Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje Venus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak zwykle po dłuższej przerwie wracam do projektu. Tym razem zmieniłem koncepcję obudowy. Jedną zrobiłem na wzór oryginalnych a drugą o skośnych ściankach ale na bazie kwadratu. Niedługo pomiary i pierwsze próby. Cel: pozbyć się "krzaków" między 200 - 1kHz przy pomiarze portu.

Skomentuj

Na pierwszy ogień poszła sześcioboczna. I jak zwykle problem. BR sieje między 500 a 1200Hz. Próbowałem z różnymi opcjami i nie wiem co dalej. Po prostu nie wiem. I tak:

1. Obudowa pusta w środku.

2. Obudowa z jedną warstwą wełny mineralnej i parę warstw owaty na samym dnie.

3. W obudowie wstawiona przegroda nie na całej długości i wełna mineralna i owata na dnie jak w pkt. 2. oraz wełna silikonowa w "pierwszej komorze".

4. To samo co w punkcie 3 + wełna silikonowa w drugiej komorze.

5. Dla porównania zrobiłem pomiar na szybkiego w kolumnie dwudrożnej TAGA. Nie widać tu tego dziadowskiego rezonansu.

6. Zestawienie wszystkiego - trochę śmietnik ale wstawiam.

Nie mam pomysłu jak "ściąć" ten rezonans no bo przecież nie filtrem. Ciąć chciał bym między 2 a 3 kHz tak mi się wydaje. Ma ktoś jakieś pomysły?

Skomentuj

Na ściankę 1 cm warstwa filcu , a na to 2-3 cm wełny np. monacor MDM-3 lub MDM -4.Sama wełna nie jest najlepszym pomysłem .

Skomentuj

To jest rezonans portu BR, trudno bedzie Ci go usunac tlumieniem. Jedyna opcja, to offset portu.

Skomentuj

Co masz na myśli Pogromco?

Skomentuj

Za pomoca symulacji, trzeba znalesc optymalna wysokosc portu w obudowie.

Skomentuj

Aaaaa. No tak. Już wcześniej próbowałem znaleźć odpowiednie miejsce dla tunelu w poprzednich "kwadratowych" konstrukcjach i jednak nic to nie dało. Mam obawy, że znowu zmiana nie przyniesie efektu.

Skomentuj

Bo wszystko jest ze soba powiazane. Trzeba poswiecic czas, zeby osiagnac optimum. Poza tym za bardzo sie tym przejmujesz. Jak dasz port na tyl obudowy, to ten pik nie bedzie sie dodawal do calosci.

Skomentuj

Tak zauważyłem, że za dużo przywiązuję do tego wagi. Sprawdzę parę wersji i będę leciał dalej jak coś się wybierze.

Skomentuj

Pewna osoba podpowiedziała mi coś takiego, cytuję:

"A jesteś pewien, że to rezonans? Wymuś to przemiatanym sinusem i zobacz kiedy się pojawia prążek."

No aż taki dobry nie jestem. Jak to zrobić i czy robić?

Skomentuj

Niezwykle ciekawa rada. Przeciez jak robisz pomiar, to mozesz uzyc do tego sinusa. Podaj mi wymiary portu jaki teraz masz i wymiary srodka obudowy ( przekroj i wysokosc ).

Skomentuj

Obecnie jest tak:

Średnica BR około 8,5cm o ile dobrze pamiętam.

Ps. z dzisiejszego wieczoru:

Skomentuj

Temat do zamknięcia

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                              Temat do zamknięcia
                              Ależ czemu to tak? Beż żadnych dodatkowych kilku słów jak wygląda na dziś sprawa BR?
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Męczę się z tym już od kilku miesięcy z przerwą na lato. Wiele opcji wygłuszania, przegrody itp. Ciągle praca - strych i babranina - spanie - praca.... zupełnie bez rezultatu. Żadnego kroku w przód. Co raz to nadzieja, że coś się ruszy i po pomiarze nie miłe rozczarowanie. Po prostu jestem już tym znużony. Brak motywacji, chęci itp.

Skomentuj

Jak dla mnie to ten ostatni pomiar jest bardzo wporzo :) i glupio robisz, ze porzucasz projekt. Walisz glowa w mur zupelnie bez potrzeby. Koncz projekt i nie przejmuj sie tym BR, bo tutaj cala esencja jest w omnipolarnym dzwieku.

Skomentuj

Ostatni pomiar był zrobiony na zupełnie nie "obliczanej", "zamkniętej przegrodzie - coś w stylu TL ale zupełnie odwrotnej (tak z czapki. Miałem przegrodę wzdłuż po skosie kolumny nie na całej długości i patrząc od góry podzieliło mi powierzchnię na mniejszą i większą część. Tak dla jaj mniejszą część postanowiłem zamknąć. Fale akustyczne leciały większą częścią w dół, następnie zawracały w górę i wydostawały się przez BR. Między ściankami wełna silikonowa. Konstrukcja z czapki. Zresztą rys u dołu to wszystko wyjaśni (przekrój wzdłużny).

Może jeszcze spróbuję pewnej opcji.

Skomentuj

No dobrze ,ale zdradź w końcu jakie założenia w tym projekcie poczyniłeś w tej "walce z wiatrakami" ?Cel aby wygasić pewne "krzaczki" na wykresie nie ma sensu i nie widać tego .Robota od końca zamiast od podstaw.Jak już to pokaż równolegle pomiar impedancji i dołącz obok do port response .
                                      Last edited by czart; 27.09.2017, 08:05.

Skomentuj

Głównie chodziło mi o zminimalizowanie rezonansu ok 800Hz. Pobawię się jeszcze - namówiliście mnie.

Skomentuj

jesli chcesz możesz spróbować takiego ustawienia portu br
                                          nie wiem jak wyjdą rezonanse
                                          ale w teorii zejście na basie powinno byc lepsze i działanie takiego ukladu jako filtra dolnorzepustowego powinno poprawić chrakterystykę na wyższym paśmie , jednak duzo zalezy od ilości i miejsca umieszczenia materiału tłumiącego
                                          taki układ jak Ci wyszedł i dalej ja proponuje to połaczenie linii transmisyjnej i bas refleksu MLTL

Skomentuj

Czaruję...
                                          X