Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wątek motoryzacyjny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

lancie to fajne "luksusowe" fiaciki
    dostep do czesci mechanicznych to nie problem - problemem jest dostepnosc czesci blacharskich
    ale ogolnie samochody bardzo polecam

tak ogolnie to spora rozbieznosc w cenach

Skomentuj

Rozbieżność spora, ale wiadomo, im mniej, tym lepiej (bez poważnej straty dla jakości auta).

Nie wiem jak inni, ale na na Fiaty narzekać nie mogę. Uno mamy od nowości - 1999r., przejechane 76tys km i dopiero tydzień temu wystąpiła pierwsza awaria uniemożliwiająca jazdę (od długiego czasu terkotało łożysko od sprzęgła i widać zaterkotało się do porządku - biegi nie wchodzą na postoju, w czasie jazdy da się przerzucić, czyli coś z dociskiem nie tak). Jedyny mankament tego auta to rdza, a środek trzeszczy bo to 13-sto letnie autko kupione bodajże za 24tys zł, więc nie ma co oczekiwać cudów.

Szukam auta benzynowego, najlepiej z gazem, bo to jedyne słuszne rozwiązanie na dziś dzień. Nie chcę popierdółki typu Panda czy Seicento, ani kabana w stylu Mercedesa S. Dobra by też była Honda Jazz, ale to chyba bliżej 20tys. zł trzeba szukać.

Jak mój "rzeczoznawca" dostanie laptopa z naprawy, to mam nadzieję pomoże mi coś znaleźć i będziemy jeździć na oględziny. Pierwsza będzie chyba ta Lybra. Silnik 2.0 powinien już jeździć (choć ja i tak jeżdżę próbując ciągle zmniejszyć spalanie, np Punto Evo 1.4 - 5,2l z dwoma dużymi pasażerami w cyklu miasto-trasa-miasto) no i to zacne wnętrze...

Jest jeszcze to:
      http://otomoto.pl/daewoo-leganza-gaz...C22704243.html
      http://otomoto.pl/daewoo-leganza-ins...C22846244.html
      Last edited by Bebok; 01.04.2012, 17:09.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
        ani kabana w stylu Mercedesa S
        a szkoda - lancia kappa to jeden z moich ulubionych samochodow jezeli chodzi o komfort i stosunek jakosc/cena

to wlasnie duzy samochod!
        szczerze mowiac to nawet warto zainwestowac - renoma slaba wiec ceny samochodow jak i czesci niskie
        a samochody wcale nie sa takie zle jak sie okazalo po latach
        Last edited by Pawel S.; 02.04.2012, 16:56.

Skomentuj

Ważne, żeby jeździć na oględziny z osobą, która się ZNA, a nie "zna" na rzeczy i potrafi poprawnie ocenić stan auta. Najlepiej jak sprzedający pójdzie sobie na kawę czy papierosa a Wy na spokojnie oglądajcie. Pseudofachowcom podziękuj. Handlarze to nie idioci i wiedzą jak sklepać auto, żeby było jak nowe. Sam szukałem używanego auta i w głowie się nie mieści ile jest przeróżnego rodzaju szrotu na rynku. Niektórzy perfidnie wmawiają, że auto jest bezwypadkowe, mimo, że żadna część auta do siebie nie pasuje! Dlatego olałem to i kupiłem samochód z salonu. Miałem dość jeżdżenia i oglądania aut w stanie "idealnym".

Czasem taka Lancia czy Renault dłużej pojeździ niż przereklamowany VW. No i kupuj bez pośpiechu. Pierwsze co to od razu mów, że chcesz jechać na kanał i komputer (nawet jak nie masz takiego zamiaru). Jak będzie kręcił, że nie ma czasu to "Do widzenia". Lepiej kupić auto pozornie w nie najlepszym stanie wizualnym (rysy, lekka rdza itp.), ale z oryginalnym lakierem i oryginalnymi częściami.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210 Zobacz posta
            Miałem dość jeżdżenia i oglądania aut w stanie "idealnym".
            Zgadza się, znaleźć dobre nie bite auto graniczny dzisiaj z cudem. Ja swojego samochodu szukałem pół roku, a i tak nie kupiłem dokładnie tego czego chciałem, ale trafił sie w ładnym stanie wiec wziąłem.

Podczas moich poszukiwań pewnego razu na giełdzie, dosłownie chodziłem z kumplem od samochodu do samochodu szukając aut z roczników >2000r które by nie były bite. I wiecie co? Nie znalazłem ani jednego który nei miał jakiejś przygody

Skomentuj

Znajomy co siedzi w mechanice odradził mi (delikatnie mówiąc) Alfy i inne "studnie bez dna" i polecił szukać Pandy :)
              Jest w tym logika i chyba ostatecznie skończy się na tym, że kupię Pandę czy Punto II, albo zrezygnowany dam się do naprawiania Uno...

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                Znajomy co siedzi w mechanice odradził mi (delikatnie mówiąc) Alfy i inne "studnie bez dna"
                Moj mechanik powiedzial mi dzis to samo. Silniki Alfy sa git ale reszta...

Skomentuj

Bebok, szkoda że Ci ten mechanik VW nie polecił ;> Alfy sa ok, z TwinSparkami 16V jest troche problemów (8V są dużo lepsze) dlatego osobiscie, jak bym szukał alfy to albo JTD, albo V6, ewentualnie TS 8V ale to w starszych modelach.

A ta studnia bez dna to hmm... "drobna" przesada

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Silniki Alfy sa git ale reszta...
                    Tak też usłyszałem. 2.5 V6 - świetna jednostka, ale koszty sprzęgła, rozrządu i innych wymian w stosunkowo niedługim czasie dogonią cenę zakupu auta.

Niestety, ale oczy mi się otwarły i wiem, że nikt za 10tys. nie sprzeda dobrego auta z klasy średniej, co najwyżej pierdołki typu Seitek i Panda.
                    Ehh, trza zrychtować Uno i chyba wracam do rozmyślania nad remontem pokoju.

Skomentuj

a ja nadal uparcie polecam W124

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Moj mechanik powiedzial mi dzis to samo. Silniki Alfy sa git ale reszta...
                        Na szczęście alfa robiła by u mnie pewnie ze 200km tygodniowo, jeszcze w weekend, a na dojazdy do pracy będzie stara poczciwa renia która jeździ jak nowa hehe
                        Po oględzinach kilku alf, wiem na czym stoję, fakt nie jest kolorowo, ale przeżyć się da :) hehe

Skomentuj

Ja uwielbiam alfy, ale to sa auta po prostu dla pasjonatow i troche nie na nasza realnia drogowe. W pelni rozumiem kogos, kto chce kupic takie autko pod warunkiem, ze to bardzo przemyslany i swiadomy zakup :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            a ja nadal uparcie polecam W124
                            Znajomy teraz kupił. 93rok 3.0 w dieselu, automat.. Kupiony w Polskim salonie kiedyś przez Polaka. Skóry, szyberdach, klima, elektryka... Kosztowało go 8,5k, trochę blacharki ma do porobienia, ale jak już będzie gotowy to tylko wlewać ropkę i jeźdźić...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                              Skóry, szyberdach, klima, elektryka... Kosztowało go 8,5k,
                              to nie drogo
                              ja bym jednak szukal bez szyberdachu - mocno obniza sufit w srodku :???:

Skomentuj

jak to obniza?:)) Pawel?:)
                                fajne auto, mam takiego w domu 300d, 92 rok, klima, tempomat, automat, grzane fotele, el. szyby, szyber i kilka innych smaczkow jak kiera sportline:)
                                moze ktos chce kupic? tanio do oddania bo juz nie jest nam potrzebny.

Skomentuj

http://web.archive.org/web/200806131...i/v6/v6_2.html

Coś o silnikach V6 Alfy Romeo, pisane emocjami

Skomentuj

Pawel Tanio bo pewnie bity jak jeszcze blacha gnije no to dzwona zaliczył za takiego mietka w dobrej kondycji na zachodzie trzeba dac 15-25tyś zł

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                                      jak to obniza?) Pawel?
                                      a no obniza!
                                      fabryczny szyberdach jest wsuwany do srodka a nie tylko uchylny
                                      tak wiec roznica miedzy wersja bez szyberdachu a Z to jakies 5cm przestrzeni na glowe!
                                      w moim przypadku jest to bardzo wkurzajace :???:

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                                      fajne auto, mam takiego w domu 300d, 92 rok, klima, tempomat, automat, grzane fotele, el. szyby, szyber i kilka innych smaczkow jak kiera sportline
                                      moze ktos chce kupic? tanio do oddania bo juz nie jest nam potrzebny.
                                      bardzo chetnie kupie takie kombi... ale nie stac mnie na wydanie 1000zl miesiecznie na auto :(

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                      za takiego mietka w dobrej kondycji na zachodzie trzeba dac 15-25tyś zł
                                      dokladnie

Skomentuj

Właśnie obejrzałem pierwszy odcinek Top Gear'a w nowej formie z roku 2002r. Polecam jeśli ktos nie widział. Na widowni jest dosłownie kilkanaście osób, a Clarkson zachwyca się Berlingo i mówi ze to samochód który ma to "coś" :flapper:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                          bardzo chetnie kupie takie kombi... ale nie stac mnie na wydanie 1000zl miesiecznie na auto :(
                                          A na co ty chcesz wydawac 1000zł?

---------- Post dodany o 20:57 ---------- Poprzedni post o 20:55 ----------

ŁukaszN Bo po czesci ma van który prowadzi sie jak normalny sedan jest idealny dla rodziny z dzieckiem i to go zaskoczylo w tym samochodzie w sumie nic dziwnego bo był bardzo tani i dobrze wyposażony a pozycja kierowcy była super

Skomentuj

Czaruję...
                                          X