto radośnie jechało przed siebie. Chyba 10cm brakło.
Czami gdzieś lekko zarzuci na zakręcie, czy jak się szybko staram dołączyć do ruchu to potrafię na drugim biegu palić gumy silnikiem 1.3l 75 koni.
Zakładając że jestem totalnym zawalidrogą i totalnie nigdzie mi się nie śpieszy to zwykle jadę 60-70km/h poza zabudowanym, a 100 na liczniku to nawet nie pamiętam kiedy było ^^
Więc te poślizgi, przy takim stylu jazdy trochę mnie dziwią, bo jak bym piłował jakąś dres betą, to ok, ale przy takim turlaniu?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz postaJa pewno bym brał micheliny :-)
Cena trochę odstrasza (prawie 1900zł za 17"), ale komfort jazdy, cisza, przyczepność jest na prawdę bardzo dobra.
I na dodatek brak konieczności przekładania kół na zimę i lato :thumbup:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz postaGorzej że ze dwa razy musiałem zdrowo depnąć na hamulec ma mokrym, to abs robił co mógł a auto radośnie jechało przed siebie. Chyba 10cm brakło.
Czami gdzieś lekko zarzuci na zakręcie, czy jak się szybko staram dołączyć do ruchu to potrafię na drugim biegu palić gumy silnikiem 1.3l 75 koni.
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz postaBtw. dębica navigator 2 są w miarę dobre?
Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz postaMam, testuję od czerwca i jak na razie jestem bardzo zadowolony.
Cena trochę odstrasza (prawie 1900zł za 17"), ale komfort jazdy, cisza, przyczepność jest na prawdę bardzo dobra.
I na dodatek brak konieczności przekładania kół na zimę i lato
mialem brac te micheliny ale wybralem goodyear bo dluzej sa na rynku
wczoraj widzialem na tych samych oponach tuarega :o
chcialem wypytac kierowce o opinie ale nie wrocil do auta na czas...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz postaNigdzie :-)
Przyjmuje się jedynie że 10'cio letnie opony uważa się za stare i dobrze wymienić, no chyba że już wcześniej widać jej zużycie.
Opona do 3-5 lat, uważana jest za nową, pod warunkiem należytego składowania, później jako leżak magazynowy.
Ale trzeba dobrze poczytać bo producenci dają gwarancję do pewnego czasu od daty produkcji.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postamicheliny to ponoć mega syf...
Jakieś argumenty?
Potwierdzenie w testach?
Bo ja przekopałem cały internet zanim je kupiłem i nie widziałem zbyt wielu mocno negatywnych opinii.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz postaPrzykład: Michelin CrossClimate+ daje gwarancję "7 lat od daty zakupu (nie dłużej niż 10 lat od daty produkcji)"
Skomentuj
Skomentuj