Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie miałem żadnego z nich ale po oznaczeniu można wywnioskować że tylko GDN-30-500-2x4-AA ma dwie cewki. STX oznacza głośniki wg kodu pasmo-rozmiar-moc-rezystancja cewki-materiał kosza i membrany (choć ostatnio z tym materiałem to chyba różnie bywa bo nie wiem jak rozszyfrować np AWX?).

Skomentuj

GDN-30-500-2x4-AA na bank ma dwie cewki. Choc w opisie GDN-30-500-4-AP tez jest mowa o 2 cewkach ale sam juz zglupialem. Chce zrobic pasywne 2.1 na AWX TL i sub TL wlasnie na ktoryms z tych GDN. Parametry GDN-30-500-4-AP bardziej mi odpowiadaja...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
        Choc w opisie GDN-30-500-4-AP tez jest mowa o 2 cewkach ale sam juz zglupialem.
        ooo faktycznie, sam zgłupiałem... może chodzi o to, że są dwie cewki ale spięte równolegle na stałe (tak przynajmniej wynika z opisu) i głośnik ma tylko dwa wyjścia. To by wyjaśniało te 4 ohm w oznaczeniu głośnika. GDN-30-500-2x4-AA ma dwie cewki i dwa wyjścia i to również widać w oznaczeniu. Sam już nie wiem, może się jeszcze wypowie ktoś, kto miał ten głośnik

Skomentuj

hmm chyba masz racje dabyl, GDN-30-500-4-AP ma spiete dwie cewki na stale i jedna pare przylaczy. W takim razie zdecyduje sie na GDN-30-500-2x4-AA z 2 parami przylaczy. Ciekawe jak sie spisze w TL ;]

Skomentuj

Pogromca mitow, napisz do STXa - moze zrobia 2 osobne terminale

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              Pogromca mitow, napisz do STXa - moze zrobia 2 osobne terminale
              Spoko luz, pomecze GDN-30-500-2x4-AA. Jakos membrana z alu bardziej mi pasi niz polipropylen. Nie lubie tego materialu na bas.

Skomentuj

ja bym sie bardziej martwil impednacja cewki niz materialem membrany :P

Skomentuj

Wiesz Paweł, glosnik jest tani, traktuje ten zakup jako forme testu kilku konfiguracji. Dwie cewki daja inne mozliwosci, zobaczymy co z tego wyjdzie. Najbardziej interesuje mnie to jak zachowa sie aluminiowa membrana w linii transmisyjnej. Docelowo mialby to byc sub wspomagajacy monitory na AWX.
                  Bas z polipropylenu niespecjalnie mi odpowiada.

Skomentuj

nie wiem czy cie dobrze zrozumiałem pogromco ale jak masz zamiar podłączyć pod każdą cewkę inny kanał to to będzie porażka i prawdopodobnie szybko zajeździsz głośnik chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego...

Skomentuj

mihas66 możesz niby wytłumaczyć dlaczego?? Ja jakoś mam podpiętego AA pod dwa kanały i gra tak już dobre dwa miesiące i jakoś nie widzę objaw jakiegokolwiek "zajechania"

Skomentuj

mihas66, oj chyba jednak musisz. :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez mihas66
                          nie wiem czy cie dobrze zrozumiałem pogromco ale jak masz zamiar podłączyć pod każdą cewkę inny kanał to to będzie porażka i prawdopodobnie szybko zajeździsz głośnik chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego...
                          Nie wiem co mialoby sie stac glosnikowi skoro taka konfiguracja polaczenia jest dopuszczalna? Szczegolnie jesli dosc mizerna moc bedzie podana na uzwojenia cewek. Takie polaczenia byly chyba w 99% subwooferow pasywnych i gralo to latami bez uszkodzen glosnika. Malo tego, spotykane sa takie rozwiazania w ( monitory i sub pasywny z glosnikiem dwucewkowym ) profesjonalnym sprzecie studyjnym.

http://www.soundonsound.com/sos/Nov0...mcmonotors.asp

Jednak bardzo chetnie poczytam o zagrozeniach takiej konfiguracji. Napisz prosze co moze byc "nie tak", moze po prostu czegos nie wiem.

http://www.pmc-speakers.com/docs/147...310_113622.pdf cos takiego mnie interesuje, tylko w innej obudowie. Warto poczytac.

Skomentuj

Jednak bardzo chetnie poczytam o zagrozeniach takiej konfiguracji. Napisz prosze co moze byc "nie tak", moze po prostu czegos nie wiem
                            panowie od CA ciagle narzekaja ze takie polaczenie nie jest dopuszczalne bo niszczy glosnik...
                            no ale jak sam pokazales to jest stosowane od dawna i jakos dziala :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              panowie od CA ciagle narzekaja ze takie polaczenie nie jest dopuszczalne bo niszczy glosnik...
                              I wlasnie to mnie najbardziej ciekawi, co wplywa na niszczenie glosnika? Bo chyba nie rozny sygnal podany na dwie oddzielne cewki. Z reszta, panowie od CA pompuja pol kilowata w glosniki to nic dziwnego ze im padaja ;] na moje domowe potrzeby solidne 50w to moc porazajaca...
                              Jesli nie dojdzie do przegrzania cewek czy wysterowania ponad xmax to nie wiem co sie moze zepsuc. Niech sie moze wypowie ktos obryty w temacie konstruowania przetwornikow:)

Skomentuj

I wlasnie to mnie najbardziej ciekawi, co wplywa na niszczenie glosnika?
                                zapewne sygnal podany w przeciwfazach na cewki

Skomentuj

i chyba tylko to :)

Skomentuj

Sory że trochę musieliście na mnie czekać... Nie wiem czy się zrozumieliśmy ale jeśli np mamy wzmacniacz dwukanałowy/stereo i na oba kanały podamy ten sam sygnał i pod każdy kanał podepniemy cewkę to owszem wszystko gitara tylko trochę nie profesjonalnie że tak powiem ale żeby nie było nie jasności sam mam tak podpiętego STXa AA... Chodziło mi bardziej o to że mamy wzmacniacz dwukanałowy i na kanały puścimy zwykły sygnał stereo czyli defakto dwa podobne sygnały ale różniące się sobą i każdy kanał pod oddzielną cewkę to wg mnie dla głośnika to nie najlepsze wyjście ponieważ mogą zdarzyć się chwile gdy sygnały stereo są między sobą w przeciw fazie i to jest trochę niebezpieczne dla głośnika owszem przy małych mocach np do 50w rms na cewkę w przeciwfazie na AA nie zrobią wrażenia jeśli to będzie trwało krótko ale jeśli będziemy równo dawać do pieca to może być różnie.... Jak coś niech mnie ktoś poprawi, człowiek uczy się całe życie...

Skomentuj

Jak coś niech mnie ktoś poprawi, człowiek uczy się całe życie...
                                      To jest głośnik do konstrukcji subbasowych a na takie idzie sygnał mono a nie stereo :wink:

Skomentuj

mogą zdarzyć się chwile gdy sygnały stereo są między sobą w przeciw fazie
                                        znasz taki utwór? i jaki to mialoby miec cel? zeby rzucalo membrana i nic nie bylo slychac?

Skomentuj

mihas66, sygnał w stereo rzeczywiście jest różny w obu kanałach (ale bez przesady) i to może nie być zdrowe dla głośnika ale przeciwfaza jest bez sensu jak to zauważył Tasior, no i marian też ma rację, więc myślę że to robienie z igły wideł...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X