Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rowery i akcesoria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panowie mam pytanie o aluminiowe ramy rowerowe. Czy jest możliwość aby podczas wypadku taka rama się skrzywiła bez widocznych pęknięć, czy one raczej przy odkształceniach pękają? Nie miałem wiele do czynienia z takimi ramami a ostatnio zaliczyłem kraksę i na oko coś mi nie gra. Teraz nie wiem czy było to od nowości czy nie, a sprawdzić nie mam jak bo pokrzywiłem też przedni widelec.

Skomentuj

przyloz liniał jakis i sprawdz kazda rure

Skomentuj

Wczoraj pierwszy raz w życiu udało mi się przejechać ponad 100 km jednego dnia. Dla niektórych pewnie nie dużo, ale dla mnie to spore osiągnięcie :)
        Zwykły rower trekkingowy, z błotnikami, bagażnikiem i torbą na bagażniku, ja ważę ponad 100 kg. Aż sobie zrobiłem zdjęcie licznika :)
        Last edited by LuSzTi; 16.07.2015, 12:11.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

ale w jednym ciagu? czy odcinkami?
          jak non-stop to jest to wyczyn
          sam jeszcze tyle nie jechalem
          ale jak etapami to juz nie raz tyle dziennie robilem

Skomentuj

Pierwsze 50 km to takie zwiedzanie - tu gofry, tam lody, tu latarnia itp. Drugie 50 km to już w jednym ciągu :)
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              przyloz liniał jakis i sprawdz kazda rure
              Pawle ja nie jestem debilem i gdyby to było takie proste to bym sobie poradził :)
              Potencjalne skrzywienie jest w tylnych widełkach a one są wygięte "naturalnie", musiałbym mieć matrycę produkcyjną a nie liniał
              Próbowałem już wyznaczać oś roweru sznurkiem, ciągnąc go od główki ramy do tyłu, ale robiłem to z założonym kołem. Ono wygląda na proste ale niczego nie mogę wykluczyć.

Zatem ponawiam pytanie, czy aluminiowe ramy się krzywią czy raczej od razu pękają ?

Skomentuj

Praktycznie żaden metal nie ma obowiązku pękania. Zawsze jest jakaś granica plastycznego płynięcia (choćby nieduża) A rama roweru z definicji krucha być nie może. Z mojego doświadczenia powiem tylko, że rama ze stali cr-mo się wygina.
                A co do tylnych widełek, to fabrycznie one są w ogóle symetryczne? Chyba niekoniecznie, koło jest zaczepione niesymetrycznie (o grubość supportu). Więc IHMO nie zmierzysz :(

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                  Pierwsze 50 km to takie zwiedzanie - tu gofry, tam lody, tu latarnia itp. Drugie 50 km to już w jednym ciągu
                  No na gofrach i lodach to była moc . 100km w ciągu dnia to już dobry wynik, takie złamanie bariery psychologicznej (podobnie jak na siłowni 100kg). Nawet jak się to przez cały dzień robi, kilometry są kilometrami.

ja ważę ponad 100 kg
                  No niestety duża masa nie idzie w parze z kolarstwem. Kiedyś jak byłem szczuplaczek to przy wadze 65-67kg podpierdzielałem rowerem aż się kurzyło, teraz przy 80kg, jak trochę i przytyłem i zwiększyłem masę mięśniową, to jednak już czuć, że się ciagnie sporo balastu. Szczególnie przy jeździe pod górkę. Bo z górki to nawet lepiej hehe
                  Last edited by Yoshi_80; 16.07.2015, 13:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                    No na gofrach i lodach to była moc
                    Była jeszcze grochówka wojskowa....to po niej przejechałem 50 km w ciągu :P

Skomentuj

A to się nie liczy. Wspomaganie odrzutem :)

Skomentuj

Co się nie liczy, ja tu środków dopingujących nie widzę. Ewentualnie można by to podciągnąć pod niesportowe zachowanie gdyby sie z kimś ścigał i był przed nim..

Skomentuj

Wczoraj pierwszy raz w życiu udało mi się przejechać ponad 100 km jednego dnia.
                          Jest satysfakcja nieee?
                          Super!!!

tak jak obiecałem dodaje (słabe) fotki nowego szybkopomykacza

Pozdrawiam

Skomentuj

Taki mały wypad z kolegą...

Skomentuj

Zamieszczone przez BraWo Zobacz posta
                              Jest satysfakcja nieee?
                              Super!!!

tak jak obiecałem dodaje (słabe) fotki nowego szybkopomykacza

Pozdrawiam
                              No maszyna jak się patrzy, dobra grupa (105). Widzę że i ROX 6.0, wreszcie można z kimś pogadać o treningach. Jak się sprawuje rowerek? Jakie trasy już nim zrobiłeś? widzę że wysoką osobą jesteś, jak z wygodą na dłuższych trasach?
                              Ja na dniach odbieram Emondę SL5 też na 105, już nie mogę się doczekać.

Luszti 100 km na takim rowerze to wyczyn.. szacun!!.
                              Chociaż na szosie miałbyś dużo łatwiej :) Ja standardowo z kumplami robię takie traski w niedzielne treningi, zajmuje nam to 3 godziny z lekkim haczykiem, ale pierwsza setka to też było dla mnie wydarzenie :)
                              pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz posta
                                Taki mały wypad z kolegą...
                                Piękna okolica :)
                                gdzie to ?

Skomentuj

Jura Krakowsko-Częstochowska i w tle Olsztyn...

Skomentuj

Nie na temat...
                                    jak to się ten Olsztyn zapuścił ;p

Skomentuj

Jak ostatno przejeżdżałem przez Słowację to spotkałem tam więcej rowerzystów niż samochodów!
                                      U nas moda na bieganie u nich na rower
                                      marcinsywala.pl
                                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Składam mutanta na starej ramie miejskiej, na razie malowanko które muszę jeszcze poprawić, potem będzie trzeba ganiać za osprzętem.

Ale powiedzcie mi czy na oko 3kg rama + 1kg widelec jest dobrym zestawem? Rurki dość cienkie, więc może to jest CrMo.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                          Ale powiedzcie mi czy na oko 3kg rama + 1kg
                                          u mnie jest 1,7-1,9kg rama i pewnie 3kg widelec!

Skomentuj

Czaruję...
                                          X