Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Paweł - narzeczona pogodziła się, że póki tego nie skończę to nie skupię się na żadnej innej robocie :). Po prostu muszę posłuchać jak to gra, przedtem nie zaznam spokoju :).
    Co do projektu to oczywiście jeden XXLS plus dwie membrany bierne. Membrany będą dociążone, całość strojona na 21Hz :).
    A wczoraj bawiłem się w puzle 3d, poniżej efekt :).

Pozdrawiam
    Szuler

Skomentuj

super
      szkoda ze juz zlozone bo jak dbasz o takie szczegoly to przydaloby sie zaokraglic krawedzie

Skomentuj

Spoko wodza, założone tylko do przypasowania i zdjęcia :). Dziś to zdejmuję, zaokrąglam i dopiero kleję .

Pozdrawiam
        Szuler

Skomentuj

i paczka od stx doszła :)

Skomentuj

Szuler a odliczyles pojemnosc jaka zajmują tak duze ilosci wzmocnien ?

Skomentuj

A ja robie cos takiego:

Nadstawki ala Line Array. Zastanawiam sie nad ulozeniem glosnikow pod katem 30*

Skomentuj

Wszystko policzone, docelowo chciałem zejść na 70 litrów. Tu raczej może być problem, że objętość będzie wciąż za duża, ale na to mam miejsce na dnie budy, tam można zawsze trochę litrów "dolać"

Pozdrawiam
                Szuler

Skomentuj

tak z ciekawosci ile litrow w przyblizeniu zajmuja wszystkie wzmocnienia?

Skomentuj

szuler, sprawdź czy powierzchnia otworów jest w okolicach parametru SD cm2 membrany tak żeby powietrze swobodnie przechodziło miedzy wzmocnieniami.
                    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

szuler, :shock: :shock: :shock: WOW! ale wzmocnien narobiłes!

Skomentuj

i dalsza cześć z budowy tym razem zwrotnica

Skomentuj

demolkaa, do czego zwrotka? Przypomina mi moja do 3way na stxach

Skomentuj

zobaczy wyzej na tej samej stronie :lol:

Skomentuj

No jo... Ślepy nie powinien wypowiadać się na forum :roll:

Skomentuj

Wzmocnienia zajmują w tym subie 7 litrów, po ich odjęciu wychodzę idealnie na 70 litrów pojemności. Całą buda jest już skręcona tak więc już nie będę sprawdzał czy powierzchnia otworów jest prawidłowa (co to jest SD tak na marginesie? :) ). W każdym razie wzmocnienia się sprawdzają bo obudowa jest mega sztywna, nieważne jaki poziom głośności - ściany nie grają.
                                Niedługo zdjęcia zamieszczę ale na razie w wersji roboczej, fornirem będę okładał dopiero za jakiś czas, teraz brak czasu. Budowę zakończyłem w sobotę około 1 w nocy. Jakieś pół godziny zajęło mi zniesienie tego czegoś z piętra do salonu :). W tym celu musiałem wymontować membrany bierne, żeby mieć za co chwycić budę ale oczywiście mimo tego nie byłem w stanie podnieść suba. Założyłem podkładki filcowe i go przesuwałem, zonk był na schodach, pokonanie tych paru schodków zajeło mi właśnie te pół godziny :).
                                Co do tego jak gra, to krótko - POTĘGA. To faktycznie musi schodzić do 21Hz... Mam taką płytkę testową do basów, gdzie stary sub przez większość czasu wydobywał z siebie pierdnięcia i nic więcej, a ten zagrał tak że masakra. A razem z subem grał cały dom, w zależności od częstotliwości w kuchni szyby w szafkach, szklana półka w łazience na piętrze, najgłośniej grał zaś... piekarnik :). Najlepszy był patent (muszę zrobić filmik bo to jest po prostu szok) jak przy pewnej częstotliwości sub zaczął się KOŁYSAĆ! Normalnie membrany wychylają się mniej niż głośniki, a przy tej częstotliwości membrany latały jak głupie i ten ważący kilkadziesiąt kilo sub zaczął podskakiwać w przód i tył! :)
                                Co do normalnego słuchania to jest potęga i zejście aż do dna, do muzyki generalnie też się nadaje ale trzeba go zdecydowanie ściszyć żeby uzupełniał pasmo a nie wychodził na pierwszy plan. Dodaje głębi instrumentom i przy większości piosenek nadąża ale oczywiście znalazłem takie utwory gdzie zdawał się nie nadążać - że tak będzie byłem już świadom w trakcie budowy. Być może jak mi zostanie materiału i czasu to gdy wymontuje elektronikę z suba na czas fornirowania to sklecę na szybko jakąś malutką skrzynkę by mieć porównanie jak gra w mniejszej budzie.

Teraz czas skończyć monitory na HDSach...

Pozdrawiam
                                Szuler

Skomentuj

Zamieszczone przez szuler
                                  ten ważący kilkadziesiąt kilo sub zaczął podskakiwać w przód i tył! :)
                                  No to jest jeszcze za lekki albo na czymś śliskim go postawiłeś.

Skomentuj

Podkleiłem mu podkładki filcowe żeby móc go przesunąć po parkiecie bez zniszczenia tego parkietu :).
                                    No i zdarzyło się to tylko przy jednej częstotliwości słuchanej z płytki testowej. Później już się to nie zdarzyło. Suba raczej zostanie na filcu bo czasem trzeba go przesuwać, a parkiet drogi... :)

Pozdrawiam
                                    Szuler

Skomentuj

Zamieszczone przez szuler
                                      A wczoraj bawiłem się w puzle 3d, poniżej efekt :) .
                                      Czto ręczna robota czy CNC?

Skomentuj

Ręcznie wszystko robione, piła elektryczna, frezarka, wyżynarka i wiertarka została użyta do puzli, a także pilnik i papier ścierny :). Jutro zamieszczę zdjęcia lepszej jakości.

Pozdrawiam
                                        Szuler

Skomentuj

Gratuluję cierpliwości i czekam na efekt końcowy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X