tom3kk czemu nic nie napisales i nie zamowiles tego wiecej... ? :???:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
marko3T jak Twoje ISIS ?? :)
Co do suba, miałem XXLS wiec wiem co to jest, bryły o wiele wieksze w BR drgały wiec jeden XXLS mają dwa skrzydła w postaci membran wyleci z pokoju :) dobrze czymś go dociążyć jeszcze. Nie wiem czy czasem Sonus Faber nie dawał czegoś do obudowy aby zwiekszyć mase.
[ Dodano: 2010-02-22, 23:23 ]
Ja wreszcie odnowiłem swoje ES7 :) Meczyłem je cały tydzien :) Oto efekty:
Oryginalne mozna zobaczyć w necie, moje wyglądały już strasznie, muszle były obtarte i dobite, pałąk brudny, kabel ochydny czarny, oryginalny padł po miesiącu uzytku, przez nie uwage w szkolej ławce(zahaczylem i poszedł ) :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez daniel69bo powiedz mi jakie ty masz pomysły jak na 3 ściankach jest otwór pod głośnik czy tam membranę a na czwartej miał być panel... wiec to nie jest takie łatwe...
Zamieszczone przez dolphin123tom3kk czemu nic nie napisales i nie zamowiles tego wiecej... ?
Skomentuj
-
daniel69,
http://audiohobby.pl/topic/1/62/4
Sub na Peerlessie z jedną MB wszystkie ścianki podwójne, komora na wzmacniacz kratownica na środku, spinała wszystkie ścianki ze sobą, ale jednak przy ekstremalnych uderzeniach dało sie wyczuć lekkie rozonanse. Bryła była wręcz pancerna więc jestem ciekaw jak będzie wibrowało u Ciebie. Że nie ma ścianek, są sczczatkowe.
Dawid-SS,
Isis czeka na whispermat, już liczyłem że dostane paczkę, ale podobno nie długo beda ją miał.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marko3TBryła była wręcz pancerna więc jestem ciekaw jak będzie wibrowało u Ciebie. Że nie ma ścianek, są sczczatkowe.
obudowa byl dosc duza i o dziwo malo co drgalo. zdziwilem sie troche ale i tak wzmocnienie bym dal
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.o dziwo malo co drgalo
Skomentuj
-
widzicie do Pawła trafił ze ściankami 18 mm a ja mam 40 mm... usztywnienia dam jakieś ale mimo wszystko mowie wam drgać mogą tylko i wyłącznie tył góra i dół bo przecież 2 boki maja membrany bierne i one się ruszają wiec obudowa na tych bokach nie drga totalnie nic tak samo jak i z przodu (gdyż te drgania nie maja racji bytu bo membrany wytracają wszystko)... tyle ścianek co na tych bokach zostało jest za malej wielkości i połączone w tych miejscach od razu z kolejnymi bokami a w rogach rzadko która obudowa drga... jeśli już to na środku płyt których tu przecież nie ma
a idąc dalej góra dostanie jeszcze jedna warstwę z litego drewna o grubości 30 mm (bo całość będzie obszyta skora a na gorze będzie lite drewno lakierowane) wiec górą też nie powinna drgać biorąc pod uwagę jej grubość, czyli połączenie góry dołu i tylu oraz może w jakiś miejscach z pozostałymi ściankami w 100 % powinno załatwić problem drgań
a co do masy pomyślimy nad dociążeniem ale nie sadze by było bardzo potrzebne sama obudowa puki co wazy 20 kg
hmm nagle tyle osób wypowiada się na temat xxls a jak pytałem o wasze opinie na temat tego głośnika to nikt nie raczył nic napisać :P wiec może PAWEŁ jako zaufana mi osoba napisze jeden post w tym temacie jakie były jego wrażenia - ten model co ja mam w br jest nie do zrobienia bo długość br 10 cm średnicy wynosiła by metr a dla mnie priorytetem w subie jest cisza (jeśli chodzi o szumy powietrza w br - a w membranach tego nie ma, oraz wygląd który z 2 membranami jest na prawdę imponujący)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez daniel69hmm nagle tyle osób wypowiada się na temat xxls a jak pytałem o wasze opinie na temat tego głośnika to nikt nie raczył nic napisać :P
Skomentuj
-
marko3T, ale to byla ogromna skrzynia jakies 60 litrow z 4 tunelami...
drgac, drgalo ale nie az tak bardzo jak sie spodziewalem po tak duzych sciankach i tak poteznym glosniku
Zamieszczone przez funiax1Miałem tego co Paweł, xxls12 8r w closed i drugi raz bym go nie ruszył, jednostajny i mulący bas niezależnie od wielkości obudowy.Ale innego modelu z MB nie słyszałem, ponoć jest o wiele lepiej.
2xMDS08 rozlozylo go calkowicie :P
Zamieszczone przez daniel69w zamkniętej... ?? przecież to głośnik do obudowy otwartej jeśli dobrze kojarzę model...
Skomentuj
-
ja powiem tak... testowałem tego xxls w różnych obudowach, z jedna i z dwiema membranami biernymi i mogę powiedzieć tak: ten sub jak dla mnie jest stosunkowo szybki - szybki nie jest ale nie muli i w żadnej budzie nie mulił z tych moich a testowałem 30-50 litrów. fakt do muzyki średnio się nadaje jeśli to sub ma służyć tylko do basu gdyż te głośniki chyba faktycznie powstały z myślą o kinie maja potężne moim zdaniem zejście które to przydaje się w wybuchach itdale natomiast jeśli mamy dobre kolumny przednie z wykopem itd to taki sub wyśmienicie spisze się jako uzupełnienie najniższych rejestrów (ps. z tymi dwoma membranami biernymi strojenie jest w granicach ok 25hz nie wiem dokładnie ale raczej jeśli już to na pewno nie więcej niż 25hz - dobrze tak??)... wcześniej miałem ravemastera bsw124 II - patrząc na niego wygląda komicznie i czasem dziwiłem się ze tak dobrze gra a membrana jest tak cieniutka i miękka ale do muzyki jak najbardziej był ok pod każdym względem i intertechnika 12" multidrive może nie schodził tak nisko jak ravemaster ale przez to nie był męczący na dłuższą metę, natomiast pod względem szybkości był najszybszym głośnikiem jaki do tej pory słyszałem i powiem ze taki bas jakby ciutke niżej schodził to byłby dla mnie idealny do muzy...
A ten sub powstawał z myślą o kinie bo sadze ze z HX2 akustyka nie będę narzekał na brak basu w muzyce... a jeśli się okaże że jednak, choć nie sadze to się nad czym pomyśli
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukaszdaniel69,
zapowiada się fajnie.
tylko co ty masz zamiar zrobić z tą "skórą" na górze? Masz już jakiś pomysł?
Zamieszczone przez lklukaszdaniel69,
btw: jak jesteś z komorowa obok wawy wpraszam się na odsłuch :mrgreen:
a teraz wykończony w 99% bez wklejonej góry:
Skomentuj
-
Pawle ...to był (i jest nadal ;p) ...laminator biurowy formatu A4 ... w orginalnej obudowie nienadaje się do laminowania PCB,
1. za niska temp
2. jak już podmienisz rezystorek i podniesiesz temperature na wałkach to wtedy rozpłynie sie plastikowy korpus laminarki,
dlatego przez jakis czas po prostu zmieniłem plastiki które trzymają wałki na blaszki ...ale po pewnym czasie okazało się ze ciepło po blaszkach przenosi się na korpus i ..zaczyna się rozpływać obudowa......
dlatego rozbebeszyłem to całkiem, wywaliłem zabezpieczenie termiczne z grzałek, zrobiłem nowy korpus i teraz jest luks malina....
Skomentuj
Skomentuj