Ktoś używal może takiego worxa? http://www.fixingswarehouse.co.uk/to...ter-1800w-240v
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Frezarki górnowrzecionowe
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaHmm, czyli frezy sa miekkie czy jednak zle siedza we wrzecionie? Moje jest calkiem niezleZamieszczone przez swiety1337 Zobacz postaPrzyczyn bicia może być wiele. Począwszy od silnika, przez łożyskowanie, a kończąc na frezie.
moja pierwsza frezarka byla uzywana wiec miala jakies tam bicie...
po zabawie z pierwsza nowa frezarka bylem zadowolony ze w koncu ladnie centruje mi frezy!
okazalo sie ze z czasem gniazdo jak i tulejka wyrabiaja sie i podczas dokrecania centrowanie frezu jest jedna wielka losowa!
z czasem sie okazalo ze podczas pracy taka frezarka pojawiaja sie luzy na wrzecionie. nie wiem czy na lozyskach, czy na obudowie czy na czyms innym...
po wsadzeniu w profesjonalne oprawki widac ze te frezy nie sa az takie zle!
pomijam przypadki wyraznie zle wlutowanych plytek...
i wracam do pytania pogromcy
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaczyli frezy sa miekkie
przy dlugosci roboczej 20mm i trzpieniu 8mm jeszcze sa OK
ale ten sam frez o dlugosci roboczej 50mm juz jest wyraznie za "miekki" i wpada szybko w wibracje!
dlatego takie frezy uzywa sie albo grubsze (sztywniejsze), albo wykonuje sie z innego materialu - np pelny weglik spiekany
juz na poczatku mojej kariery operatora cnc poznalem roznice w sztywnosci miedzy stalowa oprawka a weglikowa
Skomentuj
-
Pawel, to nie jest plastelina :)
Frezy tej dlugosci ale lepszej marki nie robia juz takich problemow, choc trzeba nimi pracowac z wieksza uwaga. Dla mnie to one bardziej sluza do wiercenia w grubych frontach niz typowego frezowania. Oczywiscie nie bez znaczenia jest tutaj sama jakosc frezarki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPawel, to nie jest plastelina
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaFrezy tej dlugosci ale lepszej marki nie robia juz takich problemow
Zamieszczone przez marian Zobacz postaPanowie, zdażyło się wam że łopatki frezu się odłamały?
I czy istnieje w ogóle taka możliwość przy frezowaniu w drewnie.
ukruszal mi sie w 2 przypadkach
1 - niedoswiadczona osoba wchodzila w material przed pelnym rozpedzeniem frezarki
2 - wpadalem na wkret czy gwozdz
ale kolega UKA ma dziwna zdolnosc do ŁAMANIA frezow!
te same frezy, ta sama frezarka, inna technika i inny operator :p
mi sie nigdy to jeszcze nie zdazylo
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postano nie, ale zwroc uwage przy jakich obciazeniach to pracuje i na jakim ramieniu.
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postano i sam sie przyznajesz ze jest roznica. a przeciez frezarka ta sama
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez gi Zobacz posta"Ciekawostka" dla pracujących dużo z frezami z węglika:
wydaje mi sie ze operator cnc najmniej odczuje to ryzyko z rakiem
Skomentuj
-
Nie na temat...Operator CNC napewno, ale hobbysta już pewnie bardziej
Inna spraw na ile to "straszak" a na ile faktyczne zagrożenie :)
Tak gdyby ktoś się zastanawiał co to za różnica 8mm czy 12mm we frezarkach ;-)
od góry: 12.7mm (1/2") spiralny, 12.7mm (1/2"), 8mm, 6.35mm (1/4"), 6mm
Last edited by gi; 16.12.2015, 10:20.
Skomentuj
-
Ktoś się orientuje czy istnieje jakaś dobra frezarka z takim samym rozstawem prętów co Graphite 59g716. Zatarło mi się to gówno miesiąc po zakończeniu gwarancji i nie wiem czy w ogóle chce się bawić w jego reanimacje. Gdzie ja miałem głowę kupując taki shit.
Wybór ogólnie do 500zł, może macie jakiegoś dobrego faworyta?
Skomentuj
-
8 lat temu kupiłem cos takiego
http://allegro.pl/frezarka-ferm-fbf-...820378339.html
Teraz weszły nowe modele i trudno powiedzieć czy rozstaw prętów jest taki sam. Tym fermem wyciąłem pewnie ze 200 otworów, czasem trafiały sie 5cm fronty, mam ją do tej pory. Wszystkie narzędzia mam z tej firmy, pilarki, taśmówki, wiertarki, szlifierki i jak narazie nic nie kuca.
Skomentuj
-
No raczej to kwota na kolejne rozczarowanie, bo za kwotę do 5-ciu stówek raczej kupisz tylko coś Graphitopodobnego.
A ze sprzętu markowego typu Festool, Makita, bosch, Dewalt to z używkami za taką kwotę chyba będzie ciężko(przynajmniej w dobrym stanie).
Na pewno taniej i chyba lepiej wyjdzie Cię wymiana łożysk, jeżeli to tylko one są powodem defektu.
Tylko nie wymieniaj na tanią chińszczyznę, a na porządne wysokoobrotowe.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta8 lat temu kupiłem cos takiego
http://allegro.pl/frezarka-ferm-fbf-...820378339.html
Teraz weszły nowe modele i trudno powiedzieć czy rozstaw prętów jest taki sam. Tym fermem wyciąłem pewnie ze 200 otworów, czasem trafiały sie 5cm fronty, mam ją do tej pory. Wszystkie narzędzia mam z tej firmy, pilarki, taśmówki, wiertarki, szlifierki i jak narazie nic nie kuca.
Ta Twoja frezarka ma jeszcze jedną zaletę- kupiłeś ją 8 lat temu. Marketowy chinol z tamtych czasów, a dzisiejszy to różnica pewnie Tak jak w Boschu pomiędzy niebieskim, a zielonym.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez czekin1 Zobacz postaNa pewno taniej i chyba lepiej wyjdzie Cię wymiana łożysk, jeżeli to tylko one są powodem defektu.
Tylko nie wymieniaj na tanią chińszczyznę, a na porządne wysokoobrotowe.
Poleciłbyś jakieś łożyska??Last edited by czarecki; 18.12.2015, 21:29.
Skomentuj
Skomentuj