Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Za 1000zł można już złożyć kompa na którym idzie w coś pograć ale na używanych częściach, a nie jakiegoś budżetowego apu ryzena. Sam procesor ryzen 3 nie jest zły ale nie jest wcale wiele lepszy od takiego starego xeona intela za 50zł. https://www.youtube.com/watch?v=2oW-bU_EL9o a w tej cenie nie ma opcji żeby złożyć coś z dedykowaną grafiką z rozsądnych nowych części. Sam dobry zasilacz to 200zł. do tego procesor 400zł. Już się zrobiło 600zł. Zostaje 400zł. na obudowę, ram, mobo, ssd i opcjonalnie hdd jeśli ktoś chce więcej miejsca. Wybacz mi ale jakoś tego nie widzę. Nie ma sensu kurczowo trzymać się nowych części w tym budżecie. Rozumiem gdyby to było chociaż 1500-2000zł. ale nie 1000zł. Taki komputer z nowych części za 1000zł. starczy co najwyżej do internetu. W ogóle nie wiem czemu tak się uparliście na procesor a przecież grafika jest nie mniej ważna, a nawet ważniejsza od procesora. Lepiej kupić słabszy procesor a dołożyć do grafiki :) .

Aaaa!!! Zasilacze iArena od chiefteca to szrot porównywalny z no name chinolami. Najtańszy sensowny nowy zasilacz to elementum od spc. Na zasilaczu nie warto oszczędzać bo to się zemści potem.
    Last edited by Oskar29; 17.05.2019, 15:22.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
      Podkręcony do 4 GHZ a zdajesz sobie sprawę jak bardzo prądożerna jest platforma LGA1366 ? sama płyta ma dosyć spore TDP już nie wspominając o TDP samego podkręconego X5650 .
      Na defaultowych ustawieniach TDP wynosi 95W (Thermal Design Power) nie mylić z mocą pobieraną z zasilacza bo ona jest znacznie wyższa, poza tym żeby podkręcić tego klocka do takich wartości potrzeba dosyć dobrej płyty głównej bo raczej na podstawowej serwerowej bez porządnego chłodzenia na sekcji zasilania to możesz pomarzyć , platforma LGA 1366 jest nieopłacalna ze względu na dosyć drogie płyty główne (możliwość OC ) i z racji znacznej konsumpcji prądu do tego trzeba doliczyć dosyć wydajne chłodzenie wodne bo na powietrzu brzydko mówiąc się obrzyga .
      PS stare intelowskie 6 jajek 12 wątków przegrywa z AMD 4jajka i 4 wątki i to w niektórych tytułach o ponad 20 % :o

Tu masz najtańszy sensowny zestaw na LGA 1366 ASUS P6T Deluxe V2 + Intel i7 960 + OCZ Reaper 10GB https://www.olx.pl/oferta/asus-p6t-d...tml#e411c2b82a za 699zł oczywiście używany
      A tutaj masz nowy zestaw AMD Ryzen 2200g + Patriot Viper 4 8gb 3000mhz cl 16 + ASRock B450M-HDV https://www.morele.net/inventory/info/ac72d079/ całość za 856 zł już nie wspominając przyszłości platformy i o możliwości łatwego upgread'u.
      Do tego dolicz różnice w rachunkach za prąd :)
      Last edited by kokoelloko; 17.05.2019, 16:12.

Skomentuj

Chodziło mi o to że nowsze wcale nie znaczy o wiele bardziej wydajne jak ktoś pisał na poprzedniej stronie. Oczywiście że pobiera więcej prądu bo to się głównie w procesorach x86 w ostatnich latach poprawiło . Co do takiego pojedynku xeon vs ryzen 3 to zależy czy testowany tytuł woli więcej rdzeni wątków czy szybszy jeden wątek. Teraz coraz więcej gier woli więcej rdzeni/wątków od szybszego jednego wątku/rdzenia.

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
        A tutaj masz nowy zestaw AMD Ryzen 2200g + Patriot Viper 4 8gb 3000mhz cl 16 + ASRock B450M-HDV https://www.morele.net/inventory/info/ac72d079/ całość za 856 zł już nie wspominając przyszłości platformy i o możliwości łatwego upgread'u.
        wszystko fajnie tylko że to nie jest nawet używalny komputer tylko jego część. https://diyaudio.pl/i/19826/b2ca297c...1558106620.jpg

jeśli ktoś nie potrzebuje hdd to można wywalić. 170zł. mniej. Tak czy inaczej nie ma bata żeby się zmieścić w 1000zł. Wybierałem w miarę sensowne części a nie jakiś najgorszy budżetowy syfik :) .

Co do s1366 to sam mam taki procesor więc wiem o czym piszesz i to oczywiście prawda jest ale rachunki za prąd nie zwrócą Ci 500zł oszczędności (w moim wypadku tyle wyszło) .
        Last edited by Oskar29; 17.05.2019, 16:33.

Skomentuj

wszystko fajnie tylko że to nie jest nawet używalny komputer tylko jego część. https://diyaudio.pl/i/19826/b2ca297c...1558106620.jpg
          Oczywiście są to 3 najważniejsze podzespoły określające kryterium danej platformy , reszta czyli GPU , SSD/HDD , PSU , obudowa wedle uznania lub z odzysku z wcześniejszego PC.
          Teraz coraz więcej gier woli więcej rdzeni/wątków od szybszego jednego wątku/rdzenia
          Ale nawet stare 12 Jajek zaliczyło wtopę w każdym z tytułów łącznie z Assassin Creed Odyssey , Shadow of the Tomb Raider , Wiesiek 3 oraz Battlefield 5 gdzie te gry dosyć mocno leżą na CPU i wykorzystują w pełni wielowątkowość .
          Jedyny wyjątek Ashes of the singularity wygrana 2FPS w AVG FPS .... wooow rzeczywiście PRAWIE dorównuje wydajnością 4 jajowemu Ryzenowi

X5650 @4.1 IDLE 135 wat a pod obciążeniem ponad 350 :o nooo way!
          4:00
          Last edited by kokoelloko; 17.05.2019, 17:14.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
            Jeżeli nie zależy Ci na super małym komputerze to zobacz sobie coś takiego:
            https://allegro.pl/oferta/dell-3020-...pro-7709962344
            Jest kompaktowy, tańszy i mocniejszy od tego co pokazałeś, pracowałem na czymś takim i jest to dość ciche i zawsze tam możesz wsadzić kartę graficzną low profile, jak dorzucisz jeszcze trochę grosza to masz:
            https://allegro.pl/oferta/dell-3020-...pro-8104068514
            4 rdzeniowy procesor, mocniejsza zintegrowana karta graficzna (Intel graphics 4600 - może nawet i cs go by działał) i już 8 gb ramu i to już jest dość solidny sprzęt, sam posiadam ten procek.
            No i takie coś mogło by też być (chodzi o wielkość).
            Podobny mam w pracy i jest zdecydowanie mniejszy od mojego starego.
            Gniazda ma takie jakie potrzebuję, choć brakuje HDMI... ale z drugiej strony jeśli kupię nowy TV (bo teraz mam podpięty VGA, o dziwo działa to lepiej niż podpięty kablem HDMI) to pewnie będzie już z DISPLAY PORT.

Pomyślimy :)

Skomentuj

A może cos takiego?
              https://www.kuzniewski.pl/p49660,int...a-w-cenie.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Drag-on Zobacz posta
                Czizus ... Marian szuka czegoś bardziej opłacalnego niż toto małe tamagotchi

Skomentuj

I za cenę z kosmosu :-)

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Miesiąc temu kupiłem Lenovo m72e tiny, z i3-3cośtam, 4GB RAM i dyskiem 320GB, za 350zł i FV.
                    Władowałem temu dysk SSD i linuxcnc śmiga na tym jak szalony, dzisiaj przyszedł drugi (m92e) za 299 z pentiumem o takiej wydajności jak ten i3 ale bez HT. Kurde zbiera się to aż miło.
                    Malutkie, ciche i tanie, obydwa z serialami na windowsa.

Mam ciągle starego i5-3475S z 16GB RAM, jako komp warsztatowy od premiery tego CPU wymiata aż miło.
                    Naprawdę jak ktoś nie wymaga niewiadomo czego to za kilka stówek brać używki po korpo i kompy na lata z tego będą.

Żeby nie było że w zabytkach siedzę, są fane procki jak trzeba jadu.

Ale naprawdę nawet ryzen 2400G to reaktor atomowy dla przeciętnego użytkownika.
                    Nie mówiąc o tych klocach ze zdjęcia, a i tak to nie najmocniejsze w rodzinie.

Skomentuj

Przejściówka DisplayPort-HDMI i nie ma problemu :)
                      Ja w laptopie mam DP i działa z telewizorem

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                        Miesiąc temu kupiłem Lenovo m72e tiny, z i3-3cośtam, 4GB RAM i dyskiem 320GB, za 350zł i FV.
                        Władowałem temu dysk SSD i linuxcnc śmiga na tym jak szalony, dzisiaj przyszedł drugi (m92e) za 299 z pentiumem o takiej wydajności jak ten i3 ale bez HT. Kurde zbiera się to aż miło.
                        Malutkie, ciche i tanie, obydwa z serialami na windowsa.
                        Lapki z takimi bebechami ? Jestem jak najbardziej na tak !
                        Jeśli ma służyć do Internetu , filmów czy muzyki to nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)
                        Sam mam dinozaura w postaci Toshiba Satelite A300 z Core2Duo i nagłośnieniem Harman/Kardon służy mi głównie do internetu kilku programów i odtwarzania muzyki w warsztacie bo ma Optyczne S/PDIF ukryte w gnieździe słuchawkowym i całkiem nieźle gra :)
                        Niby stare to i mało wydajne ale do pracy i grania mam inny PC a ten to moja perełka z racji fajnego wyglądu i sentymentu który posiadam do tego modelu :biggrin:
                        Żeby nie było że w zabytkach siedzę, są fane procki jak trzeba jadu.
                        Ale naprawdę nawet ryzen 2400G to reaktor atomowy dla przeciętnego użytkownika.
                        Nie mówiąc o tych klocach ze zdjęcia, a i tak to nie najmocniejsze w rodzinie.
                        TR4 do renderu są super w tej cenie ale do grania już nie do końca chodź radzą sobie dobrze , od 28 maja do 1 czerwca w Taipei będą trwać targi Computex na których zostaną zaprezentowane nowe procesory Ryzen 3 gen, płyty główne na chipsecie X570 z PCI-e 4.0 ready, Epyc Rome oraz karty graficzne bazujących na architekturze Navi .
                        Tak prezentują się taktowania i ilość rdzeni w 3 generacji Ryzen wyprodukowane w 7nm.

Tak że jest na co czekać ! Jeśli sprawdzą się te dane to będzie HIT ! i AMD znów wróci do łask :) na miejscu Intela przestał bym chlać z rozpaczy i wziął się do roboty bo mają zaległości technologiczne (problem z 10nm) a AMD z dnia na dzień coraz bardziej goni rywala.
                        Mam nadzieje że moja X470 Gaming PRO Carbon przyjmie 16 rdzeniowego i 32 wątkowego potworka , sekcja zasilania powinna dac rade :lol:
                        Last edited by kokoelloko; 18.05.2019, 01:21.

Skomentuj

Też mam starszego lapka, Lenovo ideaPad z i3 na pokładzie, do tego grafika nVidia 645m. Dołożyłem mu ramu na 8gb, główny dysk 1tb zastąpiłem 128 GB SSD, a dysk talerzowy znajduje się w kieszeni zamiat DVD. Sprzęt ma na pokładzie USB 3.0 i HDMI
                          System Win 10 okazał się dużo szybszy niż Linux Kubuntu, z którego korzystałem ponad rok.
                          Co ciekawe, 10-tka z nakładką fidelizer w/g mnie brzmi lepiej niż dźwięk jaki miałem na Linuxie. Testowane na Fiio 10-tce i Słuchawkach Takstar,

Konfiguracja do multimediów, internetu, a i gry internetowe typu WOT, Fortnite czy CS Go pociągnie bezproblemowo

Skomentuj

Za miesiąc lub dwa będę robił maszynkę do Gierek dla dzieciaków.
                            Też szukałem używek na i5 6xxx itp
                            Po rozeznaniu rynku, uznałem że nowy Ryzen 3 lub 5 na pewno godnie go zastąpi, a jest to maszynka z przyszłością właśnie ze względu choćby na DDR 4, nadchodzącą nową rodzinę serii 3 od AMD.

Mając w domu używany sprzęt zapewne warto go " doposażyć" w nowe technologie dysków, zwiększać ram itp. ale wydając $$$ nie opłaca się pchać w sprzęt z odchodzącej epoki, lepiej dołożyć te 200-400 zł i cieszyć się nowym sprzętem, nawet w klasie budżet

Skomentuj

No też czekam na ryże 16/32, jako liczydła powinny być fajnymi prockami.
                              Do grania to mam Nintendo Switch i laptopa z gpu na thunderbolcie, dwurdzeniowe i5 7gen z dobrym GPU, obskakuje wszystkie AAA na wysokich detalach. Zresztą z taką ilością czasu co człowiek ma to jak przejdę 10-15 gier w singlu na rok to święto, a i do tego muszę się zmuszać ^^

Ciekawe kiedy wskoczą TR 64core/128thr :)

Skomentuj

Takie pytanie do wszystkich z forum.
                                Czy ktoś z was gra w Battlefielda 4/1 online na pc?? Odświętnie , dla relaksu lub jest koksem i lubi trolować ? można by zagrać ekipą z DIYaudio było by fajnie co wy na to ?
                                Są tu tacy śmiałkowie ?

Skomentuj

Ja choć w single gram, multi unikam, za dużo sprzętu za mało czasu ^^

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                                    Ja choć w single gram, multi unikam, za dużo sprzętu za mało czasu ^^
                                    Ja teź multi unikam ale z innego powodu. Grę traktuję trochę jak interaktywny film. Ma być dobra fabuła i potrzebuję "wczuć" się w grę. W multi jest to niemożliwe. Jestem jeszcze z tego starego pokolenia graczy chyba chociaż wiekiem raczej mi daleko :) .

Skomentuj

Ja teź multi unikam ale z innego powodu. Grę traktuję trochę jak interaktywny film. Ma być dobra fabuła i potrzebuję "wczuć" się w grę. W multi jest to niemożliwe. Jestem jeszcze z tego starego pokolenia graczy chyba chociaż wiekiem raczej mi daleko :) .
                                      Fakt cała kampania w BF1 jest wciągająca i ujmująca pokazuje ona okrucieństwa i horror 1 wojny światowej , tryb multi to czyste umiejętności takie jak refleks , taktyka i spryt

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                                        Płyta wystartowała (nie wiem czy tylko po tym..)
                                        Trochę wypadłem z obiegu... ale są jakieś metody do wymuszenia odzyskiwania BIOS-u na płytach dual bios..

https://www.overclockers.com/forums/...e-motherboards

Method #1: 1. Shut your PC down (if you're reading this guide, than your PC isn't working anyways)

2. Hold the power button until the PC starts and shuts down again

3. Press the power button again, your backup BIOS should kick in now and should re-flash the main BIOS if there's anything wrong with it.

Method #2: 1. Shut your PC down 2. Hold the power AND the reset button for about 10 sec, than release. 

3. Backup BIOS should kick in anytime soon now.

Method #3: Had to use this one in order to get my 990FXA-D3 working again. Backup BIOS kicked in using method #2, but I was back to the good ol' no signal state once the procedure finished.. 1. Short out pins 1 and 6 on the main BIOS chip (pin #1 should be marked with a red dot or whatever) 2. Tell a friend (or a relative) of yours to press the power on button 3. Remove the ghetto-like jumper you're holding between pins 1 and 6 as soon as you hear a beep. 4. Backup BIOS should kick in again and everything will (hopefully) be fine.

Trochę więcej opisu do metody #3

https://forums.tweaktown.com/gigabyt...ng-failed.html

Skomentuj

Ostatnio pow wpływem lekkiego impulsu przygarnąłem monitor który zamówiłem dla jednego ziomka, a on zrezygnował.
                                          AOC C24G1, kurde kawał dobrego ekranu, kolory praktycznie jak na macbooku pro 2017, 144Hz w połączeniu z moją vegą56 daje płynny i ostry jak żyleta obraz w grach, czernie bardzo fajne, 99% pokrycia sRGB i mój 10 letni del wygląda przy nim biednie.
                                          Mero Exodus w 100fps też fajnie śmiga.

Ogółem jak za 8 stówek brutto to szanuję AOC za taki monitor.
                                          Dodatkowym bajerem jest hardwarowy celownik, więc w broniach co nie mają celownika albo jest on duży można sobie trochę oszukać grę bo monitor wyświetla sam sobie celownik. AWP z celownikiem bez zooma ^^

Skomentuj

Czaruję...
                                          X