Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wątek motoryzacyjny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez pegelmesser
    No i po co takie duze koła, wystarcza 16, max 17.
    jak jezdzisz po wsi to i 12 ci wystarcza. wez sie w koncu nie udzielaj bo mam cie dosyc. wszedzie szykasz problemu. dawno w miescie chyba nie byles

[quote]Najgorszą bolączką 166 jest wielowahaczowe zawieszenie w starciu z polskimi drogami. Do silników nie ma co sie czepiać: świetne jednostki 2,4JTD oraz gama V6.[quote]
    oj tam wielowachaczowe jest ok a w alfach to standrad. u mnie w gtv nie ma zamiennikow i koszt tylnej zawiechy to 4,5k ale frajda z jazdy i spoty alfistow to jest to. jedyny samochod z dusza a nie bmw taczki hitlera

Skomentuj

pegelmesser, nissan almera silnik 1,4
      mam też nissan z silnikiem 1,5 z przebiegiem 210tyś i jest to samo,
      w tico (van) mam 185tyś ale tu już dolewam 0,5l, a sprzedałem primerę z silnikiem 2,0 GT (najlepszy samochód i silnik jaki miałem) z przebiegiem ponad 310tyś i tu tez trzeba było dolewać 0,5L

dobry olej i terminowa wymiana to podstawa
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Włąsnie to bambry głownie wkladaja 16 lub 17 w wozidla za 2kzł typu golf3 i potem wszystko mozna obejrzec na wiejskituning.pl
        A co do Ciebie konradzik88 pasowałoby pewnie powiedzenie "Kazdy burak z polskiej wsi jezdzi golfem TDI" :lol:
        jezdze alfa o ktorej mozesz tylko pomarzyć wersja lusso wyprodukowana na specjalne zamowienie. w stanie kolekcjonerskim

Skomentuj

Co to za silnik? Przewaznie po 100tysiach zaczynaja palic tak 0,5-1l na 10tys km.
          Jak gówniana marka albo katowany i jeździ się na byle czym to może tak. Obecne samochody normalnie serwisowane po 100 tysiącach mają podzespoły w tolerancji części nowych!

W poprzednim volvo 440 1.9TD przy 250 tysiącach nie brał oleju, a jeździłem na 0W-40. Teraz 1.8 benzyna z sekwencją ma podobno 190 tysięcy (albo więcej) i nie wymaga dolewania, syntetyk 5W-40. Np. Mazda, Honda zalecały półsyntetyk lać a nie pełny, już jako nowe brały olej, a paradoksalnie wytrzymują duże przebiegi.

Zamieszczone przez konradzik88
          jezdze alfa o ktorej mozesz tylko pomarzyć wersja lusso wyprodukowana na specjalne zamowienie. w stanie kolekcjonerskim
          Alfa to ogólnie samochód kolekcjonerski, więcej stoi niż jeździ :lol: Połowa golfów i passatów jest na specjalne zamówienie wyprodukowana, bo składanie ich z 2 części to już bardziej produkcja niż naprawa Tak poważnie to GTV mi się podoba, oprócz tyłu oczywiście bo ten wygląda jak panel od ruskiej pralki. Silnik 3.0 V6, chromowane kolektory - Alfa to smaczek i rozkraczek w jednym.
          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

widac srednio orientujesz sie w alfach jesli dbasz o auto i wymieniasz wszystko na czas to tylko elektronika moze sie zepsuc bo jest od bmw. Ja mam 2.0 TS olej wymieniam co 6-7tys rozrzad co 40. nie ma prawa nic sie popsuc. gtv wyszlo naprawde malo a na allegro nawet nie ma co szukac bo same padaki ktore trafily w rece nieodpowiednich ludzi. ja swoja mam z holandii

Skomentuj

mialem kolege, ktory pracowal w jednym z warszawskich komisow firmowych przy salonie fiata i alfy. On i jego zona jezdzili nowymi alfami. A jak przychodzil koniec gwarancji to sie ich pozbywal. Jak zapytalem dlaczego to powiedzial "ze to alfa".
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez vicher
                LightSound, nie sprawdzałem bo ja nią nie jeżdżę.
                A Ty nie masz odcięcia? Może przez gaz.
                Słyszałem że X16XEL i X18XE nie mają odcięcia.
                Przekładałem instalacje gazową i zauważyłem że kable od odcięcia są nie podpięte, bo nie mają gdzie być podpięte.

Swoją drogą jak z rozrządem? co ile wymieniacie? Jedni mówią - co 50k, drudzy co 100k następni co 4 lata... Jak auto lubię bardziej kręcić - bo vectry życie mają dopiero od 4k obrotów, to raczej muszę wcześniej wymienić? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                  mialem kolege, ktory pracowal w jednym z warszawskich komisow firmowych przy salonie fiata i alfy. On i jego zona jezdzili nowymi alfami. A jak przychodzil koniec gwarancji to sie ich pozbywal. Jak zapytalem dlaczego to powiedzial "ze to alfa".
                  widac nie dbal o auto po 4 letnie auto nie ma prawa sie zepsuc jesli bylo odpowiednio traktowane. jestem w ogolnopolskim klubie alfa romeo sponsorowanym przez fap i zaden alfista na alfe nie narzeka no ale dbaja jak o zony alfy sa delikatnymi autami nie dla kazdego

Skomentuj

jak nie miales alfy to sie nie odzywaj. widac jezdzisz niemieckim szrotem. w 4 bmw w rodzinie elektronika padala tak samo jest w gtv wszystko bosha od bmw. chcesz to dawaj 3l niemiecki szrot z 2l wloskim sinikiem na 1/4. moge sie o fury zalozyc

a ty czytac ze zrozumieniem nie umiesz. nie dla kazdego chodzilo o to ze trzeba dbac i nie wymieniac olej i plyny jak wy tu piszecie co 15tys km tylko co 7. alfy lubia swiezy olej. no tak ale jak sie ma golfa albo bmw co 20 mozna wymienic i bedzie ok;] ludzie to sepy którzy mysla ze bez kosztów będą jezdzili, jak cie nie stać na eksploatacje nie kupujesz delikatnych samochodów tylko jeździsz pospolitymi taczkami

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                      jak nie miales alfy to sie nie odzywaj. widac jezdzisz niemieckim szrotem. w 4 bmw w rodzinie elektronika padala tak samo jest w gtv wszystko bosha od bmw. chcesz to dawaj 3l niemiecki szrot z 2l wloskim sinikiem na 1/4. moge sie o fury zalozyc
                      radzę zlać głowę wiadrem zimnej wody bo co raz bardziej się unosisz... Wskakujesz na każdego kto krytykuje alfy, to jest forum publiczne i każdy ma prawo do podzielenia się swoją opinią

Skomentuj

Zamieszczone przez alex09875
                        jak cie nie stać na eksploatacje
                        Tutaj eksploatacje rozumiem jako wizyty w serwisie oczywiście. Bo nie chcesz mi chyba powiedzieć że dodatkowa bańka oleju co 15 kkm to wszystko o co się tutaj rozchodzi.
                        I racja że nie byłoby mnie stać na samochód, na którym nie moge polegać że dojadę chociażby do pracy :smile: .

Jeśli niemiecka elektronika jest do dupy, opowiedz mi proszę dlaczego nie stosują w Alfie własnej elektroniki?
                        [wygasnie]
                        teraz juz stosuja. alfa gtv to samochod zaprojektowany w 95r. powiedz mi na ktorej alfie sie zawiodles? bo nie rozumiem podejscia? ktora stanela ci w trasie. model silnik przebieg, przeglady wymiana eksploatacyjna. jesli ktos dba o silnik to 300tys km mozesz bez remontu jezdzic krecac go na 7,5tys obrotow. mowa o ts.

csbiczek wlasnie publiczne wiec moge tez pisac co chce. jesli ktos obraza to czemu ja nie moge

Skomentuj

Słyszałem że X16XEL i X18XE nie mają odcięcia.
                          To muszę zapytać brata, jak się dowiem to Ci odpiszę.

Zamieszczone przez LightSound
                          Swoją drogą jak z rozrządem? co ile wymieniacie? Jedni mówią - co 50k, drudzy co 100k następni co 4 lata... Jak auto lubię bardziej kręcić - bo vectry życie mają dopiero od 4k obrotów, to raczej muszę wcześniej wymienić? :)
                          Moja DTI jest uwiązana na łańcuchu więc o rozrząd zbytnio się nie martwię.
                          Brat ma zamiar wymieniać co 50-60 tyś. Jako że posiada ją kilka miesięcy to na razie wymienił sam pasek, a jak troszkę km nabije to będzie kompletny.
                          16 zaworowe silniki z regółu wolą wysokie obroty. I moil zdaniem lepiej jezdzić na wysokich niż zamulać
                          A jak ze spalaniem u Ciebie przy takim stylu jazdy?

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok
                            Nie rozumiem dlaczego ludzie wsadzają pierdyczne felgi na niskim profilu do takich aut?
                            A ja rozumiem: Albo kupujesz sobie dupowóz i zakładasz 13' "stalumy" o profilu 60, bo chcesz jeździć wygodnie, tanio a samochód jest dla Ciebie jedynie środkiem transportu, albo jesli jesteś fanem motoryzacji i samochód dla Ciebie to cos więcej , zakładasz takie felgi które Ci sie podobają, godząc się z wszelkimi konsekwencjami i kosztami. Nie ma sensu dumanie, ze 17 cali to za dużo, ze nie wygodnie, jak ktoś zakłada taką felgę to chyba zdaje sobie sprawę co traci a co zyskuje.

wielowachaczowe jest ok a w alfach to standrad. u mnie w gtv nie ma zamiennikow i koszt tylnej zawiechy to 4,5k ale frajda z jazdy i spoty alfistow to jest to. jedyny samochod z dusza a nie bmw taczki hitlera
                            Zdaje sobie z tego sprawę, mało tego, godze sie na to skoro nastawim się na zakup 166 Co do zamienników to dla 166 są z tym że jakość marna , szybciej padaja od oryginalnych TRW, no ale cena o połowe mniejsza. Całe nowe zawieszenie do alfy w oryginalne (ale nie po cenach ASO) to wydatek około 10tys. zł

Zamieszczone przez amdr
                            Alfa to ogólnie samochód kolekcjonerski, więcej stoi niż jeździ :lol:
                            kupa, nie prawda największy mit o alfie. A jak juz alfa stoi to tylko z winy właściciela. Alfa nie jest tanim dupowozem, to samochód dla miłośnika motoryzacji. Jak ktos chce tani bezawaryjny samochód to niech nie kupuje alfy, bo potem właśnie ot takich ludzi wychodza takie plotki.

Zamieszczone przez lklukasz
                            mialem kolege, ktory pracowal w jednym z warszawskich komisow firmowych przy salonie fiata i alfy. On i jego zona jezdzili nowymi alfami. A jak przychodzil koniec gwarancji to sie ich pozbywal
                            Wiele ludzi tak robi: jeżdżą alfami aż kompletnie rozwala zawieszenie, a potem okazuje sie że naprawa bedzie kosztowac tyle co cały samochód. Dla tego jest tak wiele alf na allegro w "atrakcyjnych" cenach.

konradzik88, dawaj zdjęcie swojej alfy ;>

Skomentuj

konradzik88, nie gadaj że elektronika jest od bmw bo jest boscha, bosch robi dla różnych marek włąsnie z fiatem, lancią, nie tylko niemieckich. Do tego widać że zachowujesz się jak typowy fanboy, który nie może znieść krytyki swojej ulubionej marki tylko atakuje innych. piszesz że ludzi oszczędzają na oleju silnikowym. w instrukcji jest że co ile wymieniać? jeżeli jeździ się normalnie silnik bez zająknięcia powinien przejeżdżać między wymianami dystans zalecany w instrukcji. Poza tym jedziesz tak na te bmw z rodziny powiedz mi wtedy jaki to był model, rocznik, jaki silnik i przebieg?

Skomentuj

widac nie dbal o auto po 4 letnie auto nie ma prawa sie zepsuc jesli bylo odpowiednio traktowane. jestem w ogolnopolskim klubie alfa romeo sponsorowanym przez fap i zaden alfista na alfe nie narzeka no ale dbaja jak o zony alfy sa delikatnymi autami nie dla kazdego
                                Oj nie pisz głupot, alfiści to nienormalni ludzie, kolega miał 156, dużo w nią włożył łącznie z naprawą silnika (coś koło 3,5 tysiąca) i nadal mówił że to dobry samochód. Niech będzie że fajny klimat, że osiągi itp ale bez jaj, że się nie psuje nic itp. Sentyment czy przywiązanie do marki OK, ale nie ślepe zapatrzenie jak zakochany nastolatek i pisanie, że nie ma prawa się zepsuć. Każdy ma prawo się zepsuć, tylko że niektóre psują się częściej i w tej grupie są renówki, pełgnioty, psitroeny, alfy, koło 2000r. mercedesy, wczesne VieśWageny 2.0 TDI (passat w teście auto świata prawie na końcu bo sypało się wszystko), w alfie 159 rozleciał się cały silnik i wymieniali na gwarancji (chyba 2,4JTD) itp itd. Mój wujek miał avensisa 1 gen. nówka salon, miał problemy z drganiami kierownicy, później ktoś mu w nią wjechał i rdzewiała, kupił clio 1,5dci i zadowolony, równolegle laguna 1,9dci i zadowolony, nie psuje się itp, chociaż nieraz się wygadał, że w serwisie zostawiał ponad 2 tysiące bo coś. Ale ogólnie bardzo jest zadowolony. Ojciec w A6 wydał właśnie 8 tysięcy na naprawę automatu, wcześniej a to sprężyna pękła a to inne duperelki i ma dość tego samochodu po 2 latach, może 50 tysięcy zrobił. Brat tyle robi rocznie starszym rocznikiem A6 1.9TDI, też C5, i problemów mniej choć samochód dostaje wycisk. Także ogólna opinia o marce nie zawsze jest uzasadniona, można lepiej lub gorzej trafić.
                                Brat ma zamiar wymieniać co 50-60 tyś. Jako że posiada ją kilka miesięcy to na razie wymienił sam pasek, a jak troszkę km nabije to będzie kompletny.
                                Głupota!
                                Zamieszczone przez Warg
                                konradzik88, nie gadaj że elektronika jest od bmw bo jest boscha, bosch robi dla różnych marek włąsnie z fiatem, lancią, nie tylko niemieckich. Do tego widać że zachowujesz się jak typowy fanboy, który nie może znieść krytyki swojej ulubionej marki tylko atakuje innych.
                                No dokładnie, z tą elektroniką z bmw niezła bujda.

Nie można oceniać pozostałych modeli marki po 1 modelu typu GTV - model rzadki, do tego nie był wytwarzany przez alfę tylko firmę zewnętrzną - Pininfarinę!!! Ja to wiem a taki zakochany fanboy konradzik nie wie?

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN
                                  ale frajda z jazdy i spoty alfistow to jest to. jedyny samochod z dusza a nie bmw taczki hitlera
                                  Zobacz sobie na swoją alfa za 20 lat i za bwm za 20 lat i porównaj wykonanie. Frajda z jazdy autem z napędem FWD? Co kto lubi... Po to się kupuje alfe żeby jeździć na spoty?

Nie żebym był przeciwny ale denerwują mnie ludzie Którzy mają kąt widzenia 10 stopni. Zapatrzeni tylko w to co mają.

Zamieszczone przez amdr
                                  Głupota!
                                  że co proszę?

Skomentuj

że co proszę?
                                    Głupota.
                                    Kupić samochód z nieznanego źródła i nie wymienić całego rozrządu. Jeden koszt robocizny, napinacz 50zł. Sam pasek, nawet nowy, może strzelić bo napinacz nie naciąga jak trzeba, rolka albo pompa wody (jeśli jest na tym samym pasku) niech stanie - zęby polecą, tłoki przytulą się do zaworów i tyle z oszczędności. Nie mój samochód, nie mam zamiaru pouczać, ale to po prostu głupota moim zdaniem, nic więcej.
                                    Co do samego zmieniania co 50-60 nie mam zastrzeżeń, w Oplach mechanicy zalecają60kkm bo zbyt często nie dojeżdżają do obiecywanych 90kkm.

Skomentuj

Zamieszczone przez Warg
                                      konradzik88, nie gadaj że elektronika jest od bmw bo jest boscha, bosch robi dla różnych marek włąsnie z fiatem, lancią, nie tylko niemieckich. Do tego widać że zachowujesz się jak typowy fanboy, który nie może znieść krytyki swojej ulubionej marki tylko atakuje innych. piszesz że ludzi oszczędzają na oleju silnikowym. w instrukcji jest że co ile wymieniać? jeżeli jeździ się normalnie silnik bez zająknięcia powinien przejeżdżać między wymianami dystans zalecany w instrukcji. Poza tym jedziesz tak na te bmw z rodziny powiedz mi wtedy jaki to był model, rocznik, jaki silnik i przebieg?
                                      jest identyczna jak w jakiejs bmw nie podam modelu bo nie pamietam ale wszytskie czesci pasuja.
                                      i jak ktos pisze ze mu 4letni samochod sie psuje to albo nie umie jezdzic i jest kompletnym idiota albo mial nie fart ale w ciagu okresu gwarancyjnego wady wychodza i wtedy sie wymienia auto w salonie na 2.

rodzice mieli e60 535d, ojciec sprzedal po 3 miesiacach bo poweidzial ze takim dieslem to on w zyciu nie jezdzil. A ojciec jest zawodowym kierowca i mechanikiem. rok 2005 przbieg 90tys. to bylo ze 3 lata temu czli auto bylo 2 letnie. teraz jezdza toyota prius 2007r

ja mialem e90 320 czyli 2l benzyna rok 2006 przebieg 120 tys. w ogole sie nei zbieralo. teraz przesiadlem sie na gtv ktora o dziwo wazy 1,5t rok 98 140tys przebiegu i to jest sportowy samochod a nie jakies imitacje. samochod kupiony za 20tys. drugie tyle teraz idzie na odje*** go z zewnatrz a pozniej 35tys na 230konny orygialny silnik 2.0TS i pakiet turbo. jezdzi na 18" i jest ok.

fota: auto sprzed roku dzien po kupnie teraz inaczej wyglada. nowy wydech nowe felgi kierownica, skory po renowacji jak nowe.

w zyciu nie widzialem lepszej skory niz w alfie. jedynie w autach +200k
                                      bmw stylistyka moze sie w dupe pocalowac ;]

Skomentuj

rodzice mieli e60 535d, ojciec sprzedal po 3 miesiacach bo poweidzial ze takim dieslem to on w zyciu nie jezdzil. A ojciec jest zawodowym kierowca i mechanikiem. rok 2005 przbieg 90tys. to bylo ze 3 lata temu czli auto bylo 2 letnie. teraz jezdza toyota prius 2007r
                                        Ten diesel zdobył tytuł silnika roku 2 razy z rzędu, pozostawiam to bez komentarza.

Skomentuj

A jak ze spalaniem u Ciebie przy takim stylu jazdy?
                                          Przy takiej ostrej jeździe 8-9 litrów benzyny w mieście pali, co nie jest złym wynikiem, a gazu to tak ok 12-14litrów.

Przy normalnej - 7 benzyny i ok 10l gazu.

Co do rozrządu - miałęm własnie taką sytuacje jak opisał amdr.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X