Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

IMO jest sens. ALE musisz zwrócić uwagę na zasilacz. Jeśli software którego używasz nie przerzuca obliczeń na GPU to nawet bym nie wkładał tego radeona, bo zintegrowana w CPU karta go zmiecie wydajnością :) A jeśli używa to już nie wiem co bym zrobił.

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
      Witajcie po sporej przerwie. Mam problem natury - co wybrać by było dobrze. Mam kamerkę GoPro i potrzebuje zmontować kilka filmików z wycieczek itp. niestety mój komp nie wyrabia z HD
      Procesor Phenom x6 1075 - AM3
      8GB ram
      Płyta główna Gigabyte

Pytanie czy jest sens kupować za 2500zł
      i5 - intela
      nowa płyta główna
      16GB ram

reszta RADEON 9600HD
      obudowa i zasilacz

czy moze dołożyć i kupić iMAC 5tys za i5 oraz 8 GB ram :) ??

Chodzi mi o płynność w montażu, odtwarzaniu.
      Jakiego oprogramowania używasz? Bo na przykład Davinci Resolve nie ruszy na zintegrowanej karcie graficznej. Z tego co zauważyłem to programy typu CAD np. Fusion 360 używają procesor CPU do obliczeń i renderingu, programy graficzne np. davinci resolve wykorzystują GPU.

Skomentuj

Witajcie po sporej przerwie. Mam problem natury - co wybrać by było dobrze. Mam kamerkę GoPro i potrzebuje zmontować kilka filmików z wycieczek itp. niestety mój komp nie wyrabia z HD
        Procesor Phenom x6 1075 - AM3
        8GB ram
        Płyta główna Gigabyte

i5 - intela
        nowa płyta główna
        16GB ram

reszta RADEON 9600HD
        obudowa i zasilacz

czy moze dołożyć i kupić iMAC 5tys za i5 oraz 8 GB ram :) ??

Chodzi mi o płynność w montażu, odtwarzaniu.
        Zainteresuj się parametrem Gflops. Ilość operacji zmiennoprzecinkowych na sekundę.

Skomentuj

Ten Phenom to zabytek, wydajnościowo mimo 6 rdzeni, i5-2500k go zdrowo męczyła, w benchmarkach niby dawało to rady, ale na produkcji (w starej firmie mieliśmy takie dla zasady, by choć 2 stacje miały AMD), kulało to jak otępiałe.
          Nowszy CPU to szybszy RAM, dyski NVM, większe możliwości przewalania danymi, same suche benchmarki nic tu nie dają, bo chodzi o to jak zbiera się platforma, a nie jak liczy testy.

Zakładając że kręcisz na Hero4 to 1080-60 zajmie jakieś 32GB przy 2h nagrania, jak dobrze pamiętam.
          Kilka klipów FHD w sesji, do tego 8GB RAM więc dość mało do montażu, dochodzi to tego jaki jest dysk twardy, jak jest mało pamięci i ciągle soft musi dowalać z dysku, to jest bieda.

Jak soft ogarnia GPU to już w ogóle super, ale jest to jednak nisza.
          Do montażu najpierw RAM, potem dyski, CPU na końcu, co nie zmienia faktu że ten antyczny AMD nie pomoże.
          Z własnego doświadczenia wiem że trzymanie się na siłę starych CPU niby było ok, a jak przesiadłem się na nowsze nie wiele szybsze, to jednak całość chodziła dużo lepiej.

W świecie profesjonalnego montażu, serwerowe procki z 4-6 kanałowymi kontrolerami pamięci, duże ilości RAM, czy SAN podłączone za pomocą 10Gb LAN są czymś co jest standardem od lat, tak samo jak duże dyski SSD, czy dedykowane RAID na materiał obrabiany.
          Blackmagic ma łatwo obrazujący soft, jak bardzo musi się starać dysk aby obrabiać FHD.
          Last edited by Marcin V; 09.12.2018, 12:37.

Skomentuj

Bla bla bla ale co z tego ma wynikać?Wystarczy spojrzeć w systemie na obciążenie rdzeni i po sprawie .Programy są optymalizowane na 4 rdzenie dla napędzania koniunktury .Testowałem obróbkę streamów na takim programie :
            http://tools.twanwintjes.nl/index.php?page=avchdcoder
            I nawet tu nie widać wyższości Intela nad AMD .Owszem jak ma się dwurdzeniowy AMD to można to schować do kosza ,ale jak ma się więcej rdzeni to już inna zabawa.
            Ploter niech pokaże obciążenie obciążenie swojego Phenoma podczas gdy " nie wyrabia " i zobaczymy
            Na testy można tylko nasikać .Nie są one miarą wszystkiego w praktyce.
            Last edited by czart; 09.12.2018, 14:12.

Skomentuj

No i właśnie albo ja źle mówię albo źle szukam. GoPro6 - do tego tylko Full HD i nawet odtwarzanie w FullHD po kilku lub kilkunastu sekundach powoduje ścianie filmu klatkowanie lub przycinanie. Windows 10 bo chciałem pracować na Adobe Premiere. A niestety Premiere nie poszło na win7 bo na tym systemie to komp chodził jak oszalały....

Mam jeszcze problem którego nigdzie nie znalazłem rozwiązania. Windows 10 przy obejrzeniu kilku filmików w YouTube nagle zacina filmik z YT, brak możliwości odtworzenia nawet piosenki w foobar player, dopiero restart pomaga. Próbowałem sterowniki AiO (All in One żeby sobie sam zainstalował) do wszystkiego. niestety do płyty głównej brak sterowników pod win10. Mogę wrócić do Win7 ale nie mam wtedy możliwości Adobe Premiere w miarę nowego wgrać... bo nie bangla na win7 .... nawet oprogramowanie GoPro Quick też minimalne wymagania to win 10

Last edited by ploter; 09.12.2018, 15:05.

Skomentuj

Windoza nr.10 do kosza .Sam posiadam 8.1 64-bit i jest najlepszy na razie.Jutro nowy system będzie tylko w "chmurze " bo tak zakłada agenda 21 na nowy 21 wiek .Ale to tylko teoria spiskowa .Pożyjemy to zobaczymy .

Skomentuj

Zamieszczone przez czart Zobacz posta
                  Sam posiadam 8.1 64-bit i jest najlepszy na razie
                  Ale na nim nie zainstalujesz GoPro Quick - minimum win10 :)

Skomentuj

i tu trzeba szukać lepszego oprogramowania ,czyli odrobinę starszego trzeba pokombinować nie upierać się

Skomentuj

A co z Mackiem. I jesli można na win 10 ale z lepszym prockiem to czemu upierasz się na stary system

Skomentuj

W10 jest już obecnie przyjętym standardem, masa biznesu na tym siedzi, przy Visialu jest to mus, ogółem od lat jest to już konieczność, a MS zdrowo ciśnie na ukręcenie głów starym systemom.
                        Ubicie starych platform to natomiast też ciekawy motyw i też przed tym nie uciekniesz. Można siedzieć na starym sofcie i sprzęcie, albo po prostu wymienić go.
                        Akurat w mojej branży stało się to dość łatwo, bo kiedy 32GB RAM przestało wystarczać, dla 64GB (i więcej) trzeba było aktualizować sprzęt, w sumie 32-64 to teraz taki standard, a i7-8700k to praktycznie standardowy procek w każdym kompie. Choć Ryzenów też się na montowałem, TR się pojawiały, ogółem parwie wszystko, kroi się pod zastosowanie.

MacOS jest osobliwy, poza tym że raczej wszystko działa, to trzeba wziąć pod uwagę że nowe macos mają swoje jazdy i też jest pewna wiedza do przyswojenia.
                        Druga sprawa że starsze imac, mają dość słabe dyski WD, a nowe macos są mocno zoptymalizowane pod SSD.
                        Ogółem sam korzystam, ale koszty są przytłaczające. Błędy też się zdarzają, ostatnio namiętnie eGPU mi wysypuje system w taki sposób że odtwarzacza HTML5 nie startują i tylko restart pomaga. Wsparcie eGPU dla aplikacji ^^
                        Wszystko zależy jaki model iMaca.

Kwestia tego czego się chce, od sprzętu.

@ Czart, przytaczasz tak abstrakcyjne tezy, że w sumie szkoda mi klawiatury.

Skomentuj

i5 - intela
                          nowa płyta główna
                          16GB ram
                          IMO nie ma sensu. W obecnym czasie procesory intela są koszmarnie drogie. Lepiej brać AMD bo za te same pieniądze otrzymasz procek wydajniejszy i IMO bardziej przyszłościową platformę. Zamiast I5 lepiej wziąć takiego Ryzena 2600X i mieć jeszcze sporo kasy w kieszeni .

Skomentuj

Ja jeszcze z niczym nie miałem problemu na Windows 10. Gadki o powrocie do 8.1 to czyste bzdury. Po co używać starego systemu, skoro nowy działa tak samo albo i lepiej? Akurat po takim czasie na 10 co spędziłem na 8 i 8.1 mogę stwierdzić, że 10 jest sporo lepsza. I im dłużej siedzę tym mniej chce mi się wracać do starszych systemów. Tylko w pracy na 7, no ale tu nie mam nic do gadania, korpo i te klimaty...

Jakiś czas temu znajomy znajomego kupował nowy sprzęcior, bo mu stary nie wyrabiał przy obróbce 4K(a słaba maszyna to nie była). RAMu brał 64 GB albo więcej, nie pamiętam już...

Skomentuj

No to teraz ja wtopiłem z myszą... Kupiłem Trust GXT130, fajna mysz, trochę duża, ale od kiedy podłączam myszkę do PC mam problem z internetem po WiFi, trzeba znów kolejną mysz kupić czy jest jakiś sposób aby jedno i drugie działało bez zakłóceń?

Skomentuj

Spróbuj zmienić kanał nadawania w swoim ruterze wifi. Mysz pracuje na 2.4GHz to może wymuś prace wifi na 5GHz o ile masz taką możliwość

Skomentuj

Zamieszczone przez qudlaty Zobacz posta
                                  Spróbuj zmienić kanał nadawania w swoim ruterze wifi. Mysz pracuje na 2.4GHz to może wymuś prace wifi na 5GHz o ile masz taką możliwość
                                  Brak możliwości pracy na 5GHz, zmieniam kanały teraz cały czas, efekt mizerny. Gówno nie mysz.

Skomentuj

8 kanał jak Cię mogę ale max co uzyskuję to 12-13Mb/s więc nie max, no trudno, musi starczyć. Nie mogę zawęzić portów bardziej bo mam 20M teraz, mniej się nieda.

Skomentuj

Polecam podejrzeć jakie kanały są zajęte w Twoim otoczeniu programem takim jak https://play.google.com/store/apps/d...analyzer&hl=pl
                                      Potem ustaw ten na którym masz najmniej innych sieci.

Skomentuj

Zamieszczone przez devshin Zobacz posta
                                        Polecam podejrzeć jakie kanały są zajęte w Twoim otoczeniu programem takim jak https://play.google.com/store/apps/d...analyzer&hl=pl
                                        Potem ustaw ten na którym masz najmniej innych sieci.
                                        Wychodzi na to że 8 chodzi najlepiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                          IMO nie ma sensu. W obecnym czasie procesory intela są koszmarnie drogie. Lepiej brać AMD bo za te same pieniądze otrzymasz procek wydajniejszy i IMO bardziej przyszłościową platformę. Zamiast I5 lepiej wziąć takiego Ryzena 2600X i mieć jeszcze sporo kasy w kieszeni
                                          Ryzen 7 1700X w rankungu benchmark.pl jest lepszy a jest 20zł droższy.

Skoro już zmieniam procek płytę i pamięć... to przeskok będzie widoczny. Teraz pytanie. Czy pozostając na win10 nie będę miał już problemów bo nowszy sprzęt.... a do tego co mam teraz to ciężko o sterowniki do win10 do płyty głównej naprzykład...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X