Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez bingant
    spróbuj może lepiej sposobu na suszarkę, powinno pomóc na 100%
    Tylko uważaj z temperaturą, bo jak przegrzejesz to zobaczysz, co to znaczy pęknięcie.

Skomentuj

raczej spróbuje ze strzykawką boje się tego grzać bo fornir może się pokurczyć jeszcze bardziej i będzie zrywanko a tego bym nie chciał.

Skomentuj

nie trzeba tego przecież smażyć, tylko podgrzać przez 10 sekund i mocno docisnąć.

Skomentuj

strzykawka to zly pomysl - dziure zrobisz a i tak dobrze sie nie przyklei
          podgrzej suszarka lub zelazkiem i pozadnie przycisnij

a teraz juz wiesz dlaczego ja tak dlugo kolumny robie i dlaczego w pokoju :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
            strzykawka to zly pomysl - dziure zrobisz a i tak dobrze sie nie przyklei
            Pod skosem należy wprowadzić igłę wzdłuż włókien i zastosować rozrzedzony klej (dzięki temu igła nie musi być gruba) a następnie mocno docisnąć. Śladów naprawy po szlifowaniu nie zobaczysz. Metodę z grzaniem jednak bym odradzał, przynajmniej w tej chwili. Jest to kolejna alternatywa na taką naprawę, ale może nie być satysfakcjonująca. Fornir może jeszcze mieć zbyt dużą wilgotność, a przy takim podgrzewaniu wyprowadzi z niego błyskawicznie wodę, co z dużym prawdopodobieństwem zakończy się poważniejszymi pęknięciami.
            Co do wstrzykiwania kleju, to nie radzę używać cyjanoakrylów i podobnych, ma to być zwykły klej do drewna. Po lakierowaniu byłbyś zmartwiony jak to bywa widoczne.

Skomentuj

Moja metoda to podgrzanie punktowo żelazkiem przez kawałek forniru tak żeby nie został ślad po stopie żelazka i mocne dociśnięcie.

Skomentuj

zrobiłem na żelazko i chwyciło, jak jutro będzie trzymać to lakier na to i spokój...
                ile warstw dajecie ? ja myślę natryskiem 3 warstwy prysnąć... i jak jest z lakierowaniem drewna ? analogicznie do samochodówki (bezbarwny) czy stosuje się jakieś inne techniki ?

Skomentuj

slavOK,

Jeżeli w miejscu gdzie fornir dzwoni był klej, to ustaw żelazko na średnią temperaturę
                  i przejedź wolno z lekkim dociskiem po niedoklejce kilka razy najlepiej przednia trójkątną częścią.

Mikropękniecia to efekt oczywiście.... naprężen dotyczy często twardych fornirów, nic z tym już nie zrobisz, jeżeli są małe to możesz je tuszować woskiem, ale takim który można lakierować.

[ Dodano: 2010-11-14, 22:04 ]
                  sie spóźniłem z tym żelazkiem.

[ Dodano: 2010-11-14, 22:09 ]
                  To zalezy od lakieru jaki użyjesz i od tego czego oczekujesz. Palisander szybko sie zalewa, efekt nie zawsze pożądany.

Najczęściej przy profesjonalnych lakierach idzie podkład 1-2 warstwy i na to lakier np. 2 warstwy, sa też lakiery full profesjonale(dosyć drogie)do lakierowania techniką lakier na lakier.

Skomentuj

slavOK, tylko tym razem nie spiesz sie i poczekaj z tym lakierowaniem.
                    nich sub postoi conajmniej tydzien w pokoju docelowym

Skomentuj

Podczepię małe zdjęcie Troelsa na temat zaokraglania wylotu BR

Skomentuj

jakos nigdy nie moglem znalezc odpowiedniego profilu butelki

Skomentuj

Nie na temat...
                          Paweł, musisz testować więcej butelek :P

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            jakos nigdy nie moglem znalezc odpowiedniego profilu butelki
                            Ja też. Wniosek - trza więcej pić, to i się butelczyna znajdzie :P

Skomentuj

Nie na temat...
                              Ta ma ciekawy kształt

Skomentuj

Panowie pytanko z serii szybkie :)

Gdzie kupię jakiś fajny kabel, chodzi mi o kabel dwie żyły w dwóch ekranach, potrzebuje z niego zrobić dość długi interkonekt tak na 8m, chodzi mi o kabel Z METRA, cena powiedzmy DO 3zł/metr, ew jak są jakieś dużo fajniejsze za 50gr więcej to też możecie podawać nazwy.

Skomentuj

Kolejne pytanie, istnieje coś takiego jak szpachla albo podkład w sprayu?

Krótko mówiąc chcę pomalować stalową blachę na czarno .. Wiadomo, że od razu czarnym lakierem nie za bardzo mogę psiknąć, chciałbym do tego jakiś podkład. Jeśli nie to jak to zrobić? :)

Skomentuj

Np. - http://allegro.pl/farba-podkladowa-c...506968933.html

Skomentuj

OK, na to czarny lakier, a potem jeszcze musi być bezbarwny?

Skomentuj

jest cos takiego jak szpachla natryskowa w sprayu
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Kolejne pytanie, jakiej grubości blachę ALUMINIOWĄ potrzebuję na SPÓD do wzmaka, będzie przymocowana tylko na dwóch przeciwległych bokach. Musi unieść uniampa, radiator, no i trafo 250VA.

2mm wystarczy, czy musi być 3mm?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X