Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez szuler
    co to jest SD tak na marginesie?
    powierzchnia czynna membrany. zobacz taki parametr w danych glosnika. tutaj bylo ok 450-460cm2

a co do tego kolysania to jakos nie wierze :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      a co do tego kolysania to jakos nie wierze :P
      Zdaję sobie sprawę, że to brzmi jak opis na allegro: sub 25cm 10000W przesuwa ściany i burzy mury . W ŻYCIU bym nie uwierzył gdybym tego nie widział na oczy. Sam się zastanawiam co było powodem, jak pisałem przy normalnej pracy membrany bierne są dośś ospałe (są dociążone każda po 180g), a przy tej jednej częstotliwości latały jak głupie, a głośnik za to mniej się wychylał. No i jak te membrany latały (a są one na górze) to wtedy sub zaczął się kołysać. Muszę nagrać to na komórkę i będzie dowód :)

Pozdrawiam
      Szuler

Skomentuj

Monitor v4 zwrotka

Skomentuj

dolphin123, te cewki nie sa za blisko siebie?

Skomentuj

dobrze jest :P

Skomentuj

no jak dobrze to dobrze :smile:
              ja zrobiłem tak:

Skomentuj

tez mozna ale zobacz ze dolphin123, mial ograniczone miejsce

Skomentuj

chcialem robic na plytkach najpierw ale nie chcialo mi sie wiercic skrecac zaciskac paskow i stwierdzilem ze sie zmiesci wszystko na terminalu;]

Skomentuj

tak, gorzej tylko jak klej pusci :P
                    a pusci bo widze tam "termogluta"

Skomentuj

nic nie pusci=] mialem juz kilka razy tak zrobione, wysylane, DHL rzucal paczkami itd a zwrotka trzyma do dzisiaj, bylo tak w sph-176 i seasie 25tff

Skomentuj

lampucera ... może nie DIY ale będzie troche grzebania :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                          chcialem robic na plytkach najpierw ale nie chcialo mi sie wiercic skrecac zaciskac paskow i stwierdzilem ze sie zmiesci wszystko na terminalu;]
                          aj leń z Ciebie :wink:

Skomentuj

A ja zrobiłem tak:

Skomentuj

Zamieszczone przez Warg
                              lampucera ... może nie DIY ale będzie troche grzebania :)
                              spdif do kompa?
                              ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
                                aj leń z Ciebie :wink:
                                leń, nie leń, nie miałem nawet na to czasu specjalnie musiałem skończyć i posłuchać w końcu tego DXa.. :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                                  spdif do kompa?
                                  narazie do kompa, w przyszłości jako zewnętrzny DAC do jakiegoś CD :mrgreen: ogólnie do wybory jest podłączenie optyczne albo coaxialne do wyboru po przestawieniu zwory ale czego nie załatwi 2 pozycyjnym przełącznikiem :razz:

Skomentuj

Zebrałem zdjęcia z aparatu, zawsze lepsze niż z komórki. Na poniższych zdjęciach różne etapy budowy suba, z góry przepraszam za syf jaki widnieje na zdjęciach ale mieszkamy wciąż na budowie i siłą rzeczy często tak tam wygląda :). Co do suba do nie pytać się o śrubki - są tymczasowe! :). Na razie sub trochę pogra w takiej formie, w przypływie wolnego czasu dostanie fornir i inne bajery :)

Pozdrawiam
                                    Szuler

Skomentuj

Możesz już coś powiedzieć o dźwięku tego suba?? Jestem bardzo ciekawy jak to gra :grin:

Skomentuj

Jak już pisałem sub gra imponująco. Ma ciężko bo stoi w salonie 33 metry (prawie nieumeblowany jeszcze) otwartym na kuchnie 15 metrów i dalej otwarte na korytarz i klatkę schodową na piętro.. Mimo tego potrafi wytworzyć ciśnienie, o którym nie mogłem marzyć przy pierdziawce zwaną Koda-SW 1000. Największym atutem tego suba jest zejście, buda liczona jest na 21Hz i chyba do tylu schodzi. Płytka testowa do subów, która powodowała pierdzenie i odgłosy samego powietrza na Kodzie tu w żadnym miejscu się nie zająknie - odtwarza wszystkie częstotliwości, minus taki że razem z subem gra cały dom (szafka w kuchni, piekarnik w kuchni, półka szklana w łazience na piętrze itp.) - tu kłania się lepsza akustyka pomieszczenia ale to przede mną. W kinie jest dynamika i moc jakiej oczekiwałem, włączenie pokazówki THX gdzie w tle słychać nabiegające krowy powoduje że człowiek prawie wierzy że te krowy zaraz startują, a w innej pokazówce THX jak ludek przesuwa literę T to mam wrażenie że przesuwa ściany domu :). Bas faktycznie wtedy siada na klatę. Ale czasami w filmach jak dla mnie to mogłoby być jeszcze głośniej ale tu kłania się problem z moim amplitunerem, chyba jest nieco skopane wyjście na suba, już z poprzednim zauważyłem że trzeba ustawić wyjście na maksymalne zgłośnienie (+12Db) żeby w ogóle membrana w Kodzie się poruszyła. Tutaj nie ma tej sytuacji, do muzyki nic nie pogłaśniam i jest tak jak ma być. Ale do kina daję na maxa, brak przesterów (jeszcze nie udało mi się doprowadzić by ten głośnik zapierdział choć membrana lata jak głupia, uszy więdną a pies wariuje :) ) i jest bardzo głośno. Ale ja chciałbym jeszcze więcej, spróbuję go kiedyś z innym amplitunerem. Ale amplituner musi przyjść do mnie, sub jest niemobilny (baaaardzo ciężki) :). Co do muzyki do wystarczy dać go bardzo cicho by ładnie uzupełniał monitorki jakie na razie u mnie grają i w większości utworów nadąża za muzyką, na razie znalazłem dwie piosenki gdzie sobie nie poradził z szybkością basów ale to i tak nie mój repertuar. Jeszcze nie miałem okazji go porządnie posłuchać, napiszę więcej coś mądrego jak już będę po dłuższych odsłuchach..
                                        Dużo walczę jeszcze z ustawieniem i korekcją fazy, jej zmiana dużo daje - w miejscu odsłuchowym jest ładny mięsisty i dynamiczny bas, a w tym samym momencie w kuchni słychać tylko męczące dudnienie. I to na tyle chyba :)

Pozdrawiam
                                        Szuler

Skomentuj

Żeby nie było, że nic nie robię - uniamp+selektor+sumator:

Obudowa oczywiście TYMCZASOWA. I co ciekawe mimo, że jest plątanina kabli w głośnikach ZERO brumu :)

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2009-02-04, 17:06 ]
                                          bart210, jak zaladujesz zdjecie to mozesz rozwinac dodatkowe opcje z linkami. tam masz link miniaturki ktora odrazu przekierowuje do pelnego zdjecia - bylbym wdzieczny gdybys z nich skozystal. zawsze mniej klikania

[ Dodano: 2009-02-04, 18:09 ]
                                          Kiedyś je próbowałem wstawić na forum, ale nie działały. Ale skoro piszesz, że działają to następnym razem się poprawię :wink:

Skomentuj

Czaruję...