Mi osobiście w F155 najbardziej przeszkadzało podbarwienie wysokich. Słychac niestety materiał z jakiego został wykonany stożek wysokotonowy - styropian czy coś podobnego. Ogólnie głośniki sympatyczne, ale wymagają wg. mnie lekkiego tuningu w postaci podmalowania whizzera. Wysokie powinny się dać bezproblemowo wyczyścić.
No to jest dziwne. Miałem sporo papierowych głośników. Niektóre z czystej celulozy, niektóre z włókien bananowca, niektóre (Sonido) bardzo twarde, jakby zdrewniałe. Żaden nie był nawet odrobinę podobny materiałowo do stożka w F155. Mi on wygląda i brzmi jak jakaś twarda, zastygła pianka. Nie chce mi się wierzyć, że jest to czysta celuloza. Może jest z jakimiś domieszkami ?
Niema czegoś takiego jak "czysta celuloza" nawet w zwykłym papierze poza celulozą jest mnóstwo innych dodatków wiążących, wypełniających, wybielających, zmiękczających itp. Czysta celuloza jest albo w formie proszku albo włókien powstałych w wyniku przetwórstwa drewna - bez odpowiednich domieszek jest bezużyteczna.
Słychac niestety materiał z jakiego został wykonany stożek wysokotonowy - styropian czy coś podobnego.
to albo ty miales wadliwy glosnik albo masz mega sluch...
ja kompletnie nie slysze tam zadnego charakterystycznego brzmienia dla danego materialu... i dlatego wlasnie mimo ze to dobry glosnik wolalbym brzmienie typowo papierowego glosnika
Wiesz co ? Może problem w tym, że jestem przyzwyczajony do papierowego brzmienia. Często kopułki też mi szleszczą na wysokich.
PS. Sonido w tym względzie jest dość neutralny jak na papier. Jest wykonany z bardzo sztywnego materiału i daje on mało tego papierowego smaczku w porównaniu do np. Visatona B200 lub starych Alnicowych papierzaków
Jak odsłuchowo spisuje się na wysokich tonach? Obejdzie się bez wysokotonówki?
ale to nie szerokopasmówka! tylko midwoofer :)
---------- Post dodany o 19:40 ---------- Poprzedni post o 19:38 ----------
Kurczę za dużo mam pomysłów w głowie, ale ten głośniczek wygląda bardzo ciekawie.
Kiedy będzie można się spodziewać nowych wysokotonówek i w jakich granicach będzie oscylowała cena?
Dokładnie bez wysokotonówki to raczej ciężko będzie - no chyba że do "mowy"
Planujemy wypuścić do tego głośnika pj-te na magnesie 50mm i z frontem jakieś 70mm da to jakieś 86dB czyli jak znalazł do tego malucha cena też śmieszna bo jakieś 20-25zł
Planujemy wypuścić do tego głośnika pj-te na magnesie 50mm i z frontem jakieś 70mm da to jakieś 86dB czyli jak znalazł do tego malucha cena też śmieszna bo jakieś 20-25zł
Przydałby się nieco większy SPL w razie jakby była potrzeba niedrogiego WTW.
Skomentuj