Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wątek motoryzacyjny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja kolejne "nowe" auto okleję folią bezbarwną (o ile taka jest), szczególnie boki i maskę. Parkując w mieście co chwilę to nowa rysa, drzwi notorycznie poobijane przez innych parkujących. Mam 4 letni samochód a lakierniczo wygląda jak 10 letni. Inna sprawa to niska twardość obecnych materiałów lakierniczych.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
    To może później -- przed jesienią będę robił dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne.
    Poza tym lubię sobie powoskować, robiłem to już kilka razy.
    masz sprawdzoną chemię ? Co możesz polecić ?

Skomentuj

Ja tylko napiszę że silniki benzynowe renault mogę polecić z czystym sumieniem bo znam kilka przypadków przebiegu ponad 300kkm bez większych awarii tak rozwiązania wnętrza i zawieszenie w tych autach do mnie nie przemawia.

Skomentuj

Typowy francuz to zupelnie inna zawiecha niz niemiec, rowniez jesli chodzi o siedzenia. Przejedz sie jak bedziesz mial okazje takim autem jak np Clio 172, 182, czy Megane RS. To zupelnie inna bajka. Do tego doskonale silniki benzynowe 2.0. Tam gdzie ma byc sportowo, zabojady zrobia to zawodowo, a tam gdzie dla ludu, to miekko, czasami za miekko. Choc ja tam uwielbiam hydro w cytrynach :)

Skomentuj

Oj tam, teść ma megankę Niby 150 czy 170kkm, a wygląda i działa okropnie, całe rozkolebotane, roztrzęsione, luzy gdzie się da...
          Miałem Almerę, N16 Niby się nie psuła, ale standardowo a to jakaś guma a to coś tam w zawieszeniu.. A ceny 2x wyższe niż teraz przy oplu. A i owszem cholera stanęła, usterka tradycyjna czyli boshowska czy tam siemensowska VP44 kurr jej mać, w sumie kosztowała mnie 6kzł (długa historia). Wszystko się sypie. Kwestia tylko ile kosztuje naprawa.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
            luzy gdzie się da...
            Znaczy sie luzy w srodku samochodu, czy kazda srube w aucie ma luzna? :) moze niech w koncu zacznie dbac o auto, a nie tylko lac paliwo i jezdzic

Skomentuj

pierwsze nieplanowane naprawy za mna
              urwal sie wieszak tlumika z polowa obwodu rury!
              mialem przez 2 dni "sportowe" auto :p

145zl i 40min pozniej znowu jest cisza

koncowka drazka kierowniczego w lokalnym sklepie 35zl. za godzine jade wymienic

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                pierwsze nieplanowane naprawy za mna
                urwal sie wieszak tlumika z polowa obwodu rury!
                mialem przez 2 dni "sportowe" auto :p

145zl i 40min pozniej znowu jest cisza

koncowka drazka kierowniczego w lokalnym sklepie 35zl. za godzine jade wymienic
                Widziałem ostatnio na internetach fajny patent na darmowe gumy wieszaka - wiem, że pachnie druciarstwem ale skoro jest wytrzałe a samochód powiedzmy "do tłuczenia" to czemuż by nie spróbować? :)

https://www.youtube.com/watch?v=tAe2GASxD74

Skomentuj

Używam wosku Collinite, wytrzymuje na aucie koło roku.

Skomentuj

Co to za auto ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kuuutax Zobacz posta
                      Widziałem ostatnio na internetach fajny patent na darmowe gumy wieszaka - wiem, że pachnie druciarstwem ale skoro jest wytrzałe a samochód powiedzmy "do tłuczenia" to czemuż by nie spróbować?
                      ale u mnie urwal sie metalowy bolec, ktory byl na wydechu... no i urwal sie ze spora czescia rury!

koncowka drazka zalozona. zdecydowanie lepiej

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                        Yeah!

Już odebrałem:

Sesja zdjęciowa wkrótce :)
                        Super ! Ale się błyszczy . Niech dobrze służy.

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                        Co się ma w tym aucie psuć jak wszystko w środku to stare sprawdzone części z Renault i Nissana?
                        W tym jest dużo racji bo Dacia w dużej mierze korzystała z technologi poprzednich modeli Renault. Te podzespoły nie były najnowsze ale za to sprawdzone i dopracowane. Zwykle jest tak, że najbardziej awaryjne są auta z początku serii. Z czasem auto ma usuwane niedoróbki i ten sam model z końca serii to już inna bajka.

Dlatego kupując citroena miałem trochę dylemat o ten nowy silnik 1.2 pure tech bo jest dopiero od 2014r. Z drugiej strony modele z poprzednim silnikiem jeszcze były dostępne w salonach np z benzynowym 1.6. Jednak chwila w necie i się okazało, że były dość awaryjne jednostki i co ciekawe nie były to silniki z PSA tylko motorki opracowane przez BMW. Jak widać, po chyba nie najlepszych doświadczeniach z niemiecką myślą techniczną, PSA opracowało własny silnik. Zresztą nie słychać aby ich silniki miały jakieś znaczące problemy a diesle są generalnie bardzo trwałe i stosowane w wielu samochodach nawet poza koncernem np w mercedesach (gdzie mercedes od lat słynął właśnie z własnych , bardzo trwałych diesli).
                        Last edited by Yoshi_80; 26.03.2016, 09:12.

Skomentuj

Yoshi w cenie lekko ponad 40tys jest jeszcze fluence
                          To tez dobra alternatywa dla clio czy tipo
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                            Co to za auto ?
                            O to się pytałeś? :)

Skomentuj

Tragedyji nie ma.

Skomentuj

Planuje na dniach kupic pierwsze autko (trzeba odskoczyc w koncu od audio na chwile) kwota do 10tys uparlem sie na Corse C 1.2 benzyne, mniej wiecej rocznik 03-04 z przebiegiem ok 100tys, ze wzgledu na godziny w ktorych pracuje ciezko mi bedzie podjechac z kims kto sie zna na samochodach, wiec pytanie na co zwrocic uwage przy zakupie by nie kupic czasem wraka z cofnietym przebiegiem o 200tys, myslalem tez o silniku 1.0 bo w tych pieniadzach mozna wyrwac nowsze i napewno w lepszym stanie za te same pieniadze, na moje potrzeby czyli dojazdy do pracy napewno wystarczy ale podobno sa duzo bardziej awaryjne.
                                Last edited by Bumpalump; 28.03.2016, 15:38.
                                Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

http://grosiak.otomoto.pl/ zerknij tu. Kupowalem u niego auto, jak i moi znajomi. Z tego co wiem, auta nie sa krecone, ale wiekszosc naprawiane po stluczkach.

Skomentuj

Ale 1.0 nie bierz, bo to trzycylindrowiec z epoki, kiedy GM nie umiało robić trzycylindrowców. Straszny kapeć.
                                    1.2 jest udanym silnikiem i Corsa C to też fajne auto.

Skomentuj

Sa ludzie na jakims z forum ktorzy za 100-200zl robia caly raport o danym aucie i to ciekawa opcja dla kogos kto sie nie zna. Zapytam znajomego jak sie forum nazywalo i wrzuce.

Skomentuj

Jak na złość, strona ma problemy chwilowe :)
                                        http://bez-wypadkowe.net/
                                        Jest podział na województwa i poszczególne osoby się ogłaszają.

Skomentuj

I co taki raport zawiera ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X