Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wątek motoryzacyjny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moje pierwsze auto to Ford Fiesta MKIII. Bardzo miło go wspominam. Nigdy nie sprawiał żadnych problemów. Golfy za to źle mi się kojarzą z dresami i trzęsąca się od basu karoserią.

Skomentuj

Mario akcyze to sie placi zawsze. Do 2.0 wynosi troche ponad 3% a przy wiekszym silniku 10% wiecej.

Ja nie 1 auto polece sunny lub almere. Nie do zajechania (oczywiscie jak kupisz w dobrym stanie) a czesci sa za czapke czeresni.
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja ostatnio przekonałem się do Octavii, prowadziłem taką 3 letnią na trasie 1150km(wakacje), 2 osoby + bagaż, auto całkiem wygodne, nieźle wyciszone, zrobione na podobieństwo VW. Spalanie wyszło nieco ponad 6l w 105konnym dieslu na trasie prawie 2300km - może sporo ale na trasie gdzie się dało to momentami gaz w podłogę;- )

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
          wojak737 Potrzebujesz używanego auta? szukaj za granica w polsce nie ma co!
          Autko musi być używane i tanie. Ściągać raczej nie będę, drogo wyjdą opłaty, do tego ubezpieczenie (będę brał na siebię). Mogę w sumie obgadać sprawę z wujkiem, już bodajże 10 lat ściąga auta.
          Jakie opłaty trzeba robić przy ściąganiu auta? Za przykład weźmy golfa 3 1.6 benzyna.
          Akcyza, recykling, tłumaczenie dokumentów, rejestracje i dowód. Tylko o tych wiem. I jakie ceny mają uzywane autka w niemczech? Czy bardziej opłacalne (biorąc pod uwagę, że to stare auto) jest ściągnięcie go z za granicy, czy kupienie w lepszym stanie w kraju?

Skomentuj

ewidentnie w lwpszym stanie sa smochody sprowadzone z zagranicy
            tam przeglad obowiazkowy rejestracyjny jest zdecydowanie bardziej rygorystyczny
            akcyza 3,15% ceny z umowy
            przeglad 250
            rejestracja ok 270
            tlumaczenia 150
            recykling 500
            ew ubezpieczenie na granicy ok 140
            tymczasowe blachy ok 80euro

to tak mniej wiecej
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              akcyza 3,15% ceny z umowy
              przeglad 250
              rejestracja ok 270
              tlumaczenia 150
              recykling 500
              ew ubezpieczenie na granicy ok 140
              tymczasowe blachy ok 80euro
              Opłata w Urzędzie skarbowym 160zł
              A co do tłumaczeń to drogo, ja płaciłem 80zł

Skomentuj

wojak737 Mozesz jeszcze poszukać atrakcyjniejszego auta lekko uszkodzonego V70 Golf 4 audi A3 tylko szukaj lekko rozbite jak wujek ma lawete to ci go spokojnie przywiezie i naprawisz u nas za bezcen,w belgi niemczech nie opłaca im sie naprawiać aut bo czasami naprawa kosztuje ich podobnie jak sprzedać tego i kupić nowe z salonu poza tym u nich sa regorystyczne przepisy dotyczace napraw samochodów a belgowie maja hopla na punkie bezpieczenstwa i boja sie bitych aut:)

Skomentuj

Myślę, że daruję sobie zabawę ze ściąganiem auta. Na pierwsze autko chciałem naprawdę coś taniego, a ściągnięcie golfa 4, opłaty, ubuzpieczenie i naprawa da jakieś 10 tysięcy.
                  Nie stać mnie na takie ekstrawagancje, dlatego będę szukał taniego autka w Polsce do 3 tysięcy, o w miarę niskiej pojemności silnika. I nie chodzi tu o niskie spalanie tylko o koszt ubezpieczenia.
                  Pamiętam jak ojciec bmw 318i ubezpieczał za 300 zł z hakiem, mając 60% zniżek.
                  Wiem, że wezmę ubezpieczenie na siebie i na współwłaściciela (ojca), ponieważ odpadną mi zwyżki za wiek kierowcy.
                  Niska cena samochodu jest też związana z tym, że się uczę (3 kl technikum) i nie zarabiam na siebię. No może poza wyjątkami typu naprawa komuś kompa, jakaś pomoc itp.

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                    Wiem, że wezmę ubezpieczenie na siebie i na współwłaściciela (ojca), ponieważ odpadną mi zwyżki za wiek kierowcy.
                    Namotałeś:P Zniżki będą ojca, a do tego dojdzie 30% w górę za wiek(mam dokładnie tak samo)

Skomentuj

Myślałem, że to inaczej działa. Szkoda, bo ojciec ma obecnie może z 20% zniżek.
                      No dobra, a jakie ubezpieczalnie polecacie?

Skomentuj

jesli tylko oc to jak najtansze
                        bo nie ty bedziesz z nimi walczyl
                        np. Mtu odzzial ergo hestii
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                          No dobra, a jakie ubezpieczalnie polecacie?
                          Tanie i dobre To pytanie musisz kierować bardziej lokalnie bo każda ubezpieczalnia jest dobra i zła, tu zależy wszystko od obsługi w danym oddziale ,,pod który podlegasz"

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            jesli tylko oc to jak najtansze
                            Tylko oc, na stare auta chyba ac nie dają.

Skomentuj

ja mam ac na auto z 96 roku
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

dlatego napisałem
                                Zamieszczone przez wojak737
                                chyba

Skomentuj

ale to jest kontynuacja dlatego jeszcze to ciagne
                                  inaczej by nie ubezpieczyli
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tylko nie bierz golfa III 1.6... Pali to prawie tyle co 1.8 a osiagi znacznie mniejsze, jak diesel to tylko 1.9 tdi

Pomysl moze o golfi II - wiem stare itp ale jak znajdziesz takiego w miare dobrym stanie, doprowadzisz go do stanu uzywalnosci to pochodzi jeszcze ladnych pare lat. Czesci sa tanie, praktycznie wszystko mozna samemu zrobic, a spalanie takiego powiedzmy 1.8 (90km) oscyluje w granicach 8l - w miescie.

Nast. suzuki swift, kumpel ma 1.0 i pomimo duzego przebiegu silnika wymienia tylko podst rzeczy.

Skomentuj

Rozumie w takim razie poszukaj używanego auta w polsce od prywatnego sprzedawcy najlepiej żeby był to pierwszy własciciel.
                                      Jak nie usmiecha ci sie Golf 3 to możesz poszukać 2 tak jak powiedział maxi ma o wiele lepsza blache od 3 a jak chcesz zaszaleć to szukaj Golfa 1 blacha też dobra jak dasz 1500zł to naprawia ci jakieś mankamenty zwiazane z blacha bo napewno takie sie pojawiły na tym autku ale jak stuningujesz go ze smakiem na German style to szczena opada;D

Skomentuj

Swifta patrzyłem, nawet miałem okazję się przez chwilę przejechać, ale wygląd mi nie pasuje.
                                        Z tym golfem to był tylko przykład.
                                        Zastanawiałem się nad golfem II i narazie sie ku niemu skłaniam.
                                        Diesla raczej nie wezmę (chyba, że mnie przekonacie). Jeżeli brałbym golfa 2 to z silnikiem 1.6 raczej.
                                        Tylko problemem jest znalezienie nie zajechanego egzemplarza za relatywnie niską cenę.

---------- Post dodany o 17:22 ---------- Poprzedni post o 17:20 ----------

Marios, nie przepadam za german style. Zdecydowanie wolę cult style :cool:
                                        Koło, gleba i nic więcej nie trzeba :)
                                        U mnie co roku odbywa się zlot vw, niektóre są rewelacyjnie zrobione, niestety wieśniaków w swoich "gulfach i paszatach" też nie brakuje :)

Skomentuj

Nie mam doświadczenia w tej materii, ale może Audi 80? Szukać jakiegoś zgazowanego silnika 2l, przynajmniej ja bym tak zrobił. Blacha full ocynk i nawet teraz na niektórych egzemplarzach śladu rdzy nie uświadczysz, mimo tego, że auto ponad 20 lat ma

Skomentuj

Czaruję...
                                          X