Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kołki zmienić. Wzorów jest od chol.. niby wszystkie takie same, ale każdy się inaczej trzyma. Fisher UX się dobrze trzyma w słabych materiałach (sprawdzone). Zawsze pomaga oczyszczenie otworu (sprężone powietrze jest dobre) a jak nie pomoże, to zapakuj do środka klej montażowy. A w ogóle z czego ściana i co wieszasz?

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
      Kołki zmienić. Wzorów jest od chol.. niby wszystkie takie same, ale każdy się inaczej trzyma. Fisher UX się dobrze trzyma w słabych materiałach (sprawdzone). Zawsze pomaga oczyszczenie otworu (sprężone powietrze jest dobre) a jak nie pomoże, to zapakuj do środka klej montażowy. A w ogóle z czego ściana i co wieszasz?
      Też grzebalem w ścianach w starej kamienicy. Kołki fischera i wcześniej zalewalem klejem i ten sposób się sprawdza

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Cegła, z tym że tynk się sypie i dodatkowo zazwyczaj kołek cegły nawet nie chwyta.

To raczej nie problem kołków, z wiertła 6mm wychodzi 20mm...

Po wierceniu czysczę odkurzaczem, potem dookoła kołka daję drewienka i w razie potrzeby poliuretan, tylko że dużo kombinowania, a jak wyjdzie dziura, do której wchodzi palec, to niezbyt skuteczne...

Czasem też gipsuję szpachlą, ale znów trzeba czekać. Super byłby taki klej, co by łatwo wypełnił, obciążenia i tak małe zazwyczaj, ale montażowy nie wiem czy będzie dobry na tak wielkie dziury.
        Last edited by ampli; 24.08.2016, 19:18.

Skomentuj

Poszukaj po marketach budowlanych kleju poliestrowego tzw.: "kotwa chemiczna": http://www.tytan.pl/pl/produkty/evolution-i/ dozujesz go jak silikon.

Skomentuj

Zamieszczone przez czekin1 Zobacz posta
            Poszukaj po marketach budowlanych kleju poliestrowego tzw.: "kotwa chemiczna": http://www.tytan.pl/pl/produkty/evolution-i/ dozujesz go jak silikon.
            Ale aplikator starcza tylko na jedna robote, potem zywica zastyga i aplikator do wyrzucenia. To jest spory minus przy jednorazowych zadaniach.

Skomentuj

Ma dodatkowy aplikator, przynajmniej w wersji którą ja kupowałem.
              Poza tym dla upierdliwców, którym nic nie pasuje: Klej dwuskładnikowy CPS 300 - kotwa chemiczna-https://sklep.telka.eu/pl_PL/p/Klej-dwuskladnikowy-CPS-300-kotwa-chemiczna/522
              na końcu masz wymienne mieszalniki po 2,52 zeta.

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                Da się to gdzieś kupić? :)

Skomentuj

A bo ja wiem
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    Da się to gdzieś kupić?
                    jak za pierwszym razem to bylo wklejone to byla mowa ze to prototyp
                    ale od tego czasu moze sie cos zmienilo

zabawka idealna dla naszego zastosowania!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      jak za pierwszym razem to bylo wklejone to byla mowa ze to prototyp
                      ale od tego czasu moze sie cos zmienilo

zabawka idealna dla naszego zastosowania!
                      No nie wiem, jakoś mi się*wydaje że to będzie działać jedynie z małym frezem, na nie dużej głębokości i do tego baaardzo powoli. Frez 8mm wrzucony na 16mm i prowadzony "normalną prędkością" będzie przesuwał całe to ustrojstwo po stole bardziej niż frezował

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                        Da się to gdzieś kupić? :)
                        https://preorder.shapertools.com/
                        1500usd+100usd przesyłka w przedsprzedaży a normalnie 2100+100
                        Wydaje mi sie ze gi ma rajcie, bardziej do grawerki i detali niz do normalnego frezowania.
                        Piszą ze przedsprzedaż tylko w US a wiec ciekawe czy nie bedzie na 110V

Skomentuj

Mimo wszytko, większym problemem jest cena samego ustrojstwa, niz zasilanie 110v..

Skomentuj

Mam coś ostatnio problem ze szpachlą, nie wiem co robię nie tak, ale uzyskuję porowatą strukturę (coś jak pumeks), a podczas szlifowania papierem wychodzą wgłębienia, jak szpachlowałem pod fornir, to za bardzo się tym nie przejmowałem, ale teraz mam zamiar szpachlować nierówności przed lakierowaniem no i nie za fajnie to będzie wyglądało, wprawdzie mogę więcej zeszlifować, ale wtedy jest to na granicy przejścia do podłoża.
                            Kit to zwykły Novol, próbowałem metalową szpachelką i taką z tworzywa, tylko że ta druga już była trochę zużyta i dość porysowana, strzelam, że kit się do niej klei i przez to odrywa.

Lakier to akryl 2k kolor, na jakiej kończyć gradacji i czy na szpachli musi być jeszcze podkład?
                            Last edited by ampli; 08.09.2016, 20:45.

Skomentuj

Struktura po szpachli zawsze jest porowata. Szpachelkę musisz mieć gładką. W zależności od tego jak położysz szpachlę dobierasz gradację. Możesz zacząć nawet od P80, kończysz na P220. Podkład zawsze musisz dać, bez tego lakier jest nie do zrobienia. Tyle😉
                              Szlifuj, powierzchnia ma być gładka pod dłonią po drobnej gradacji, jak nie, szpachlujesz i ponownie szlifujesz do skutku aż się nauczysz lub będzie dobrze😉

Skomentuj

Ok, dzięki, jeszcze odniosłem wrażenie, że po 1 lepiej nie "jeździć" zbyt długo w jednym miejscu, bo kit się odrywa i chyba przez to miałem dziury, po 2 jak się za wcześnie zacznie szlifować, to cała robota jest od nowa...

Skomentuj

Lepiej pod lakier dać warstwę wykończeniowej szpachli i szlifowac drobniejszym papierem niż 220.

Skomentuj

Nie może ci się odrywać, coś jest źle. Postaraj się dobrze dozować utwardzacz. Szpachla musi dobrze wyschnąć, jak nie będzie się kleić możesz delikatnie nagrzać ją nagrzewnicą lub suszarką, po ostygnięciu szlifuj.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
                                    Lepiej pod lakier dać warstwę wykończeniowej szpachli i szlifowac drobniejszym papierem niż 220.
                                    Oczywiście. Pod lakier od P320 na sucho w górę, ale lakier na szpachlę nie bardzo. Po pierwsze powierzchnia jest nie do wyszlifowania, p drugie wyjdzie to po czasie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ampli, wrzuć fotki z tej roboty, co się da to podpowiem😉

Skomentuj

Jeden utwardzacz chyba miałem zepsuty, bo leżał bez zakrętki dość długo, na świeższym jest odrobinę lepiej.

PS Wie ktoś czym różni się utwardzacz Betox 50PC z czerwoną i zieloną zakrętką? Wprawdzie oba miałem z czerwoną, ale spotkałem też taki twór: http://novol.pl/wydarzenie/39/nowy-p...wka-multilight .

Ta była na tyle spartaczona, że nie ma co wrzucać, nawet widać pod lakierem, że szlifowane za grubym papierem (80 i 120).
                                      Na razie następna szpachla schnie, to może jeszcze potem zrobię zdjęcie przed szlifem i po.

Podkład musi być koniecznie akrylowy czy epoksydowy też ujdzie?
                                      Last edited by ampli; 08.09.2016, 22:52.

Skomentuj

Utwardza różnią się z reguły temperaturą aplikacji. Na jakie podłoże ten podkład, mdf? Lepszy akryl chodź epoksyd też może być jak już masz

Skomentuj

Heh, to niestety zaprawka, więc wolałbym na blachę położyć epoksyd, na to szpachlę i znów epoksyd, w zasadzie akryl też mogę nabyć, ale nie chcę od razu szaleć z taką ilością chemii, która pewnie potem zaschnie gdzieś na przysłowiowej półce.
                                          Przy podkładzie jakoś tak trochę kusi mnie spray, no ale nim ciężko będzie uzyskać grubszą warstwę.

Super to raczej nie będzie, ale po prostu chcę uniknąć rdzy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X