Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z ARTĄ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"U mnie całkowita rezystancja szeregowa jest na poniżej 0.1om co jest do pominięcia."

Zmiana temperatury otoczenia o 1 st. cel. ma większe znaczenie niż 0.1 ohm na R szeregowej

dlatego też mogliby do arty zaimplementować moduł zmiany parametrów TS funkcji zmiany temp. uzwojenia cewki

Skomentuj

Po co?

Skomentuj

Po to żeby wiedzieć jak precyzyjnie zestroić obudowę i zwrotnice dla danej (przybliżonej mocy-wpływ na RE cewki). Według mnie najlepiej jest zmierzyć TS głośnika tuż po odłączeniu najczęściej używanego poziomu głośności/mocy/ciepła wpływającego na RE cewki i na tej podstawie dokonywać projektowania zwrotnicy jak i strojenia obudowy. Ale to może rzeczywiście szczegół, tak czy siak ARTA jest rewelacyjna w swej cenie.

Skomentuj

chłopaki można gdzieś w sieci znaleźć pełną wersję?
          już znalazłem
          Last edited by djrobo; 13.07.2014, 13:19.

Skomentuj

Globusmały:
            Precyzję się chwali. Jednak trzeba zdać sobie sprawy że jeżeli chcesz tak dokładnie wszystko wystroić to weź pod uwagę inne rzeczy które wpływają na końcowy efekt. Choćby szczelność i sztywność obudowy. Poza tym, nie wiem czy kiedyś to sprawdzałeś, ale np. nowy głośnik z pudełka, którzy rzekomo powinien mieć Fs 50Hz ma w rzeczywistości 70Hz. I to nie byle jaki...
            Także nie ma co skupiać się na jednym parametrze olewając inne

Skomentuj

Ivo dołączył do forum. Nie będzie odpowiadał zapewne na każde pytanie, ale te ciekawsze mogą go zainteresować i zabierze głos.

http://www.diyaudio.com/forums/multi...7-arta-17.html

Skomentuj

Przydalaby mi sie opcja, ktorej w Arta nie znalazlem. Nagrywanie dzwieku z plikiem kalibracyjnym mikrofonu :)

Skomentuj

Witam,

mam problem którego powtarzalność właśnie zauważyłem. Dołączam dwa zrzuty ekranu go przedstawiające:

Chodzi o to, że nieważne jaki głośnik mierzę, czy niskotonowy czy wysokotonowy, nie ważne z jakiej odległości, to zawsze mam na pomiarze "śmieć" zaznaczony jako 2. Wydaje mi się, że prawdziwemu pierwszemu odbiciu odpowiada obszar zaznaczony jako 1. Co ciekawe, praktycznie zawsze jest on w tym samym miejscu na osi czasu licząc od początku impulsu. Holm, który bramkę zakłada automatycznie na podstawie pierszego odbicia (opcja) robi to dokładnie w tym samym miejscu. Mocno ogranicza to od dołu analizę pasma (od ok 500 Hz) bo pomiar jest w krótkiej bramce. Co to za cholerstwo. Miejsca mam sporo i różnie ustawiałem mierzone zestawy. Nie mam pojęcia. Czy jest możliwe aby wkładka łapała jakiś rezonans od półmetrowej aluminiowej rurki w której jest umieszczona? A może to mój blaszak za bardzo hałasuje ? W akcie desperacji obłożyłem go nawet kołdrą ale nic to nie zmieniło. Czy nasuwa Wam się coś co pozwala znaleźć przyczynę powstawania tej powtarzalnej wady przy moich pomiarach ?

Pozdrawiam.

Skomentuj

Ponieważ nie ma zdjęć systemu na jakim mierzysz obstawiam rezonans czegoś.

Skomentuj

Co mam pokazać ?

Statyw DIY dla monitora o wysokości takiej aby uzyskać mnie więcej jednakową odległość od sufitu i podłogi. Panasonic w aluminiowej rurce. Ostatnio eksperymentowałem i dokładałem kolejny metrowej długości element aby odsunąć go od pionowego elementu statywu. Żadnej poprawy. Na jaki rezonans stawiasz? Mikrofonu/statywu czy czegoś w pomieszczeniu ? Miejsca tam sporo ale może faktycznie coś jeszcze oprócz głośnika się odzywa...
                      Last edited by Jacek Zieliński; 12.10.2014, 12:06.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                        nieważne jaki głośnik mierzę, czy niskotonowy czy wysokotonowy
                        Zamieszczone przez Artmag Zobacz posta
                        obstawiam rezonans czegoś.
                        Więc raczej nie rezonans. Może raczej po uruchomieniu pomiaru karta po czasie generuje jakiś śmieć. sprawdź może na innym kompie jak masz dostęp.

Skomentuj

Nie mam innego kompa. Firmowy laptop się nie nadaje bo ma tylko wyjście na słuchawki a karty USB nie kupię. Soundblaster Live 24 w blaszaku sprawuje się idealnie. Stała latencja a pomiar w pętli samej karty równiutki. Robiłem to jakiś czas temu i sprawdzałem tak na standardowych sterownikach jak i Asio4All, bez różnicy.

Skomentuj

Rozumiem że przy pomiarac siedzisz za mikrofonem lub głośnikiem. Oklej izolacją rurkę pionową statywu gdzieś tak po środku. Postaraj się wzmocnić statyw w pionie. Jeżeli korzystasz z pre sprawdź zasilanie. Unikaj szyb i żyrandola.

Skomentuj

Ustaw cały sys po przekątnej pokoju i mic nie prostopadle do sufitu-podłogi tj. np. skierowany o 15st. w dół i kolumnę/głośnik oczywiście wprost proporcjonalnie do tego ustawienia. wytłum wszystko dookoła sys jak np. narzucaj poduchy na podłogę, pozawieszaj koce na krzesłach itd...

Skomentuj

po 1 zacznij od pomiaru bliskiego i patrz na impuls. Nastepnie stopniowo oddalaj mikrofon i patrz co sie dzieje.

Skomentuj

Jacek wszytko jest dobrze. Ten pierwszy pik to odbicie od podłogi. Umieść kolumnę z przetwornikiem dokładnie w połowie między podłogą a sufitem - odrobinę wydłużysz bramkę. Wykładanie kocami itp podłogi sobie odpuść. W średniej wielkości pokoju pomiar rzeczywisty od 500Hz jest wystarczający. Ja mam w salonie sufit na 2,8. Dzięki temu schodzę spokojnie do 400Hz z 1m.
                                  Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Cześć,

Kurcze, ale monitor stoi na podstawce ze zdjęcia...

Skomentuj

Teraz zerknąłem, że masz bardzo krótką bramkę (1,5ms). Sprawdź czy może żyrandol jest blisko lub krawędź krzesła? Powinieneś ustawić minimum 2ms. U mnie bramka wynosi 3,6ms. Teoretyczny pomiar rzeczywisty od 280Hz
                                      Jaką ustawiasz f. próbkowania oraz długość próbki?
                                      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Tak, żyrandol jest w pobliżu. Pomieszczenie jest dosyć duże ale to tylko poddasze użytkowe i nie mogę się od niego zbytnio odsunąć aby nie wpakować się pod skosy dachu. Mam kartę Live 24 i ustawiam 48 lub 96 - jakoś nie zauważyłem różnicy w pomiarach. Z długością próbki też eksperymentowałem ale nic to nie zmieniało. O widzisz, u ciebie jest elegancko. Podobnie wychodzi u Pogromcy na pomiarze, który mi kiedyś udostępnił.

Skomentuj

Ktoś może wie czy w Arta można zaimportować przebieg SPL z pliku frd ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X