Zamieszczone przez Penetrator
Zobacz posta
normy SAE odpowiadają Ci za zmienną lepkość w zależności od temperatur... i one nie mają żadnego przełożenia na "jakość" oleju .... jeżeli ktoś przedstawia temat w postaci "5w30 są lepsze niz 5w40" to znaczy ze nie ma o temacie bladego pojęcia .... bo to tak jakby mówić "samochody są dużo lepsze od traktorów" .... po prostu to są różne tematy i w zależności z jakim silnikiem mamy doczynienia ...czyli np konstrukcja miski olejowej, wysoko czy niskoobrotowy, ma czy nie ma EGR, ma czy nie ma turbinę itd.... bardzo też ważne w jakich temperaturach najczęściej się jeździ ... inne oleje bedą preferowane dla skandynawskich warunków a inne dla południowej europy
np dla samochodów z silnikiami wysokoobrotowymi i służącymi głownie do letniej zabawy ...gdzie po prostu zasuwasz w lecie na wysokich obrotach (np s2000 zibiego) to bardziej preferowany bedzie olej gdzie liczba "po W" jest wyzsza... czyli olej nawet w wysokich temperaturach nie jest dramatycznie rzadki ...po to by tworzył w wysokiej temperaturze odpowiednio dobry jakościowo film olejowy na powierzchni...
dla samochodów np w finlandii dobrze jest lac oleje ktore są rzadkie na zimnym ( 0 przed W by w trakcie rozruchu był rzadki) ... i dosyc niska liczba po W ...po to by miał odpowiednią konsystencję przy niskich temperaturach juz w trakcie normalnej pracy ....
po prostu na to o jakiej lepksci (SAE) oleje się zalewa zalezy od wielu czynników ....
natomiast to normy ACEA i API definiują jakość oleju ... czyli jakie zawiera związki (np dla zywotnosci EGR, turbiny, DPF itd... ) każdy producent podaje dla swoich silników jak "dobre jakościowo" oleje ma się lac do ich silników (jak miałem volvo D5 185KM to akurat volvo nakazywało lać oleje A5/B5) ... ja zalewałem motula o klasie A5/B5 .... co prawda klasa A5/B5 mówi że takie oleje są LL ale ja wymieniałem tak by nigdy nie przekroczyć 20tys miedzy wymianami ... teraz w CRV'ce leje Shella 5w30, ACEA C2
tak więc osobna kwestia to lepkość - SAE którą można zmieniać w pewnym zakresie w zależności jak jeździmy i w jakich warunkach najczęściej .... ale tak naprawde jeszcze wazniejsza to jakosć - ACEA/API, której bezwzględnie nie powinno się "obniżać" przy wyborze oleju do zalania
zreszta tak na szybko pierwszy lepszy wynik z google
http://oleje.blox.pl/2011/02/Oznacze...y-olejowe.html
a tu masz karte katalogową oleju do ktorego linka podał Pogromca
http://www.valvolineeurope.com/uploadedFiles/7808.pdf ------polecam zerknac na tabelkę "performance levels" w karcie katalogowej
Skomentuj