Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rowery i akcesoria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A do łancucha?
    Ja Rohloff.

Skomentuj

Pozdrawiam.Od czterech lat smaruję łańcuch olejem do pił łańcuchowych-ten do łańcucha tnącego,tani i dobry.

Skomentuj

ja lotosem do silnika 15W, po kropli na ogniwo,potem przecieram dokladnie,pojezdze i przetre znów i nie pamietam kiedy ostatni raz smarowalem i dziala wszystko bez problemu.
        z powodow finansowych nic bardziej specjalnego.

Skomentuj

Tasior, nie za rzadki jest ten olej?

Skomentuj

a w jaki sposob moge Ci to przedstawic? ;] splywa ale wycieram, w srodku zostaje i smiga dlugo i dobrze.

Skomentuj

Tasior dobrze gada,ja też smaruje łańcuch olejem a potem jego nadmiar wycieram i wszystko jest cacy...oczywiście najpierw traktuje łańcuch WD40 i go czyszczę z piasku itp.

Skomentuj

Na łańcuch najlepsza jest jedna kąpiel :

1. Butelka największa po Kubusiu
                2. Proszek do prania
                3. Czajnik
                4. Woda
                5. Łańcuch :)

Rozpinam łańcuch i wkładam do butelki. Gotuję wodę i szykuję proszek do prania. Woda zagotowana, proszek przygotowany - lejemy wrzątek do butelki i wsypujemy proszek. Zakręcamy butelkę, no i ostraaaaa mikstura :P Z 3 minuty trzeba trząchać butelką. Ja powtarzam proces 2 razy, wycieram do sucha, zakładam i smaruję. Łańcuch jak nowy. Wiele osob mówi, że detergent negatywnie wpływa na ogniwa, lecz ja tego wogóle nie zauważyłem. Działa, nie skrzypi. No i jest lżejszy Pozdrawiam !

Skomentuj

Jak dla mnie to najlepiej czyści benzyna, a olej to coś ze sklepu rowerowego na trudne warunki atmosferyczne, dużo tego nie idzie wiec pare złotych można wydać.

Skomentuj

Dosyć ważne żeby olej był w miarę gęsty bo jak jest rzadki i będziemy jeździć na deszczu to mało go zostanie na łańcuchu.

Skomentuj

Panowie jakie pedała do roweru byście mi polecili? Bo moje się powoli rozlatują. Mianowicie, gdy przyspieszam ostro na rowerze, albo jadę pod górkę to śmiesznie "cykają" jakby na łożyskach .. Już odkręcałem je, kuleczki nie były na swoich miejscach, poprawiłem wszystko, nasmarowałem ale dalej to samo :/ Chyba, że da się to jakoś naprawić?

Co do łańcucha - napewno sobie wyczyszcze na sezon A jak wyczyścić dobrze wszystkie koła zębate, żeby nic nie skrzypiało?

Skomentuj

Pedałki VP są tanie i dobre.

Skomentuj

a jestes pewien ze to pedały a nie suport lub korba ktora moze ma troche wyrobione gniazdo?

Ja polecam pedaly vp 559, ja kupilem chyba z 3ciej reki ale pomimo lekkich luzów smigaja super, zdecydowanie polecam.

Skomentuj

Może SPD jakieś ? Mam XT i są super jak za taką cenę.

Skomentuj

Biorąc pod uwagę wcześniejsze wypowiedzi kolegi chodzi mu raczej o naprawdę tanie pedały. :)

Skomentuj

Shiver, dokładnie ^^ Tak myślałem MAX 40zł, ale powiedzmy:

TE: http://allegro.pl/item591839637_peda..._alu_nowe.html będą dobre?

Skomentuj

cudny90, myślę że powinny być ok :)

pegelmesser, masz jakieś uprzedzenia? :P

Skomentuj

Do SPD nie.

Skomentuj

OK, wreszcie mamy ładną pogodę to wyciągnąłem swój rower, umyłem elegancko, wyregulowałem sobie fajnie hamulce i chciałem wyczyścić i nasmarować łancuch... No to zacząłem szukać tej zawleczki, żeby go rozpiąć ... szukałem jej chyba z 20 minut po jednej i po drugiej stronie łancucha i gucio .. nima jej :| Jak rozpiąć i wyczyścić łańcuch?

A tak wygląda mój rower:

klamki( manetki czy jak to się zwie): TEKTRO
                                      rama: GENESIS ATHOE 7005 series heat treated aluminium born to be a bike
                                      przerzutki tył: shimano acera X
                                      amortyzatory przód: elastomer spring 170B suspension RST
                                      piasty: acera X
                                      korba: hyperdrive-C shimano altus

Zdaje sobie sprawę, że to nie jest jakiś wypasiony wymarzony sprzęt, ale moglibyście mi coś o tym rowerze powiedzieć? Co jest np do dupy, co jest nawet fajne?
                                      Co do nazw to spisywałem wszystko co znalazłem napisanego na rowerze :P

I jeszcze jedno pytanie: Czym, jak nasmarować manetki ( troszeczkę zgrzypią przy hamowaniu ) ewentualnie przerzutki ( jeśli je się smaruje :P ), korbe, no i nieszczęsny łańcuch :P

PS: ehh, już wiem o co chodzi z tym łańcuchem xD Zawleczke, to w motorku mam, a nie w rowerze :oops: :mrgreen: No dobra, ale jak w takim razie go rozpiąć? :) Jakiś domowy sposób potrzebuje bez użycia specjalnych machin :)

Pozdrawiam :)

Skomentuj

Szczyt szczytów to nie jest i z powodu ramy i amorka - nigdy nie będzie. Amorek to raczej "uginacz" - mało wiele ma to związanego z tłumieniem wbicia i wybicia. Shimanowskie części starej daty z grupy Acera na pewno są lepsze jak dzisiejsze Ytiongi itd. Jak się ustawi, nasmaruje - jedzie i nie narzeka. Naprężęń klasy stromy kamienisty zjazd to nie wy3ma.

Żeby rozpiąć łańcuch - skoro nie masz spinki to rozkuwacz to łańcucha. Najlepiej, najprościej, bezboleśnie ( zazwyczaj :smile: )

Skrzypienie manetek zniweluj wazeliną - tylko uważaj, żebyś rączek nie nasmarował, bo będziesz miał dopiero wtedy jazdę :twisted: . Przerzutka itd. - jakiś smar specjalny do tych rzeczy. W rowerowym coś doradzą.

Pozdrawiam !

Skomentuj

Mam ramę Kross'a polećcie do niej jakieś "przypadłości" w rozsądnych cenach.Z góry dzięki za propozycje.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X