no niestety tez to zauwazylem ze wyraznie zwolnilo ...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Mechanizm forum, błędy, propozycje zmian itp.
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez csbiczek Zobacz postaJak zobaczyć swoje wysłane wiadomości?
Ustawienia > Zaawansowane ustawienia > Prywatne przysyłanie wiadomości > Wysłane prywatne wiadomości
tu zaznacz Zachowaj kopię wysyłanych wiadomości w mojej skrzynce nadawczej
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaDziś doszedł dodatkowy problem...otóż przeglądając dziś forum w pracy, na koniec dnia zadzwonił do mnie nasz admin z pretensją w głosie: "Co ty ku*** za strony przeglądasz?" Okazało się, że za każdym razem gdy wchodzę na forum następuje próba przepełnienia bufora. Nie wiem czy ma to związek z tym, że forum było wczoraj wieczorem niedostępne...czy też może ma to związek z tym, że ikonki postów na forum za cholerę w robocie nie chcą się wczytać...ale myślę, że warto to sprawdzić.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Po pierwsze: nie wiem o jaki bufor chodzi. Po drugie nie mam wpływu na konfigurację sieci wewnątrz-firmowej, a ta pewnie jest jakoś idiotycznie poukładana skoro tylko Ty masz problem z jakimś bliżej nieokreślonym buforem.
Grafika ze stron www jest osadzana w cache (LOKALNY bufor przeglądarki) i to jest norma. Jeśli zawartość strony jest jeszcze gdzieś indziej buforowana to świadczy to o niestandardowej konfiguracji sieci (pewnie admini mają możliwość logowania, lub logują Twoje poczynania w sieci, a żeby je śledzić to stworzyli sobie bufor z którego pobierają dane do logów).
Różnica między obecnym mechanizmem, a poprzednim jest taka, że poprzedni miał powyłączane maksimum grafiki i funkcji bo "stał" na mało wydajnym hostingu. Obecny serwer jest dużo mocniejszy, a zatem forum graficznie "waży" dużo więcej (limit transferu mamy kolosalnie podwyższony) oraz ma dużo więcej funkcji (ale te są głównie server-side, więc nie powinny mieć wpływu na zewnętrznych klientów). Obawiam się, że Twój admin stworzył mikro-buforek i stąd gdy pojawia się więcej grafiki (lub cięższa grafika) to jego bufor inwigilacyjny po prostu się przepełnia. Druga sprawa to technologia: być może Twojemu adminowi (a raczej jego zamysłowi w konfigu sieci) przeszkadza AJAX ? Reasumując: szukałbym winy za ten stan rzeczy po stronie konfiguracji sieci firmowej. Z mojej strony raczej nic się nie da zrobić (no chyba, że powyłączamy avatary, chatboxa i kilka innych dodatków żeby odchudzić forum tak jak miało to miejsce w poprzedniej odsłonie)
---------- Post dodany o 07:05 ---------- Poprzedni post o 07:01 ----------
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaNie wiem czy kwestia była poruszana (nie czytałem wszystkich 85 stron tego tematu) - a mianowicie - czy jest możliwość, by linki do starego forum działały?
Skomentuj
-
Atak typu buffer overflow jest powszechnym i jednym z najczęściej wykonywanych ataków. Myślę Q, że dobrze wiesz o co chodzi. Być może jest to wina konfiguracji sieci w pracy, bo Admini na pewno mają system zbierania logów. Taka ich parszywa robota. Mój post nie miał na celu atakowania ani forum ani Ciebie, ale jeśli dzwoni do mnie Admin i podaje adres IP naszego forum i że są problemy to chciałem to wyjaśnić - reakcja raczej prosta do zrozumienia. Kwestia tego czy tylko ja mam problem nie jest taka oczywista, bo myślę, że nie ma zbyt wielu użytkowników forum, którzy są w stanie informacje tego typu uzyskać, więc mogą być po prostu nieświadomi tego co się dzieje. Jeśli twierdzisz, że jest OK to uznajmy, że jest OK...
Peace!Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Ja mam sugestie !
W sygnaturze nie można umieszczac linkow... chciał bym wklejić tam poprzez np.
[ url="http://diyaudio.pl/showthread.php/15143-Elektronika-Gainclone-6-kanałów-by-maxdila."]Gainclone 6kanałów[/url ]
Oczywiscie w takim wypadku ograniczenie 100liter bylo by tylko na odnośnik: Gainclone 6kanałów a ograniczenie do linków na adres diyaudio.pl
Da się zrobić ?... nie mam pojecia po co taka sygnaturka jak teraz, chyba żeby napisać tylko "Heloo".
Skomentuj
-
Sygnatura jest po to by się podpisać.
Wyłączenie możliwości linkowania z sygnatury podyktowane jest tym, że wielu Userów wykorzystywało takie właśnie linkowanie w celach reklamowych, promocyjnych i temu podobne, a diyaudio to nie słup ogłoszeniowy ani medium darmowej reklamy. Nie zamierzam dokładać Moderom i sobie pracy przy karaniu za nieregulaminowe sygnatury - obecne rozwiązanie jest najprostsze i przy okazji najskuteczniejsze.
---------- Post dodany o 15:19 ---------- Poprzedni post o 15:12 ----------
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaMój post nie miał na celu atakowania ani forum ani Ciebie
BTW: trochę ciężko wykonać atak buffer overflow skryptem server-side gdy dodatkowo dane pobierane są pasywnie (protokół http)Czy się mylę ? :rolleyes:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Q Zobacz postaSygnatura jest po to by się podpisać.
Wyłączenie możliwości linkowania z sygnatury podyktowane jest tym, że wielu Userów wykorzystywało takie właśnie linkowanie w celach reklamowych....[COLOR="#696969"]
Rozumiem że jest to często wykorzystywane do reklam/spamu/itp. ale też wiem że taka blokada jest możliwa bo na innych forach spotkałem się z blokadą na np. imageshack.us
Skomentuj
-
do zbierania logów nie jest potrzebny żaden bufor ;p (w praktyce wystarczy zbierać flagi SYN z polaczen TCP z adresami zrodlowymi oraz docelowymi ...tak by dalo sie ustalic kto w sieci o jakim czasie z jakimi innymi adresami się "komunikował" ... troszkę gorzej z UDP ;p tam po prostu zbiera sie tylko nowe polaczenia) przynajmniej my tak robimy i parę razy Policja już chciała z sieci ktorymi sie zajmujemy logów kto co robił ;p ) ... i wszystko było OK
najbardziej prawdopodobne jest że uzywacie jakiegoś squida w sieci, i przez jego błędne skonfigurowanie
(w 90% po prostu ludzie "sciagaja" jakies gotowce (częsc ustawien) z sieci i mysla ze wszystko jest git ;p....choc nie twierdze ze tak wasz zrobił ...on to wie najlepiej)
cos wam w tym proxy szaleje ;p
Skomentuj
-
Q, a dałoby rade jakoś zastopowac chatboxa? Może np przycisk "nie odswieżaj"Tzn przewijam suwakiem by zobaczyć wcześniejsze wiadomości,a chatbox się odświeza i wywala mnie na sam dół, przesuwam w góre, czytam i to samo
Czy może olać to i czytac starsze wpisy w archiwum (nie jest to znowu duże utrudnienie..)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Raf Zobacz postaProponuję zmienić kolor hiperłączy w tekście, ponieważ bardzo się zlewa z postem.
Zamieszczone przez jaromas Zobacz postaproponuje zmniejszyc czas między wysyłaniem kolejnych wiadomości prywatnych do np 20s.
Skomentuj
-
Dałoby się wstawić w nowych postach każdej kategorii inną ikonkę ? Tego typo co mają odznaczenia przykłądowo...
Druga sprawa, ze po pojawieniu sie ramek posty teraz nieco sie gorzej czyta. Proponowalbym rozjasnienie napisow pod nickiem dolaczyl, skad itd oraz dolnej czesci do edycji postu, tak aby nie skupialy one tyle uwagi co tekst postów. (taki odcien jak maja podpisy mi by pasowal)
Przykładowo tu sie zle czytam gdy kilka osób wstawia ramki:
http://diyaudio.eu/showthread.php/16...l=1#post252084Last edited by dolphin123; 17.01.2011, 23:59.
Skomentuj
Skomentuj