Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wklejam to tutaj, ponieważ nie jest to konkretnie o klejeniu ale temat w sumie również tego dotyczy, a dokładnie obróbki forniru po klejeniu.

Na szybkiego okleiłem HDF-em starą obudowę aby pokazać że frez z łożyskiem jest fajny :)
    Użyłem do tego celu frez z rozwalonym już łożyskiem, widać wtedy bardziej co się może stać gdy nie użyjemy taśmy.

Fornir jabłoń indyjska:

...nawet nie trzeba szlifować tylko od razu kleimy kolejny bok.
    Tym razem orzech amerykański:

Nakleiłem pasek taśmy aby w razie wypłynięcia kleju nie ubrudził on forniru.
    Drugi pasek niżej naklejony został po to aby oprzeć o nie łożysko (widać na filmie), aby frez nie zebrał forniru jak zrobił to z HDF-em.
    Oczywiście to łożysko jest rozwalone, dlatego tak dużo zbiera.

Zdążyłem zanim bateria padła :p

- - - - - aktualizacja - - - - -

I niech mi ktoś teraz wmówi że gość z tego filmiku nie robi tego specjalnie, pokazując że frez tak szczępi fornir :thumbdn:

Skomentuj

panowie, potrzebuje pomocy
      w zwiazku z tym ze nic ze soba nie mam, potrzebuje aby ktos sprobowal wiercic trzpien w zuzytym frezie np dedry
      mam pomysl na wykorzystanie tego, ale musze wiedziec czy da sie to latwo obrabiac

Skomentuj

Opisz dokładniej o co chodzi, wzdłuż w poprzek. Dedra ma akurat dość miękkie trzpienie ale to kwestia narzędzia skrawającego.

Skomentuj

osiowo otwor zrobic
          i ewentualnie zrobic naciecia

mam plan zrobic tulejke redukcyjna do malych frezow

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            I niech mi ktoś teraz wmówi że gość z tego filmiku nie robi tego specjalnie, pokazując że frez tak szczępi fornir

Reklama "swojego" będzie zawsze najlepsza. Dodatkowo gość zrobił większe zbliżenie na fornir po frezarce.... a po nożu niezbyt.... Generalnie to jestem zaciekawiony tymi nożami do forniru - ciekawi mnie co taki dobrej jakości nóż potrafi i jak wypada w stosunku do frezarki - w szczególności przy obróbce w poprzek włókien.... bo coś mi to za ładnie wygląda na tym filmiku.

Ja obecnie kupiłem sobie "jednorazówki" dedry - i robią robotę w miarę OK... Po frezowaniu delikatnie papierem na klocku i jest gitara. Przy droższych frezach nie ma mowy o dodatkowym szlifie :) Kolo na filmiku zdecydowanie używa jakiś nieźle dojechany frez, żeby pokazać wyższość swojego produktu.

Skoro już Mariano rzucił temat noża do fornirów - Ktoś się bawił taką zabawką ? ( można prosić o jakieś cenne uwagi i opinie - firmy, modele ? )

Skomentuj

Koleś na filmie ma zdecydowanie tępy frez. Ostre i zadbane narzędzie nie spali materiału. Podejrzewam że na oklein ie dębowej wzdłuż słoi by poległ nie mówiąc o jakieś twardej sztucznej .
              Zresztą mam w pracy nóż do obróbki tzw. obrzeży i nie zawsze jest wesoło.
              Last edited by sylvek; 07.02.2015, 21:15.

Skomentuj

Tępy frez to mało powiedziane :) Używałem niedawno bardzo tępego frezu ale efekt był o niebo lepszy niż na tym filmie.
                Wg mnie gość ma też oczywiście celowo ustawioną za niską prędkość obrotową.

Skomentuj

Witam!

Czym najlepiej pociąć na wymiar radiator w sztandze?
                  Piłą taśmową czy frezarką?

Radiator będzie na zewnątrz obudowy.

Skomentuj

Pila z tarcza do alu, albo na frezarce, zalezy jakie masz narzędzia. Frezem tarczowym tez by uciął. Dokonczyc flly cuterm., bedzie dobrze

Skomentuj

zdecydowanie pila tasmowa
                      a frezarka mozesz go wykonczyc

Skomentuj

Dziękuję za rady.

Teraz muszę znaleźć kogoś we Wrocławiu , kto dobrze potnie radiator i nie zedrze ze mnie skóry. :-)

Radiator to metrowej długości profil C30545.

Skomentuj

pracowalem na takiej pile i wiem jak to szybko idzie...
                          nie wiem ile to kosztuje, ale slyszalem ze ktos narzekal ze kasowali go za jedno ciecie 1zl

jakbys sie postaral to reczna frezarka mozna to wyrownac

ja sie meczylem z wyrzynarka. masakra! ale sie dalo
                          pozniej wyrownywalem frezarka. ale frezowanie bokiem frezu odpada - wygina zebra :/

Skomentuj

Po tarczy nawet wykanczac nie trzba jak bedzie ostra. Mnie za 2 ciecia i 4 wyrownania skasowali 60zl chyba, na pewno nie mniej, ale zrobili to idealnie.

Skomentuj

W miarę ładnie też idzie na zwykłej pile (jak masz specjalną tarczę do alu to lepiej ale i węglikiem do drewna dają radę) - tylko trzeba uważać.

Skomentuj

Alternatywa do frezowania...

... czy tez naiwne myslenie?

Z racji braku frezarki przyszedl mi do glowy pewien pomysl, na to, w jaki sposob poradzic sobie z ladnym osadzeniem glosnikow. Glowkowanie sprowadzilo mnie na pewien tor i w sumie... nie widze, zadnego ALE. Brak doswiadczenia pewnie mydli mi nim oczy, ale coz, zawsze warto spytac

Zamysl jest taki...:

1. Wycinam wyzynarka otwor na glosnik w plycie MDF, w ten sposob jak wszyscy "chorzy" na brak frezarek - czyli glosniki wystajace poza plaszczyzne frontu.
                                2. Obrysowywuje olowkiem wyzej wspomniany, osadzony wczesniej glosnik. Wyjmuje go i przechodze do wycinania wyzynarka po obrysie.
                                3. W ten sposob uzyskuje piersien.
                                4. Wklejam go na odpowiednia glebokosc, w miejscu gdzie widocznym okiem glosnik sie wyrowna z plaszczyzna.
                                5. Efekt frezowania bez frezowania?

Wydaje sie to za proste i za banalne.

Czekam na rozwianie pomyslu z glowy :)

Skomentuj

To zrób i pokaz
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Chyba muszę zrobić porządki, bo milion wątków się tworzy w tool boxie i ciężko podstawowe tematy znaleźć :)

Skomentuj

A czy moge dowiedziec sie na jakiej zasadzie moj topic trafil do "off-ow"? W ktorym miejscu naruszyl regulamin? Jest w zlym dziale? Czy moderacja robi selekcje tematow wedle wlasnych upodoban? Prosze o sprostowanie.

Skomentuj

Dział tool box ma być bazą wiedzy a nie gdybaniem, które może znaleźć się w offtopicu. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez rutkose Zobacz posta
                                          1. Wycinam wyzynarka otwor na glosnik w plycie MDF, w ten sposob jak wszyscy "chorzy" na brak frezarek - czyli glosniki wystajace poza plaszczyzne frontu.
                                          2. Obrysowywuje olowkiem wyzej wspomniany, osadzony wczesniej glosnik. Wyjmuje go i przechodze do wycinania wyzynarka po obrysie.
                                          3. W ten sposob uzyskuje piersien.
                                          4. Wklejam go na odpowiednia glebokosc, w miejscu gdzie widocznym okiem glosnik sie wyrowna z plaszczyzna.
                                          To co opisałeś nie ma sensu, od choćby z racji mniejszej średnicy "pierścienia" od średnicy "pseudofrezu" o grubość noża wyrzynarki.

Takie rzeczy robi się z HDF-u lub grubszego MDF-u (w zależności od grubości kosza głośnika).
                                          Na froncie obudowy robisz otwór na głośnik, a następnie przyklejasz kolejną płytę na front (o grubości kosza głośnika) z wyciętym otworem o średnicy kosza.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X