kopółka niby fajna ale w sumie to żadne szaleństwo
Czytając opinie dolphina123 miałem całkiem inne wrażenia
Zamieszczone przez dolphin123
Głośniki się wygrzewają... Kond 2,7uF i tłumik 2R2+8R2. Jednak mniej jednak na takim banale zapowiada się bardzo ciekawie...
Na pewno mogę powiedzieć, że góra po kilku godzinach (w aplikacji jaką opisałem wyżej) gra lepiej od DX25 - jest bardziej uporządkowana.
No ja tej kopółki AWX nie słyszałem więc nie mogę jej obiektywnie ocenić - właściwie to nie mogę jej ocenić w ogóle - opieram się tylko na tym co przeczytam na forach, ale przecież DX25 też nie uchodzi za jakiś nadzwyczajny głośnik. Owszem jest chwalony ale głównie w porównaniu z tymi tańszymi produktami a tańsze to tylko STX'y, Tonsile czy Visatony. Ja nie wiem bo nie robiłem żadnych porównań odsłuchowych ale kopółka AWX, no sam powiedz, nie robi jakiejś oszałamiającej kariery. Owszem, podobno gra poprawnie (osobiście nie słyszałem jeszcze) ale nie spotkałem się z opinią, żeby była jakaś wyjątkowa, żeby np jakieś Seasy czy Vify (no z wyjątkiem DX25) przy niej wymiękały. Niewątpliwie ma przewagę nad Seasami czy Vifami bo jest tańsza no ale nie mówimy tutaj o stosunku jakość/cena.
Ja nie wiem bo nie robiłem żadnych porównań odsłuchowych ale kopółka AWX, no sam powiedz, nie robi jakiejś oszałamiającej kariery.
A co tu robi oszałamiającą karierę?
PJ bo jest tania, 14SCX bo jest tani, ARN 150 bo jest tani. Tutaj głównym czynnikiem decydującym o wyborze głośników jest jak najniższa cena.
Zamieszczone przez dabyl
No ja tej kopółki AWX nie słyszałem więc nie mogę jej obiektywnie ocenić - właściwie to nie mogę jej ocenić w ogóle - opieram się tylko na tym co przeczytam na forach, ale przecież DX25 też nie uchodzi za jakiś nadzwyczajny głośnik. Owszem jest chwalony ale głównie w porównaniu z tymi tańszymi produktami a tańsze to tylko STX'y, Tonsile czy Visatony.
No właśnie. Jak tylko pojawił się konkurent w zbliżonej cenie, to okazało się, że już nie jest taka cacy.
Zamieszczone przez dabyl
Owszem, podobno gra poprawnie (osobiście nie słyszałem jeszcze) ale nie spotkałem się z opinią, żeby była jakaś wyjątkowa, żeby np jakieś Seasy czy Vify (no z wyjątkiem DX25) przy niej wymiękały.
Czy musi zaraz coś przy czymś wymiękać? Czy Seasy lub Vify to są jakieś rarytasy?
Dla mnie nie. Słuchałem Vify, SS, Dynaudio, Audaxy i inne głośniki w różnych kolumnach i wcale mnie jakoś nadzwyczajnie nie zafascynowały swoim brzmieniem, z wrażenia się w majty nie posikałem. Zarówno Seasy jak i Vify mają wiele przeciwstawnych opinii, stąd można wysnuć wnioski, że są bardzo kontrowersyjnymi głośnikami.
Niedawno stałem przed dylematem wyboru kopułki i zastanawiałem sie jaką kupić. Brałem pod uwagę Monacora DT- 109, Vife DX25 (XT25 nie chciałem, bo zbyt rozbieżne opinie na jej temat), jakiegoś Seasa i Ushera 9930-20. Ale akurat STX wypuścił nowego AWXa, więc sobie go kupiłem, żeby zobaczyć jak gra. I się wcale nie rozczarowałem, bo okazał sie lepszy od ponad dwukrotnie droższego Visatona G25FFL, który co prawda jest już konstrukcją starą, ale nadal stosowaną w dość drogich kolumnach Visatona VIB 170 AL i VIB 2000GF, więc ten G25FFL jakimś gniotem chyba nie jest, a jednak dla mnie okazał się gorszy niż AWX. I nie chodzi tu o to by coś nagle było Hi-endem za stówę, tylko by był większy wybór dobrych głośników godnych polecenia, a to jaki wybór dokona konstuktor to już jego osobista sprawa.
Mnie nie dziwi dlaczego ten głośnik nie robi tu kariery. Niewiele tu osób, które samodzielnie tworzą swoje konstrukcje, większość to kopiści, klonerzy czekający aż im ktoś podsunie na tacy gotowca.
Zresztą obserwując różne fora można zobaczyć pewną falowość w zainteresowaniu pewnymi markami. Parę lat temu na AS intensywnie promowano Vify M18WH i Morele MDT-29, potem przyszła pora na Seasy L18 i 27TBFC/G, tutaj promowano swego czasu HDSy póki ktoś nie stwierdził, że jednak to nie to, za chwilę przyjdzie nowa fala z inną marką. Od tego Seasa 27TBFC/G to już można pawia puścić. Praktycznie w każdym temacie jest on proponowany jakby był jakimś panaceum na wszelkie bolączki każdego słuchacza. Jakiś złoty środek, który wszystkich zaspokoi, tak jakby innych głośników nie było. Słuchasz rocka - Seas. Słuchasz klasyki - Seas. Łeb cię boli- Seas. Masz grypę -Seas. Przecież jest tyle róznych ciekawych głośników a tu taka monotonia.
Popieram Patefila w tym co napisał, bo taka prawda. Stx ma tanie i dobre głośniki, więc powstaje na nich wiele budżetowych konstrukcji. Taka vifa, seas itd. też nie była od razu super. Tonsil niby taka tradycja i w ogóle, a ich kopułki można porównać do najtańszych PJ'ek stxa. Dajcie się rozwinąć firmie takiej jak stx i nie krytykować ich. Kopułka AWX nie robi oszałamiającej kariery, bo niewiele osób ją słyszało i miało na testach. Każdy czeka na gotowy zestaw na Awx'ach wtedy dopiero może coś ruszy. Niebawem ukaże się kopułka ceramiczna, więc chłopaki w stxie się nie obijają. Na audiohobby stwierdzili, że 18awx śmiało można stawiać przy vifach, peerleesach, seasach itd. Świadczy to o dużym postępie w tej firmie. Tonsil się zatrzymał w miejscu, a stx pnie się w górę robiąc coraz to lepsze głośniki.
Czy Seasy lub Vify to są jakieś rarytasy?
Dla mnie nie. Słuchałem Vify, SS, Dynaudio, Audaxy i inne głośniki w różnych kolumnach i wcale mnie jakoś nadzwyczajnie nie zafascynowały swoim brzmieniem, z wrażenia się w majty nie posikałem.
A możesz napisać jakie wysokotonówki Tobie się podobają? wymień tylko dwa modele.
Można dyskutowac z tym czy ktoś chce sobie bez przerwy zonglować głośnikami i miec z tego przyjemność, czy też szukać tych bezwzględnie najlepszych (dla niego oczywiście) i mieć fun ze słuchania muzyki.
Jedyne miarodajne porównanie głośników to póki co rzetelne pomiary. Reszta to cała twórczośc na skali od słownych utarczek do całych poematów nt. sprzętu.
A możesz napisać jakie wysokotonówki Tobie się podobają? wymień tylko dwa modele
Mi podobają się różne głośniki różnych firm. Podobanie się czy też nie podobanie to odczucia subiektywne. Ten sam głośnik w jednej konfiguracji może mi się nie podobać, a w innej podobać. Nie jestem jakoś specjalnie wybredny. Natomiast czym innym jest stwierdzenie na podstawie możliwie najbardzej obiektywnych porównań podczas odsłuchu czy jeden głośnik posiada okreslone wady, a drugi ich nie posiada, ale ma za to inne, bo przecież nie ma ideału, każdy głośnik ma jakieś wady.
Zamieszczone przez mor den siur
Można dyskutowac z tym czy ktoś chce sobie bez przerwy zonglować głośnikami i miec z tego przyjemność, czy też szukać tych bezwzględnie najlepszych (dla niego oczywiście) i mieć fun ze słuchania muzyki.
A w jaki sposób chcesz sprawdzić czy jakiś głośnik jest bezwzględnie najlepszy dla Ciebie. Musiałbyś sprawdzić wszystkie wyprodukowane głośniki, a to jest mało możliwe.
Zamieszczone przez mor den siur
Jedyne miarodajne porównanie głośników to póki co rzetelne pomiary. Reszta to cała twórczośc na skali od słownych utarczek do całych poematów nt. sprzętu
Głośnik jest jednym z elementów w systemie. Słuchacz też jest w tym systemie i jest elementem subiektywnym na dodatek decydującym co jest dobre a co nie. Jeszcze się taki nie urodził co potrafiłby z wykresów odczytać jak głośnik będzie grał. Pomiary nie opisują całego głośnika. Nie wiemy czy znamy wszystkie wielkości fizyczne mogące opisać głośnik, może znamy a nie mamy możliwości technicznych by je zmierzyć. Odsłuch zawsze będzie ostateczną weryfikacją głośnika, bo po to się głośniki produkuje by słuchać dźwięków a nie gapić się w wykresy. Podczas słuchania bierzemy pod uwagę o wiele więcej czynników niż mikrofon przy pomiarze. Skoro więc w systemie jest element subiektywny, czyli człowiek, a każdy z nas jest inny, a ponadto nie ma wzorca idealnego głośnika, więc pomiary nie moga być jedyną miarodajną oceną głośnika. Poza tym czy instrumenty pomiarowe, którymi wiele osób robi pomiary posiadają legalizację i są sprawdzane przez izby pomiarów? Co to za rzetelność i miarodajność pomiarów skoro często ich wynik zależy od tego gdzie leży poduszka albo koc na podłodze. Niewiele osób ma dostęp do komory bezechowej i legalizowanego sprzętu pomiarowego, a często podważają pomiary dokonywane przez producenta głośników.
Patefil, nalegam abyś wymienił dwie wysokotonówki które Tobie się najbardziej podobały bo tak jak Ty teraz napisałeś to moim zdanie to lekki wykręt od odpowiedzi :) A pytam z czystej ciekawości
Mało jest osób, które mają możliwosc jednoczesnego porównania większości głośników dostepnych na rynku. W zasadzie to większość ludzi na forach opowiada o niebieskich migdałach, jeżeli weźmiemy takie kryterium.
W sieci jest kilka stron z porównywalnymi wynikami pomiarów. Na ich podstawie staram się wydawać sądy. Uważam, że nie chcę innych zwodzić moimi opiniami - są zbyt mało miarodajne, skalowalne, porównywalne itd.
Oczywiście, że nie ma idealnego głośnika. Pod różnymi względami można sobie porównywać poszcególne modele i porównywac z naszą osobistą skalą wartości i priorytetów.
Wspomniany Seas 27tbfc/g ma chyba najlepszy na rynku stosunek jakości do ceny. Można też zrobić zestawienie negatywnych i pozytywnych opinii w sieci - sądzę, że byłby również w czołowce.
Napisałeś, że chcesz pawia puszczac kiedy o nim czytasz, co wg. mnie dość jasno definiuje Twoje priorytety w audio (i może nie tylko...). Nie chcę się rozpisywać, ale chyba stoimy po przeciwnych stronach barykady.
Zapewniam, że nie ma cienia agresjii z mojej strony. Chciałem tylko napisac moją opinię.
Pozdrawiam
Patefil, nalegam abyś wymienił dwie wysokotonówki które Tobie się najbardziej podobały bo tak jak Ty teraz napisałeś to moim zdanie to lekki wykręt od odpowiedzi A pytam z czystej ciekawości
Nie wiem czy najbardziej mi się podobały, bo przecież wszystkich nie słyszałem. Kiedyś u znajomego słuchałem kolumn z Vifą XT19 i na jednym wzmacniaczu mi się nie podobała, ale jak zmieniliśmy wzmacniacz to już mi się podobała. Podobał mi się też Dynaudio D28/2 słuchany u tego samego znajomego. Podoba mi się też mój Visaton G25FFL.
Ja nie kieruję się raczej opiniami innych, gdyż najczęściej są one mało obiektywne. Wystarczy poczytać tutejszy dział konstrukcji własnych gdzie niewiele jest dobrych opisów brzmienia jakiś kolumn.
Dla mnie motorem napędowym w moim diy jest ciekawość. Jestem ciekawy jak zagra jakiś głosnik, jakaś konfiguracja głośników dlatego je kupuję. I nie koniecznie muszą to być głosniki, które ktoś uważa za najlepsze. Mogą być najlepsze dla niego, a wcale nie muszą być najlepsze dla mnie. Nie oceniam też brzmienia jakiegoś głośnika w relacji jakość/cena, bo to jest często złudne.
W przypadku Seasów irytuje mnie nachalność osób, które próbują te głośniki wciskać każdemu. Ktoś zakłada temat, że chce zrobić kolumny na głośnikach firmy X lub Y i zaraz się pojawiają wpisy, że to jest be i rób na Seasach, bo w kwocie Z nic lepszego nie ma, tak jakby sprawdzili wszystkie możliwe konfiguracje.
Ja nie stoję po żadnej stronie barykady.
"Wole obok stać własne myśli mieć" jak śpiewała Budka suflera.
E może mi ktoś powiedzieć czemu gdn ap miały być w połowie stycznia a teraz sie dowiedziałem że bendą na początku lutego??
Wkońcu okaże się że bendą pod koniec marca.
Wystarczy poczytać tutejszy dział konstrukcji własnych gdzie niewiele jest dobrych opisów brzmienia jakiś kolumn.
eeee..............
miałem się nie wtrącać ale nie wytrzymam. :evil:
Możesz wyjaśnić co to według ciebie znaczy?
Nie każdy ma na nazwisko Kochanowski czy Mickiewicz, że potrafi dźwięk porównać np do szumiących traw, szumu morza czy innego oceanu. Niektórym wystarczy stwierdzenie czy mu się podoba czy nie ale o to przecież chodzi.
Nie chodzi o to by pisać, że np. wysokie tony falowały jak kwitnący rzepak na wiosnę zalewają moje uszy cudnie miodowym brzmieniem. Chodzi o to żeby opisać cechy
brzmienia głośników posługując się technicznymi sformułowaniami np:
czy była równowago tonalna między poszczególnymi zakresami
jaki był bas czy zróżnicowany, czy można w nim rozróżnić dobrze poszczególne instrumenty(bebny perkusji, struny gitar)
czy wysokie tony byłu ostre lub nie i czym ta ostrość się objawiała
itd. itp.
Podobać się mogą różne rzeczy.
Co można wywnioskować z takiego opisu: "Jak dla mnie kolumny zagrały super"?
Ani nie wiadomo w jakiej konfiguracji ktoś je słuchał, w jaki pokoju, jak ustawione i co to znaczy super?
Kopułka AWX nie robi oszałamiającej kariery, bo niewiele osób ją słyszało i miało na testach. Każdy czeka na gotowy zestaw na Awx'ach wtedy dopiero może coś ruszy. Niebawem ukaże się kopułka ceramiczna, więc chłopaki w stxie się nie obijają. Na audiohobby stwierdzili, że 18awx śmiało można stawiać przy vifach, peerleesach, seasach itd. Świadczy to o dużym postępie w tej firmie. Tonsil się zatrzymał w miejscu, a stx pnie się w górę robiąc coraz to lepsze głośniki.
Opisałem AWX bez konkretnej zwroty w porównaniu do hds164 i xt25. wszystko w moim wątku o AWX:)
To że ludzie piszą ze STX nie ma prawa zagrac jest totalna bzdura... PJ sluchali i wiedza jak graja wszystkie glosniki tej firmy. A zrobila ona duze postepy....
E może mi ktoś powiedzieć czemu gdn ap miały być w połowie stycznia a teraz sie dowiedziałem że bendą na początku lutego??
Wkońcu okaże się że bendą pod koniec marca.
Nie martw się kolego nie jesteś sam, mój kolega też zamówił nowego AP którego miałem potestować i do dziś go nie dostał. No właśnie czytałem dolphin w Twoim temacie o porównaniu i zapowiada się bardzo ciekawie :twisted: Skoro już stx zaprojektował zestaw na Awx, to może teraz popracują nad zwrotką 18awx + ta nowa kopułka ceramiczna tak, żeby każdy miał do wyboru opcję tańszą i droższą podczas robienia diy, bo ten ceramik pewnie nie będzie tani.
Skomentuj