Pomiedzy budawa garazu, czas na inne hobby - prace ida do przodu,... ale ciasno:
Co do traf, poslalem zapytanie do paru firm - wycena trafa do (podkreslilem) audio (miekkie wyprowadzenia, ekranowanie, srodek zalany, 500VA cos kolo 42-44V AC) - napisze dla ciekawskich wymiary w celu porownania: eurotrafo
- srednica ok. 138mm
- wysokosc ok 78-80mm
- waga ok 4.4kg
toroidy (wykonanie audio)
- srednica ok. 145mm
- wysokosc ok. 56mm
- waga ok 4.2kg
breve
- srednica ok. 145mm
- wysokosc ok. 66mm
- waga nie dostalem info
indel
- srednica ok. 140mm
- wysokosc ok. 60mm
- waga ok. 5kg
eltii
- srednica ok. 130mm
- wysokosc ok. 60mm
- waga ok. 3.8kg
sizei
- srednica ok. 130mm
- wysokosc ok. 75mm
- waga ok. 4.5kg
badel
- średnica ok. 140mm
- wysokość ok. 70mm
- waga ok. 5kg
trafber
- srednica ok. 150mm
- wysokosc ok. 80mm
- waga 5.8kg
Zwrocilem uwage na trafber, nie doszukalem sie nic specjalnego w sieci - w portfolio maja produkcje pod audio. Chyba zaryzykuje, bede pierwszy i podziele sie opiniami.
Dodatkowo trafber daje trafa z podstawkami, mi akurat pasuje bo mam łby od śrubek w płycie:
Cen nie podaje, nie chce tu jakiejs niezdrowej konkurencji czy reklamy.
Nie mam informacji od poltrafo, urwal mi sie cos kontakt z panem z ktorym rozmawialem.
Czas wykonania i dotarcia do moich rąk - 7dni czyli ekspres. Razem 60 płytek, 5 projektów.
Jakość wykonania jak zawsze super :) Obyło się bez dodatkowych opłat :)
Co na PCB:
2kpl małych - izolator I2S do DACa. Na PCB można zamontować ISO7640 lub ADUM1400. Na wejście podajemy np amanero + zasilanie z amanero 3v3, na wyjściu podpinamy daca oraz zewnętrzne zasilanie 1x7-10VAC z trafa. Na PCB jest zrobiony zasilacz.
Pozostałe pcb to projekt, sterownik do mojego wzmacniacza:
a) sterownik:
- 2ch on/off 230VAC (rozłącza N i L),
- 3ch selektor ,
- mute na przekaźniku,
- wyprowadzone złacze na 3 przycisk tact switch,
- wyprowadzone złącze na sygnalizacje LED aktualnie załączonych przekaźników,
- wyprowadzone złącze 6pin KANDA do programatora,
- wyprowadzone złacze ADC do płytki z ALPS,
- wyprowadzone złącze do czujnika IR (TSOP),
- zasilacz 5V,
- wyjście zasilania 5V na przekaźniku (rozłącza + oraz - 5VDC),
- sterowanie do silnika alps - mostek H,
- wyprowadzone złacze do płytki od podświetlenia gałki
- sterowanie z pilota
b) okrągła:
- podświetlenie gałki od potencjometru w zależności od ustawionej głośnosci (sterowane przez pomiar ADC na potencjometrze ALPS (4 kanałowy, 2x10k do wzmacniacza, a 2x50k do ADC (oczywiście tylko jeden kanał wykorzystany do ADC) + całość na 2 rejestrach przesuwnych
c) pcb z potencjometrem ALPS:
- bufor na wejściu i wyjściu
- zasilacz 2x 15VDC
- możliwość zamontowania mundorfa oraz zwykłych foliowych z rastrem 5mm na wejściu
- rezystory minimelf
d) pcb od vu meter - projekt z modushop/audiostereo - ja zrobiłem płytkę i poprzerabiałem na swoje elementy i dodałem swój zasilacz oraz otwory do włożenia sond od miernika i wykonania kalibracji układu
Teraz zostaje złożyć całość i uruchamiać po kolei oraz pisać soft :)
Także jeśli chodzi o jakość wykonania to polecam pcbway :)
A z bliska nie? :P
Przerabialem wiele opcji. Najlatwiejsza i najlepsza.
Kalde fornir na stole na niego klade kolumne i zawijam jak w papier idealnie i bez burchli. Pozniej walek do ciasta i cisne. Przerabialem specjalistyczne rollery do forniru ale tylko drewniane maja racje bytu, gumowe zle dociskaja. Klocek zbyt mala dokladnosc walek rzadzi
Skomentuj