Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Moje Venus
Collapse
X
-
Na pierwszy ogień poszła sześcioboczna. I jak zwykle problem. BR sieje między 500 a 1200Hz. Próbowałem z różnymi opcjami i nie wiem co dalej. Po prostu nie wiem. I tak:
1. Obudowa pusta w środku.
2. Obudowa z jedną warstwą wełny mineralnej i parę warstw owaty na samym dnie.
3. W obudowie wstawiona przegroda nie na całej długości i wełna mineralna i owata na dnie jak w pkt. 2. oraz wełna silikonowa w "pierwszej komorze".
4. To samo co w punkcie 3 + wełna silikonowa w drugiej komorze.
5. Dla porównania zrobiłem pomiar na szybkiego w kolumnie dwudrożnej TAGA. Nie widać tu tego dziadowskiego rezonansu.
6. Zestawienie wszystkiego - trochę śmietnik ale wstawiam.
Nie mam pomysłu jak "ściąć" ten rezonans no bo przecież nie filtrem. Ciąć chciał bym między 2 a 3 kHz tak mi się wydaje. Ma ktoś jakieś pomysły?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaTemat do zamknięciaAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Męczę się z tym już od kilku miesięcy z przerwą na lato. Wiele opcji wygłuszania, przegrody itp. Ciągle praca - strych i babranina - spanie - praca.... zupełnie bez rezultatu. Żadnego kroku w przód. Co raz to nadzieja, że coś się ruszy i po pomiarze nie miłe rozczarowanie. Po prostu jestem już tym znużony. Brak motywacji, chęci itp.
Skomentuj
-
Ostatni pomiar był zrobiony na zupełnie nie "obliczanej", "zamkniętej przegrodzie - coś w stylu TL ale zupełnie odwrotnej (tak z czapki. Miałem przegrodę wzdłuż po skosie kolumny nie na całej długości i patrząc od góry podzieliło mi powierzchnię na mniejszą i większą część. Tak dla jaj mniejszą część postanowiłem zamknąć. Fale akustyczne leciały większą częścią w dół, następnie zawracały w górę i wydostawały się przez BR. Między ściankami wełna silikonowa. Konstrukcja z czapki. Zresztą rys u dołu to wszystko wyjaśni (przekrój wzdłużny).
Może jeszcze spróbuję pewnej opcji.
Skomentuj
-
No dobrze ,ale zdradź w końcu jakie założenia w tym projekcie poczyniłeś w tej "walce z wiatrakami" ?Cel aby wygasić pewne "krzaczki" na wykresie nie ma sensu i nie widać tego .Robota od końca zamiast od podstaw.Jak już to pokaż równolegle pomiar impedancji i dołącz obok do port response .Last edited by czart; 27.09.2017, 08:05.
Skomentuj
-
jesli chcesz możesz spróbować takiego ustawienia portu br
nie wiem jak wyjdą rezonanse
ale w teorii zejście na basie powinno byc lepsze i działanie takiego ukladu jako filtra dolnorzepustowego powinno poprawić chrakterystykę na wyższym paśmie , jednak duzo zalezy od ilości i miejsca umieszczenia materiału tłumiącego
taki układ jak Ci wyszedł i dalej ja proponuje to połaczenie linii transmisyjnej i bas refleksu MLTL
Skomentuj
Skomentuj