Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
    Dobrze przemyślany projekt to i dobrze wyszły :)

Co tu będzie i ile to ma wzrostu?
    Fajne to zaokrąglenie.

A takie zaokrąglenie zamiast zwykłego fazowania dałbyś radę zrobić?
    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Mialo być kultowe chłodzenie a jest dupa.
      Robota na frezarkce została zrabana całkowicie.
      Kasa w błoto, radiatory na złom.

Korewa nie wyrobie się do wystawki.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Wszystkie możliwe krzywizny

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
        Co tu będzie i ile to ma wzrostu?
        Fajne to zaokrąglenie.

A takie zaokrąglenie zamiast zwykłego fazowania dałbyś radę zrobić?
        Wzrostu ma prawie 110cm, a co do głośników to: Usher, SB i Dayton ale o szczegółach niech pisze właściciel :)

Co do zaokrągleń jak na zdjęciu: TAK - w zasadzie każde zaokrąglenie i każdy skos + ich połączenia... Nawet całkowicie półokrągłe fronty można wykonać.

Skomentuj

a co do głośników to: Usher, SB i Dayton
          No tylko nie mów że na basie będą 4 sztuki 8955a :thumbup:
          ...bo jakoś nie widzę innej opcji, ani na średnich (za mały otwór) ani na wysokich (T9930 i T9950 są za słabe, za tanie na taką konstrukcję).

Chociaż z drugiej strony chyba za małe otwory są na 8955a, bardziej na 8945.

Skomentuj

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ofweach-2x18cm
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Marian te dwa razy 18 cm mają być alternatywą dla jednego głośnika 22 cm. W zamyśle miałem uwolnienie basowych głośników od konieczności wysokiego podziału. Oddanie średnicy wyspecjalizowanemu głośnikowi daje szansę na poprawę tego pasma i wyższego podziału z wysokotonowy. Dobór głośników, choć przemyślany to jest w dużej mierze jest wypadkową okazji rynkowych. Priorytetem tu była wąska przednia ścianka i możliwie najlepsza relacja koszt /efekt
              Last edited by jaro4444; 01.09.2017, 21:09.

Skomentuj

Dziś udało się zacząć fornirować [img]https://diyaudio.pl/i/25271/thumbs/2c250d6b5140c923c7826a4ca5c10677_1504295159.jpg[/img] wypije za to

Skomentuj

piter
                  Ladny fornirek.
                  PS co tam miales w tej butece ? Tylko jedna kreska dzieli wode i wóde, niby nic a roznica w doznaniach spora :P

EDIT:
                  Kilka nowych mikro projekcikow, narazie bez LEDow, nie chce zeby zdradzaly moje wiejskie pochodzenie :P

Last edited by borys; 02.09.2017, 09:34.
                  i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                  https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Kondki C1 i C7 na PCB do żarzenia pasuje dać między złącze a mostek :)
                    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                    Grado SR125i

Skomentuj

No tak bylo by najlepiej ale cienko z miejscem (jak ktos bedzie chial to se na mostek przylutuje od spodu), troche wieksze elektrolity moga nie wejsc. Do grzalek powinno styknac.
                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

To daj od spodu MLCC w 1206, masz dostępne w tme z dielektrykiem COG
                        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                        Grado SR125i

Skomentuj

Żołwik
                          Skosy ala bingantowe.
                          Mam takie same u siebie.

Skomentuj

Zamieszczone przez zibii Zobacz posta
                            Skosy ala bingantowe.
                            To one są ala bingantowe :???: jaro4444 przesłał projekt (i to jeszcze na papierze milimetrowym) więc zrobiłem.... Ja tam nie wnikam skąd się idea wzięła.

Tak czy siak... Twoje prezentują się mega! tylko łuk masz chyba mniejszy bo w moich jest dość duży r~31mm.

(Ps. Robiłeś wątek na forum dotyczący budowy tych kolumn? )

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Wavecor już mniej mi się podoba z racji potrzeby wyższego cięcia, ale pewnie w 3way by się lepiej sprawdził.
                              Od 2kHz gra z palcem w nosie :)
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Kolumny to projekt indywidualny od YB audio😀.

Skomentuj

To one są ala bingantowe?
                                  Te ze zdjęcia to kolumny Binganta, ale takie skosy są np. w kolumnach Ushera Dancer i Diamond.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                  Od 2kHz gra z palcem w nosie
                                  Nie wiem, nie mierzyłem... a nie chcę go uszkodzić dając na ślepo zbyt dużego konda.
                                  No i przy tak niskim podziale to chyba pułapka by się przydała, rezonans ma na 1,100Hz.
                                  Last edited by marian; 02.09.2017, 20:14.

Skomentuj

bufory w 'obudowie' labowo-wystawkowej:

Kupilem trafo z toroidow w wersji audio, coby sobie pomacac to 'cudo' i szczerze nie robi to na mnie wrazenia.
                                    Otwor do mocowania krzywo, nie na srodku. Ta czarna tasma chyba za szeroka na takie male trafo, na zagina sie ladnie i odstaje.
                                    Od spodu wylany ten srodek do zalewania, tak jakby krzywo lezal podczas tego zalewania.
                                    Naklejka z info tez jakos krzywo nozyczkami obcieta.
                                    W dodatku za miekkie wyprowadzenia chca 10zl - chyba przesada, ostatecznie olalem.

A... oczywiscie braklo mi tulejek dystansowych.
                                    Masakra, zas trzeba zebrac jakies smieci do zamowienia.

Fest stuka przy wylaczaniu, chyba trzeba bedzie dodac 'tlumik' jakis.

Skomentuj

Co to za dziwadełko?

Deskobuda :P
                                      Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

To ostatnio montuję się na półce z Ikei :)
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Idea się wzięła z obejrzenia paczek Usher Dancer, BBB Petera Kocurka i rozmów z Lusztim. Ważne było jak największe zaokrąglenie na górze. Poza tym to jakaś odmiana po wszechobecnych ostatnio skosach a'la Avalon czy Peak Consult :p
                                          Ponadto wybierając pomiędzy stylistyką Akkus Fidelii a YB EVO wolę tą drugą jako źródło inspiracji.
                                          Last edited by jaro4444; 03.09.2017, 00:19.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X