Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No Win10 1809 ma tendencje do ubijania samego siebie, duża zmiana w systemie i jak nie siądzie prawidłowo to ogień i zgliszcza.
    1803 była spoko, a 1809 jest nawiedzona ^^

Ogółem Win10 jest bardzo mało stabilnym systemem przez te aktualizacje, ale ... jako system operacyjny jest jak dla mnie lepszy od 7.
    Lepiej działa i ogółem workflow ma lepszy. Mimo ża 90% siedzę na macOS, to W10 w miarę szanuję. Gdyby nie te skłonności samobójcze ^^

Skomentuj

Moim zdaniem nie ma odwrotu. Uzywam windowsa od win95 i zawsze, jak wychodzil nowy windows to zmienialem na nowszy. Chyba tylko Vista byla naprawde dzwina. Jak tylko wyszla 10, zrobilem update z 8 i nie widze zadnych problemow, poza dzialaniem jednego sterownika do starej karty dzwiekowej. Raz uwalilem w10, gdy w momencie aktualizowania braklo pradu i system sie nie pozbieral, ale to akurat dobrze, bo mialem powod, zeby kupic nowy dysk ssd i postawic sys na nowo.

Skomentuj

No mi się 3 razy poskładał W10, raz aktualizacja nie pamiętam która, ale mi nie siadło, raz z mojej winny bo zablokowałem update i po jakimś czasie musiałem je zrobić bo jakaś gra wymagała i poszedł*system w las, ostatni raz to po wyłączeniu W10 w bootcamp na macbooku z eGPU, coś się freez zrobił i system już się nie podniósł.
        Ogółem na maca jest fajna appka Winclone, fajnie z macOS robi klony bootcampa i przed aktualizacją można zrobić obraz dysku.
        Czasami człowiek musi pograć w jakąś grę to taki Win z eGPU, zmienia laptopa w kompa który ciągnie każdą grę na Full/Ultra ^^

Skomentuj

Mi też w10 już parę razy się uwalił (chyba 3 albo 4). Raz było sporo problemów kilka dni z rzędu i się wnerwilem to na Linuxa się przesiadłem na jakieś pół roku :p . Niestety po marudzeniu że Linux to nie windows trzeba było wrócić do windowsa (wspólny komputer to zło wcielone). W każdym bądź razie ja minta 18 (chyba to było 18...pewny nie jestem) wspominam lepiej niż w10 sprzed 1-1,5roku. Sprawiał mi mniej problemów.

Skomentuj

Faktycznie W10 ma o wiele większe skłonności samobójcze od W7, ale jeżeli chodzi o interface jest o wiele ciekawszy. Okienka to okienka i zawsze ze stabilnością miały mało co wspólnego, ale dostępność softu zawsze miały i mają najlepszą, także ja już dawno się z tym pogodziłem i przyjmuję to z tzw. dobrodziejstwem inwentarza.

Skomentuj

Czy istnieje coś takiego jak przewód mini USB który mogę podłączyć pod telefon i np dysk twardy tak aby mi baterii nie zjadał dysk z telefonu?
              Oczywiście żeby ładowarka była w tym torze jako źródło prądu.

Skomentuj

Ja sobie coś takiego zrobiłem jak miałem kłopot z podłączeniem mikroskopu usb do telefonu. Akurat upchnąłem to w jakiś stary uszkodzony HUB usb, ale równie dobrze można na kabelku albo gniazdku. Po prostu odciąłem zasilanie z jednej strony i podłączyłem do ładowarki do telefonu i po sprawie.

Skomentuj

też mam z tym kłopot - ale już to jest wymyślone i są do kupienia gotowce wpisz w google albo od razu na ali: "usb otg with power"

Da się jeszcze jednocześnie uzyskać ładowanie telefonu/tabletu...
                  kiedyś się do tego dokopałem..
                  http://forum.xda-developers.com/show...&postcount=122

ale jeszcze nie przetestowałem u siebie..
                  Last edited by LubMich; 25.10.2018, 20:34.

Skomentuj

Zna ktoś kogoś kto zajmuje się naprawą hdd? Mam dysk Seagate z pechowej serii st3000dm001. Dysk w pełni sprawny, pewnego dnia nie ruszył, więc myślałem, że zablokowała się głowica. Delikatnie rozkręciłem aby sprawdzić, a tam wszystko ok, talerze rozpędzają się, głowica zaczyna czytać, po czym dysk wyłącza się. Prawdopodobnie jest to wina firmware i potrzebuję nową pcb z wgranymi danymi ze starej pcb aby dysk ruszył...

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                      Prawdopodobnie jest to wina firmware
                      Może być firmware, może być uwalona głowica, może być opamp na głowicy. W pierwszym wypadku jest prosto, w drugim to parę tysięcy. I z tego co rozmawiałem, niedobrze że rozkręciłeś. Nie rozkręca się tylko się składa pieniądze i oddaje do odzyskania danych.
                      Ja ze swoim taakim samym seagatem byłem u magika i po podmianie płytki, przegraniu firmware na dobrą wyszło, że uwalony jest opamp. Krzyknął ok. 3kzł za odzyskanie danych. Dysk leży, jeszcze się nie zdecydowałem.
                      Last edited by Micwoj; 27.11.2018, 08:09.

Skomentuj

Przypomniał mi się tekst o tym, że ludzie dzielą się na tych, którzy robią backup danych i tych, którzy będą go robić :)
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Szczerze to nie wiem co się na nim znajduje, ale chciałbym go ruszyć, po co ma leżeć nieużywany. Mam drugiego takiego samego/nie wiem czy jakbym przemienił na chwilę pcb to coś by się stało, czy rzeczywiście każdy dysk musi mieć wgrane swój bios tak jak opisują to tu

Skomentuj

Teoretycznie można narobić bigosu, ale jak już otwarłeś obudowę, to nie wiadomo czy w ogóle pójdzie z nim coś zrobić, sam kiedyś obserwowałem eksperyment polegający na skanowaniu dysku i zdjęciu pokrywy, nawet bez dotykania talerza liczba bad sektorów rosła w oczach...

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                              zy rzeczywiście każdy dysk musi mieć wgrane swój bios
                              Tak, każdy dysk jest inaczej formatowany, gdzie indziej ma start, później w biosie ma zapisane pola niezdatne do użytku.
                              Więc głowica nie znajdzie ścieżek, a jeśli się zdarzy że znajdzie, to będziesz miał badsektory.
                              Wywal to guano jeśli ci na danych nie zależy i kup sobie inny. Akurat z dyskami nie warto kombinować. Nauczony doświadczeniem z tym seagatem, nie kupuję już rynkowych nowości, tylko sprawdzam jakie są opinie. I widzę że są modele/serie dysków które padają masowo, a są takie o których użytkownicy niewiele piszą w sieci. Bo ludzie piszą zwykle jak mają problem. A jak nie mają to nie piszą :)
                              No właśnie, jak otworzyłeś, to już masz śmiecia. To się otwiera w komorze bezpyłowej.

Skomentuj

Panowie mam problem.
                                W laptopie mam dwa dyski (SSD na m2 pod system i hdd na dane po SATA). Wczoraj wszystko było ok, a dziś system nie widzi dysku hdd gdzie miałem wszystkie rzeczy.
                                Przełożyłem dysk do stacjonarki, również go nie widzi.
                                Ktoś ma jakiś pomysł ocb? Dysk padł od tak? Sprawdzam raz na tydzień SMART'a i nic nie wskazywało by miał paść hdd...
                                marcinsywala.pl
                                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

tak bez ostrzeżenia padają częściej ssd.. tam się może zepsuć w sumie tylko elektronika.. sprawdź jeszcze na wszelki wypadek inny przewód sata..

Skomentuj

Sprawdziłem, dupa.
                                    Kupuje drugi taki sam dysk i zrobię przekładkę elektroniki
                                    marcinsywala.pl
                                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Mechaniki też potrafią bez objawowo iść w dym, zwłaszcza jak płyta nie monitoruje SMART, dysk sypie się ale nikogo to nie obchodzi i ciach, nie ma danych.
                                      Inna sprawa że laptopowe dyski mają ciężej niż normalne, wibracje, uderzenia, przenoszenie w czasie pracy, słabe chłodzenie.

Każdy kiedyś dołączy do grupy która robi backupy ^^

Skomentuj

Witajcie po sporej przerwie. Mam problem natury - co wybrać by było dobrze. Mam kamerkę GoPro i potrzebuje zmontować kilka filmików z wycieczek itp. niestety mój komp nie wyrabia z HD
                                        Procesor Phenom x6 1075 - AM3
                                        8GB ram
                                        Płyta główna Gigabyte

Pytanie czy jest sens kupować za 2500zł
                                        i5 - intela
                                        nowa płyta główna
                                        16GB ram

reszta RADEON 9600HD
                                        obudowa i zasilacz

czy moze dołożyć i kupić iMAC 5tys za i5 oraz 8 GB ram :) ??

Chodzi mi o płynność w montażu, odtwarzaniu.

Skomentuj

Co za głupoty wypisujesz chłopie.Kup sobie stację graficzną za milion dolarów lub pomyśl trochę.To drugie nic nie kosztuje.
                                          Co oznacza konkretnie ten wpis: "niestety mój komp nie wyrabia z HD" kpiny jakieś? Raczej tu software nie wyrabia.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X