Zamieszczone przez Shiver
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wątek motoryzacyjny
Collapse
X
-
-
Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz postaJeśli będziesz chciał sprzedać dobry pewny samochód, to oddasz go za cenę typowej okazji z allegro, świeżo sprowadzonej od emerytowanego niemca?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz postaJeśli będziesz chciał sprzedać dobry pewny samochód, to oddasz go za cenę typowej okazji z allegro, świeżo sprowadzonej od emerytowanego niemca?
Niestety ale w pewnym sensie tak jest. Jak ktoś sprzedaje auto to zwykle jest to już zmęczony kapeć a jak jest zadbane, w dorbyms tanie to albo go nie sprzedaje albo przy sprzedaży dużo traci bo nikt za stare auto nie da mu takiej ceny jak za kilka lat młodsze świeżo sprowadzone do dziadka z niemiec.
Dajmy na to mój wóz jest dla mnie wart minimum tyle ie za niego zapłaciłem a nawet trochę wiecej bo w czasie 3 letniej eksloatacji wpakowałem do niego 2 komplety nowych opon, rozrząd, sprzęgło, akumulator, świece żarowe, hamulce przód i tył, rure wydechową z tłumikiem końcowym (walkera nie jakiś syf), piastę jednego koła, spręzyny z przodu, nabiłem klime, wymieniłem drążki w zawieszeniu z przodu i z tyłu + tyleje pływajace na wahaczach na markowe Lemfordera a nie tanioche po 20zł i jeszcze parę inncyh drobiazgów.
I teraz powiedz mi czy za tego mojego starego kapcia, który wygląda jak ostatni rzęch bo jest troche poobijany i ogólnie go nie myję bo po co, dasz mi dajmy na to 15k ? Bo ja tyle w niego kasy wsadziłem, że mi się nie opłacałoby sprzedawać taniej. Czy byś mnie wyśmiał i poiedział, że na allegro takie same chodzą za połowę tej ceny i poszedł i kupił od dziadka z wehrmachtu 4 lata młodszą 406'tke po lifcie, z silnikiem HDI itp.
Prawdopodobnie kupił byś od dziadka nie patrząc na to, że "epopeja" którą ja przeszedłem z wymianami i tak cię czeka. Każdego czeka czy kupuje peugota czy audi lub VW stare 10l rzęchy to idealny moment na totalne rozsypywanie sie wszystkiego co jeszcze od nowości nie było wymienione.
Skomentuj
-
A4 to przeciez bardzo ciasne auto. Jakosc materialow jest bardzo dobra, ale wzorem niezawodnosci to tez one nie sa. 407 jest autem po prostu wiekszym, a silniki HDI uznaje za lepsze niz 2.0TDI z audi.
Dwa lata temu rodzice kupili Scenika z konca 2005 z oryginalnym przebiegiem 80tys. Silnik 1.5 dci. Z oplatami kosztowal ich 23tys. Auto jest bardzo przestronne i wygodne, 5 pelnych foteli i spory bagaznik. Srednio spala od 4 do 5 litrow. Zeby spalic wiecej trzeba jezdzic juz bardzo dynamicznie ( jak na mozliwosci silnika ). Jakosc materialow nie jest taka jak w Audi, ale za te pieniadze...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaktóry wygląda jak ostatni rzęch bo jest troche poobijany i ogólnie go nie myję bo po co
Zamieszczone przez Shiver Zobacz postaDlatego ja uważam że warto kupować jak najtaniej, a różnice przeznaczyć na ewentualne naprawy/serwis
Skomentuj
-
W zeszłym roku odwiedziłem muzeum Porsche. Kilka ładnych cacek tam jest. Parę tygodni później byłem w muzeum Mercedesa. Ciekawe jest to, że SECa znalazłem tylko jednego, i był on ustawiony na lawecie pod sufitem. Ni cholery zrobić dobrego zdjęcia się nie dało. W każdym razie gdyby ktoś był w Stuttgarcie to polecam odwiedzić te dwa muzea :)
Na pierwszy ogień 356 B Carrera 2 Cabriolet
Carrera RS 2.7 Coupe, w 1973 jedno z dwóch najszybszych aut na świecie seryjnie produkowanych. Drugim było BMW 3.0 CSL
956. 6 cylindrowy bokser o pojemności 2,65 litra osiągał 635 KM na początku lat 80. Tym samochodem w 1983 roku ustanowiono do dzisiaj nie pobity rekord przejazdu na torze Nurburgring.
I coś ze współczesnych czasów, GT3. Samochód miażdży na całej linii :)
Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
Skomentuj
-
Zamieszczone przez taz Zobacz postaCarrera RS 2.7 Coupe, w 1973 jedno z dwóch najszybszych aut na świecie seryjnie produkowanych. Drugim było BMW 3.0 CSL
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wojtus Zobacz postaW sumie to by mi wystarczyło 911 Turbo (930)
http://www.youtube.com/watch?v=buizliyJYIk :)
Skomentuj
-
Wymagań prawie żadnych, no, może takie: kombi to ostateczność. A wielkość: między Uno a Volvo V70. Czyli cały przedział :)
Znalazłem coś takiego niedaleko mnie: http://otomoto.pl/mercedes-benz-e-20...ml#description
Jeszcze taka rzecz: to ma być auto na góra 3 lata (za pół roku zaczynam robotę, a mieszkam jeszcze u starzyków, więc 1,5-2k miesięcznie zdołam odłożyć na następny wehikuł).
Skomentuj
-
Jeśli chcesz W124 pod gaz to musisz szukać z silnikami M111, czyli:
2.0 16v (136KM)
2.2 16v (150KM)
Występują od 1993r.
Ewentualnie 2.8 i 3.2 :)
Pozostałe silniki są na KE-Jettronic - czyli same kłopoty w połączeniu z LPG.
I tu mogę polecić stronę:
http://mb201-124.eu/ i http://www.w201w124.com/forum
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaCitroen Xara 1.8 8v.low-END
Skomentuj
-
Merc go zezre z kopytami.
Moj kumpel jakis czas temu zagazowal Xare 1.8. Auto pali okolo 8.5l gazu. Przy czym jest ono zaskakujaco szybkie. Silnik 8 zaworowy z ladnym momentem obrotowym. Generalnie jakos nie do konca przekonuje mnie gaz w 4 zaworach na tlok.
Sasiad ma 190 2.0 z gazem na gazniku. Auto w miare niezawodne, ale gazu pali grubo ponad dyche, a jezdzi jak benyzna benzyna 1.4-1.6. Te auta sa naprawde tylko dla fanatykow marki, z ekonomia to maja malo wspolnego.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaGeneralnie jakos nie do konca przekonuje mnie gaz w 4 zaworach na tlok.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shiver Zobacz postaPrzede wszystkim ewentualny koszt naprawy wypalonych gniazd zaworowych to teoretycznie 2x większa kasa, a przy gazie to nie jest kwestia czy, tylko kiedy to się stanie.
Poza tym to juz nie sa czasy, kiedy kupowalo sie samochod z mysla, ze bedzie na cale zycie. Wybor i podaz jest tak duza, ze nie ma sensu martwic sie na zapas, co bedzie za 200 tys km.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPoza tym to juz nie sa czasy, kiedy kupowalo sie samochod z mysla, ze bedzie na cale zycie. Wybor i podaz jest tak duza, ze nie ma sensu martwic sie na zapas, co bedzie za 200 tys km.
Skomentuj
Skomentuj