Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Yoshi_80, poczytaj to http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...emat=25952&p=1

może ci ten wątek podsunie dodatkowe pomysły/usprawnienia

Skomentuj

maxdila, dzięki, rzuciłem okiem na tamten układ. W moich założeniach jest podobna funkcjonalność ale nie identyczna. Nie dałem np RTC gdyż uznałem to za zbędny bajer, może dołoże w większej płytce ale na pewno nie na osobnym układzie PFC. Ma to sens jak się dołoży baterię back-upową ale nie gdy jest zasilane z sieci. Jak ma zegar ginać po zaniku zasilania to lepiej go zrobić na kwarcu zegarkowym i jednym z timerów ATmegi, koszt jest tylko kwarcu .
      U mnie jest za to większe pole manewru w sterowaniu peryferiami jak zasilanie modułów elektroniki, zasilanie wzmacniacza, jakiś wentylatorek / soft-start czy też opóźnione załączanie kolumn na wyjście wzmaka.
      Tam gość postawił na symetryzacje kanałów i rozbudowany selektor. U mnie nie ma symetryzacji, selektor jest minimalistyczny. Mogłem dołożyć niekończący sie rządek przekaźników ale po co? Uznałęm, że 3 źródłą sygnału to w sumie optimum, przynajmniej jak dla mnie:jedno komp, drugie CD trzecie wbudowany DAC który i tak będzie miał przynajmniej dwa wejścia sydnału SPDIF.
      Za to przeniosłem punkt ciężkości układu na koncepcje zasilania i dopracowanie PCB. Przejście na SMD i oblanie masą na prawde dużo daje.

Widać, że koncepcja budowy tamtego układu jest zupełnie inna od mojej . Na razie największą biede bede miał z dorwaniem pilota na RC5 bo sprzęt w domu akurat mam sony a to działa na kodowaniu SIRC. Chyba będzie trzeba kupić jakiegoś uniwersalnego pilota. Docelowo będzie pilot własnej konstrukcji więc można zrobić własne kodowanie. Na początek i tak wszystko będe obsługiwał przez port USB bo prościej i wygodniej jest napisać prodokół i aplikację PC z paroma buttonami :).

Zresztą jak się uporam to opis konstrukcji umieszczę bo tutaj szkoda pisać wywodów nt układu do którego dopiero mi płytki robią

Skomentuj

a ja robię nowe pre na DHP .DHT

zasilacz ful lampowy , regulowany zacznę od 4p1ł, next 71a ,ux-226 ,2a3

zobaczę co gra lepiej

Skomentuj

Yoshi_80, udostępnisz projekt? :)

Skomentuj

nowy1, ja będę robił sunaudio na 2a3 a Ty chcesz preamp robić??? Marnotrawstwo 2a3 :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
              nowy1, ja będę robił sunaudio na 2a3 a Ty chcesz preamp robić??? Marnotrawstwo 2a3 :cool:
              ja mam drajwer w gm70 300b :)

to i łyknę 2a3

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                Yoshi_80, udostępnisz projekt? :)
                Myślę, że tak. Od czasu do czasu trzeba coś zrobić dla forum :wink:

Akurat układ jest dla ludzi bardziej obytych z lutownicą bo niemalże całość jest SMD a przewlekane układy sprowadzone są do minimum, więc ci co się nie boja lutowania to zrobią to sami i wgrają program. A ci co mają "drewnianą" rękę będą mogli zamówić u mnie gotowca :).

Jeżeli wszystko zadziała zgodnie z planem to do proca ładować będe bootloader a dzięki portowi USB będzie można wgrywać w prosty sposób uaktualnienia softu. Ci co będą montować sami to i tak musza mieć programator jakis a ci co wezmą gotowca to nie zostaną pozbawieni możliwości aktualizacji oprogramowania.
                Soft jak soft im bardziej rozbudowany tym więcej ma bugów i wiele może wyjść dopiero po dłuższych testach.

W przypadku układu PGA problemem jest jego cena bo najtańśza wersja w TME kosztuje ok 30zł netto i jakoś nie widać światełka w tunelu bo farnell czy inni masowi dostawcy maja ceny nawet wyższe niż drogie TME. Pozostaje jedynie allegro chociaż tam też źródełko usłchło, masowe zamówienie z TI co można załatwić lub polowanie na próbki któych od nas nie wysyłają chyba nadal .
                Ja mam to szczęscie, że sie zaopatrzyłem kiedyś w 2 szt i chyba obie tej lepszej wersji któa kosztuje 8 dych teraz a wtedy kupiłem za kilkanaście zł na allego

Skomentuj

Aktywne monitorki-przygotowania do wykończenia

Jako, że fornirowanie się zbliża i nastawiam się na woskowanie (jeszcze nie woskowałem i ciekawość mnie pożera) przebieram w kolorach wosku.
                  Ostatni po prawej to z ciekawości i na prośbę przyjaciela (też go ciekawość zżerała), więc nie jest obiektem zainteresowania z mojej strony.
                  Dumam nad tymi trzema od lewej licząc. Sugestie mile widziane.

Skomentuj

Osobiście wybrałbym jacobean - wygląda subtelnie.
                    marcinsywala.pl
                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Wstępne odsłuchy suba na MDS08. Strojenie na razie nisko bo na 33Hz. Tunel BR nie jest wklejony ale spasowany na uszczelkę. Panel ma aktywną korekcję ch-ki więc próbuję to wykorzystać :). W odwodzie czeka drugi BR na 38Hz. Obudowę czekają jeszcze ścięcia i cokół pod kolce oraz prawdopodobnie maskownica przeciwko dzieciom :)

Skomentuj

Widzę Yoshi_80 że wziąłeś się za filtr sieciowy na poważnie ważne że profesjonalnie. Ja tam idę inną drogą i mam odwrotny problem jak nie wypuścić zakłóceń z układu :)
                        Ja też się nie lenie :) DAC nabiera powoli kształtu.

Ale na razie postanowiłem powalczyć projektem odkładanym już od jakiegoś czasu, wszystko inne będzie musiało poczekać :)

1...1.5KW :twisted: pełny mostek specjalnie do zastosowań audio.
                        (quasi rezonansowa, Phase-shift, Zero-voltage switching z aktywnym układem PFC)

Zamieszczone przez nowy1
                        ja mam drajwer w gm70 300b :)
                        nowy1 ten GM70 robi wrażenie.

Skomentuj

A ja przymierzam bebechy w obudowe, koncowka mocy do suba projektu Zbiga:
                          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17816

Skomentuj

Dzisiejsza dłubanina mojej wybranki serca:

Mostek TDA Irka. Sama wytrawiła, sama powierciła, sama polutowała, sama będzie uruchamiać :razz:

Normalnie jestem z Niej dumny :!: :lol:
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

ps. widzę ze śrubki mocujące tda maja styk z metalowa cześcia a w końcu tda nie jest w wersji izolowanej...

sam ostatnio zrobiłem ten wzmacniacz ale odpalić mi się nie udało - jak ktoś pamięta płytki od damiani - czyli szajs i to pewnie tego wina a nie mam teraz czasu by do tego dojść

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
                                ps. widzę ze śrubki mocujące tda maja styk z metalowa cześcia a w końcu tda nie jest w wersji izolowanej...
                                dzięki za zwrócenie uwagi, skoczę dziś po tulejki i podkładki plastikowe
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No i w końcu przyszło :). 90zł lżejszy ale uśmiech na twarzy audiomaniaka bezcenny :mrgreen: :mrgreen:

Trochę części brak ale może sie coś wyskrobie na tyle, żeby chociaż proca uruchomić :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                    No i w końcu przyszło :). 90zł lżejszy ale uśmiech na twarzy audiomaniaka bezcenny :mrgreen: :mrgreen:

Trochę części brak ale może sie coś wyskrobie na tyle, żeby chociaż proca uruchomić :)

Płytki zacne... koszta były by mniejsze pewnie jak byś zmówił kilka sztuk... na pewno by się rozeszły.
                                    Jaki masz stosunek do tego projektu. Na pewno będzie zainteresowanie przedwzmacniaczem i nie jedna osoba by sobie go do np. uniampa włożyła. Swoje prawa możesz zachować w programie procesora który analogicznie do projektu msfalcona można zabezpieczyć przed kopiowaniem... będziesz miał kontrolę nad "rozchodzeniem" się projektu.

PS. napisz spis częsci może coś mam na stanie w ponad normalnych ilosciach :]

na pewno mam miniaturowe przekaźniki bistabilne nec

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi
                                      Sama wytrawiła, sama powierciła, sama polutowała, sama będzie uruchamiać
                                      Jestem pod wrażeniem :!: Już myślałem, że tylko moja Żona jest diyowcem, a tu taka niespodzianka :lol: Chyba trzeba będzie zrobić na to konto jakiegoś browca... co Ty na to LuSzTi ?

Yoshi widzę fuszerę na Twoich PCB... gdzie jest wielki znak Y ? :twisted:

Skomentuj

maxdila, nie chciałem od razu wchodzić w większe ilości bo zmuszony byłbym wtedy do szybkiej realizacji projektu. Zaprojektowanie płytki i zlutowanie to dopiero połowa roboty a druga to pisanie programu a to trwa. Można zrobić na szybkiego w jeden dzień aby działało ale nie na tym rzecz polega. Trzeba przysiaść parę dłuższych wieczorów i zrobić coś co ma ręce i nogi.
                                        Paru osobom proponowałem płytki ale nikt nie był zainteresowany, każdy jest zawalony robotą więc zamówiłem 1 egzemplaż tylko dla siebie. Wersje prototypowe mają to do siebie, że niestety zawsze znajdą się na nich błędy.
                                        Jak projekt będzie zamknięty to nie będzie problemu z zamówieniem na większe ilości.

Przekaźniki niestety zastosowałem typowe monostabilne. Dla bistabilnych należałoby wprowadzić rewizję płytki i dodać jedną linie sterującą. Jest to oczywiście wykonalne ale wiąże się z przebudową obu płytek. Niestety od razu nie pomyślałem o tych przekaźnikach i wybrałem takie jakie są.

Quester, wielkie Y będzie w wersji "produkcyjnej" :lol: . Swoją drogą w jednym miejscu jest fuszera, jak zwykle warstwa opisowa nieco naszła na parę elementów smd, musiał zdrapać nozykiem farbę :mrgreen:

PS. maja listwa zasilająca nabiera kształtów, filtr dostał juz wstępny projekt PCB, nawet wytrawiłem na próbe płytke, blacha na obudowę pocięta na gilotynce i dzisiaj sie może wyfrezuje otwory pod gniazda sieciowe. Zostanąo twory na włącznik i bezpieczniki, motażowe i można będzie zaczać składać bestie :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                                          Jestem pod wrażeniem :!: Już myślałem, że tylko moja Żona jest diyowcem, a tu taka niespodzianka :lol: Chyba trzeba będzie zrobić na to konto jakiegoś browca... co Ty na to LuSzTi ?
                                          No na to piwko to już z rok się umawiamy :) A zawsze jak się widzimy to się dobrze gada o DIYowym światku...chyba najwyższa pora obgadać tematy przy piwku, ale to niestety dopiero po mojej obronie...a mam co bronić :P

- obsługa pilota zgodnego ze standardem RC5
                                          - możliwość wyboru trybu pracy bez przedwzmacniacza lampowego lub z przedwzmacniaczem (z opóźnionym wyłączeniem zasilania lamp w przypadku ich nie używania)
                                          - selektor sześciu wejść na przekaźnikach
                                          - możliwość wybrania czy dane wejście ma być włączane wraz z torem lampowym
                                          - cyfrowa regulacja głośności na specjalizowanym układzie Burr Brown PGA2310
                                          - stopniowe zwiększanie głośności zaraz po uruchomieniu - stopniowe ściszanie przed wyłączeniem
                                          - szybkie wyciszanie przy przełączaniu źródeł
                                          - ustalenie maksymalnej głośności startowej
                                          - funkcja MUTE
                                          - regulacja głośności, wybór wejścia oraz obsługa menu za pomocą dwóch impulsatorów inkrementalnych
                                          - wyświetlacz alfanumeryczny LCD 2x16 do wizualizacji ustawień menu
                                          - wizualizacja numeru wejścia oraz poziomu głośności za pomocą lamp NIXIE
                                          - osobne zasilacze dla sekcji: cyfrowej, analogowej niskonapięciowej, lampowej
                                          - włączanie/wyłączanie dwóch urządzeń zasilanych z sieci, możliwość włączenia/wyłączania każdego z nich niezależnie
                                          - bezwzględne włączanie/wyłączanie zasilania końcówki mocy
                                          - zegar czasu rzeczywistego z bateryjnym podtrzymywaniem zasilania po zaniku prądu,
                                          - funkcja SLEEP (wyłączenie po określonym czasie)
                                          - funkcja budzenia (włączenie o określonej godzinie)

Póki co prototyp, obudowa sklecona na szybko żeby nie łączyć wszystkiego na pająka. W dolnej części Uniamp

Skomentuj

Czaruję...
                                          X