tak sie składa ze to prawda i obecnie wszystko od tymphany jest produkowane w chinach ale czy to cos zmienia ?
Dlatego denerwuje mnie gadanie o misce ryzu... nie popadajmy w przesade, glosniki sa posklejane solidnie jeszcze nie widzialem zeby np ktos sie skarzyl na jakosc wykonania np DX25tg.. :???:
Stx Jest dla mnie ogólnie lepszy do vify dx25tg ale to ocena subiektywna, natomiast coś z obiektywnych to to, że stx ma mniej zniekształceń przede wszystkim na trzeciej harmonicznej.
Co do chińskiej jakości vify i całego tego koncernu to mam ostatnio bardzo złe zdanie, z resztą może przedstawię je na forum odnośnie 18 HDS-a.
tak sie składa ze to prawda i obecnie wszystko od tymphany jest produkowane w chinach ale czy to cos zmienia ?
nie wszystko - SS nadal w dani montuja
Zamieszczone przez n_omyzs
jeszcze nie widzialem zeby np ktos sie skarzyl na jakosc wykonania np DX25tg..
a ja tak ;] ktos doswiadczony mial okazje porownac stara i nowa XT25 i podobno to nie to samo w brzmieniu i jakosci wykonania :/
a STXa da sie kupic za tyle samo co DXa z AC :P
Stx Jest dla mnie ogólnie lepszy do vify dx25tg ale to ocena subiektywna, natomiast coś z obiektywnych to to, że stx ma mniej zniekształceń przede wszystkim na trzeciej harmonicznej.
no i co z tego ? proponowałbym walory brzmieniowe porównywać, bo inaczej to będzie marsz w miejscu i analogia wrzucania stxa 27 w 100l budę i cieszenie się że winisd pokazuje równą charkę do 20hz...
Dla mnie nie ma różnicy co jest jakiej firmy i gdzie robione, może to robić nawet bawoł z turkmenistanu , o ile będzie grało tak jak ja uważam że powinno i tyle.
Ja mam gdzieś liniową charkę, ważne jest żeby mi się podobało i było w moim mniemaniu neutralnie, dlatego właśnie najważniejsze jest to co się komu podoba,a niekoniecznie to co liniowe.
Jakimi argumentami!? A Ty jaki argument podales na Vife DX25, ze jest lepsza od Stxa? Bo Ci sie bardziej podoba jak gra... No to tak samo uargumentowal Halowin wyzszosc Stxa nad Vifa. To juz nie mial prawa tak napisac?
Caleb, ma prawo, ale opinia "X jest lepsze od Y" jest jak dla mnie mniej wartościowa niż "X jest lepsze od Y bo ...", nie sądzisz ?
Czy ja gdzieś kwestionuje możliwość zamieszczania opinii ? :>
bo gra dla niego przyjemniej? a ty jak poparles wyzszosc DX25 nad AKXem? z tego co pamietam takim samym argumentem (jak podany w pierwszym zdaniu tego posta)...
o tej wyższości już parę razy pisałem, nie bardzo chce mi się 5 czy 6 raz się powtarzać, ale jak chcesz napiszę nawet mały artykulik w wolnym czasie
Co do opinii Kolegi Halowina , jestem wręcz zadowolony że ma inną opinię od mojej - można przynajmniej o czymś podyskutować, mam nadzieję na merytorycznym poziomie.
Tak apropos różnych opinii - 2 lata temu na AS to było w pokoju B&W , konkretnie dotyczy to 802d bodajże - każdy wchodził i się spuszczał jak to świetnie gra, aż wszedł jakiś dres z płytą , obsługa puściła kawałek numer ileś tam , żałuje że zapamiętałem co to było bo takiej dennej rąbanki dawno nie slyszałem , gość się zniesmaczył i powiedział do kumpla że lipa bo mało łupie i mało cyka :lol:
Rozmowa na poziomie wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami wielkanocnymi...
Głośnik ma parametry, ściśle określone, jakość wykonania... też można sklasyfikować tak samo jak użyte materiały. Pod tym względem możemy ocenić czy głośnik jest lepszy czy gorszy lub/i czy pasuje nam do jakiegoś planu zamieszczenia go w konstrukcji.
Ucho ludzkie jest bardzo zawodne nie mniej jednak robiąc konstrukcje dla siebie można się w dużej częsci nim sugerować, jednak robiąc coś dla kogoś hmm można powiedzieć, że ile par uszu tyle opini. I nie można mówić, na podstawie brzmienia że głośnik x lepiej gra niż głośnik y tylko dlatego, że tak słyszysz. Jedynie można powiedzieć że tobie bardziej odpowiada, podoba się (czy to co tam jeszcze) brzmienie przetwornika...
Mówiąc, że coś jest lepsze tylko i wyłącznie na podstawie własnych odsłuchów można wprowadzić wielu ludzi w błąd.
każdy ma prawo do swojej własnej opinii ,ale nabiera ona rzeczywistej mocy tak naprawdę dopiero wtedy gdy poparta jest argumentami.
.. a jedyne sensowne argumenty to parametry.
Nie wlasne widzimi sie. Skoro ten "dres" stwierdzil z enie gra to dobzre to znaczy ze tamtem spzet byl poprostu gorszy wg niego. I co teraz?
No to mam kolejne spostrzeżenie. Jeszcze kiedyś, jakieś 2 lata temu, nikomu nie przyszłoby na myśl, aby porównywać produkty malutkiej firmy STX z produktami, co by nie było dużej renomowanej firmy Vifa. A teraz jak sami widzimy, dyskutujemy co jest lepsze a co gorsze. To dobry znak dla STX'a. Może kiedyś firma urośnie i stanie się bardziej znana na świecie.
A co do wyboru to chyba każdy ma jakieś tam swoje preferencje słuchowo, wzrokowe i wybierze to co mu bardziej pasuje.
A tak poza dyskusją wiecie, że STX zlikwidował sklep na Wolumenie :( co mnie zmartwiło.
Jeszcze kiedyś, jakieś 2 lata temu, nikomu nie przyszłoby na myśl, aby porównywać produkty malutkiej firmy STX z produktami, co by nie było dużej renomowanej firmy Vifa. A teraz jak sami widzimy, dyskutujemy co jest lepsze a co gorsze.
a nie pamiętasz dyskusji nad mega niskimi zniekształceniami starej AJ, czyli tak naprawdę AKXa w starej odsłonie ?
Chciałbym aby takich porównań było jeszcze więcej, aczkolwiek aby wynikały one z porównania jakości wykonania, wrażeń odsłuchowych, a nie ceny tak jak to się dzieje teraz.
Zamieszczone przez devolt
To dobry znak dla STX'a. Może kiedyś firma urośnie i stanie się bardziej znana na świecie.
Ta firma i tak sporo eksportuje i nie jeden ich głośnik gra w niejednej "haj endowej" konstrukcji typu Eryk Concept i to można uznać za dobry znak, rosnące ceny już niestety nie.
Zamieszczone przez pegelmesser
.. a jedyne sensowne argumenty to parametry.
i znów się zaczyna, porównaj mi w takim cokolwiek lampowego.
Miałem nadzieja że porównywanie głosników na podstawie TSów już minęło, ale jednak nie, więc teraz każdy winisd w dłoń i patrzymy alpierd sw803z na piedestał.
A co do wyboru to chyba każdy ma jakieś tam swoje preferencje słuchowo, wzrokowe i wybierze to co mu bardziej pasuje.
Tylko widzisz idea forum jest taka że nie każdy może wszystkiego dotknąć i posłuchać i niekiedy, a nawet bardzo często trzeba się opierać na opiniach innych ludzi, gdyby zakończyc wszelkie dyskusje porównujące głośniki, bo przecież i tak każdy ma swój gust i preferencje odsłuchowe , bardzo subiektywne, to po co to forum w takim razie?
A tak poza dyskusją wiecie, że STX zlikwidował sklep na Wolumenie :( co mnie zmartwiło.
mniej więcej z pół roku temu - masz refleks :)
Trudno się mówi, koniec kupowania prototypów za grosze :P
Zamieszczone przez pegelmesser
Nie wlasne widzimi sie. Skoro ten "dres" stwierdzil z enie gra to dobzre to znaczy ze tamtem spzet byl poprostu gorszy wg niego. I co teraz?
No niestety, widać jestem zupełnie nie w temacie, bo ja właśnie oceniam głośniki jedynie na podstawie tego co słyszę i co mi sie podoba, czyt. na podstawie własnego widzi mi się , a nie na podstawie wykresów, charakterystyk i parametrów, bo wg mojej skromnej opinii najważniejsze są wrażenia finalne, czyli jak usiądę w fotelu i włącze sobie straitsów to ma mi się podobać jak gra, a nie mam się cieszyć że zniekształcenia to 10^-5%, a charka jest płaska jak blat stołu mimo że gra tak sobie.
I co teraz? Egzystencjalne pytanie... Proponuję napisać książkę.
Halowin
a może jednak józefów?
[ Dodano: 2008-10-10, 12:49 ]
A tak w ogóle to kończymy OT, jak ktoś będzie chciał to mogę przenieść posty do nowego tematu, a póki co dyskutujmy na temat zmian w stxie i nowych głośników.
a ja wam powiem ze Trzaskowski razem z SW ostro pracuja i teraz firma coraz bardziej sie rozwija jakosciowo :P
zobaczycie za jakis czas co wykombinowali :P
Skomentuj