Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez pegelmesser
    Podejrzewasz ze cos skopałes?
    tak, zawsze trzeba brac taka opcje pod uwage
    Przelaczniki na kablekach mi sie nie podobaja, za dlugie, niezaekranowane.
    niestety "irkowe" przelaczniki sa trudno dostepne wiec musialem sie tak ratowac. a co do przewodow to bralem to co bylo pod reka. jak bedzie taka potrzeba to sie zmieni - jak narazie przeciez jeszcze tego nie uruchomilem ;]
    Zamieszczone przez Pawel S.
    Radiator zamontowany zle bo powinien byc o 90 stopni obrocony - dlaczego? - mysle ze to oczywiste.
    zobacz radiator od gory a nastepnie rozstaw srub w TDA - teraz powinno byc wszystko jasne ;]
    Limiter mocy w TDA? Eee..
    tak, jest taka opcja (4 czesci)
    Ogolnie ciezko licYc koszty czegos takiego, ja budujac urzadzenia elektroniczne jeszcze nigdy w zyciu nie bylem w stanie policzyc ile wydalem. Zreszta nigdy tego nie robilem - czasem bym musial na flaszki nawet przeliczac...
    no i dlatego podalem koszt jaki ponioslem dokupujac czesci (najdrozsze okazaly sie kondy MKT :| )
    bo np trafo dostalem od kolegi kilka lat temu a radiator jest ze starego procesora. na athlonie 2000 dawal rade wiec tutaj tez powinien sobie poradzic :roll:
    Zamieszczone przez vicher
    Może w obudowie całość będzie obrócona o 90'
    dokladnie o tym mysle. ale nie ze wzgledu na radiator tylko chce dac pokretla do gory - wygodniej bedzie

Skomentuj

tak, jest taka opcja (4 czesci)
      To nie zaden limiter tylko optyczny wskaznik przesterowania... na diodzie LED. (ja zrobilem na dwoch, jedna sygnalizowala obciecie gornej polowki, druga dolnej)
      Zastosowałes jakis uklad automatyki sterowania wentylatorem zeby sie nei krecil ciagle?

Obrocenie radiatoora o 90st nic nie daje bo musialbys miec panel regulacyjny z gory lub dolu panie mechanik..

Skomentuj

To nie zaden limiter tylko optyczny wskaznik przesterowania... na diodzie LED
        ale polaczenie do z fotorezystorem juz daje prosty limiter - zobacz dokumentacje tego ukladu

Zastosowałes jakis uklad automatyki sterowania wentylatorem zeby sie nei krecil ciagle?
        jeszcze nie. narazie podpialem go "na krotko" pod 12V. jak sie okaze ze taki radiator starcza i nie grzeje sie za mocno to wtedy o nim pomysle. bo jak sie okaze ze jest nie wystarczajacy to nie mialoby sensu :P

Obrocenie radiatoora o 90st nic nie daje bo musialbys miec panel regulacyjny z gory lub dolu panie mechanik..
        calosc bedzie w osobnej obudowie typu "wieza" (lub "tower" jak ktos woli po angielsku :P ) i regulacje mam zamiar dac wlasnie na gornej sciance. osobno poniewaz jak narazie nie wiem jaki glosnik zastosuje - zobaczymy co sie bedzie nadawalo jak go odpale i przetestuje

Skomentuj

ale polaczenie do z fotorezystorem juz daje prosty limiter - zobacz dokumentacje tego ukladu
          Nic tam o tym nie jest napisane...
          jeszcze nie
          no to juz za pozno, bo gdzie to potem wsadzisz i podlaczysz...

Skomentuj

Nic tam o tym nie jest napisane...
            przestudiuj schemat ;]
            no to juz za pozno, bo gdzie to potem wsadzisz i podlaczysz...
            to niby mialem go na plytke wmontowac? jak plytke trawilem to nawet nie myslalem ze bede cos takiego robil wiec miejsca nie przewidzialem ;] (plytka wytrawiona przy okazji jak dla jednego forumowicza poprawialem jego mostek TDA)

Skomentuj

co do limitera - to nie jest on przypadkiem tylko w tda7293 ?

Skomentuj

nie - chodzilo o prosty uklad jaki montuje sie na wejsciu/wyjsciu wzmacniacza. niema to nic wspolnego z sama kostka

Skomentuj

kompletny mostek TDA (brak limitera mocy) kosztem ok 30zl :twisted:
                  +smieci jakie miales... :wink:

Skomentuj

no ale mnie nic nie kosztowaly (poza miejscem gdzie przechowaly sie nawet 5-6 lat)

Skomentuj

dlatego nie mozna mowic ze zloze mostek za 30zl

Skomentuj

ekspresowa przesyłka z Polinku :grin:

Skomentuj

Wczoraj miałem do wyboru, fugowanie płytek w kuchni albo montaż włączników i kontaktów w salonie ale wycięte płyty MDF kusiły bardziej... :). Wydawało mi się, że zająłem się tym na chwilkę, po fakcie się okazało że siedziałem nad tym prawie 4 godziny :). Poniżej efekt (zdjęcia jak zawsze kiepskie bo z komórki).

Pozdrawiam
                          Szuler

Skomentuj

:shock: sub z 2 membranami biernymi?

Zamieszczone przez szuler
                            Wczoraj miałem do wyboru, fugowanie płytek w kuchni albo montaż włączników i kontaktów w salonie ale wycięte płyty MDF kusiły bardziej...
                            a co na to zona/wspolwlasciciel obiektu? :mrgreen:

Skomentuj

No i stało się. Właśnie dostałem paczke z głośnikiami. Na razie zastanawiam się nad obudowami. Monitory, czy może lepiej podłogówka? Jak coś wykombinuje to zamieszcze workloga.

Skomentuj

mi to wygląda na 2 głośniki i mb :mrgreen:

Skomentuj

opiola, brales z polinka czy innego zrodla? z czym bedziesz mogl brzmieniowo porownac ?

Skomentuj

Brałem z polinka. Brzmienie opisze w porównaniu do ARN150 i tego co słyszałem na AudioShow, ale to dopiero jak wymienie wzmacniacz i skończe budy i zwrotnice czyli za jakiś miesiąc.

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani
                                      mi to wygląda na 2 głośniki i mb :mrgreen:
                                      to już lepiej 2 x MB ;]

Skomentuj

i tu mam pytanie czy trzeba wytłumiać też w kolo otworów na głośniki??

Skomentuj

nic nie trzeba tlumic. wytlumic mozna w zaleznosci od potrzeby i twoich preferencji. najpierw posluchaj dopiero pozniej wkladaj wytlumienie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X